21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCăpățână – din Boston în Beciul Domnesc. Managerul Spitalului Județean Constanța a...

Căpățână – din Boston în Beciul Domnesc. Managerul Spitalului Județean Constanța a fost arestat sub acuzația de luare de mită

Acum câteva săptămâni, zeci de constănțeni bolnavi de cancer nu mai aveau unde să se trateze, pentru că radioterapia din cadrul Spitalului Județean se închisese. Autorizația de folosire a sursei de cobalt expirase.

În acele zile, în care oamenii nu știau încotro să o apuce pentru tratament, managerul SCJU, Dănuț Căpățână, pleca la un curs de specializare în Boston. A revenit apoi și a dat câteva declarații, într-o emisiune TV, în care arunca vina închiderii centrului pe oricine altcineva, numai pe el nu.

Declarațiile sale despre numărul de bolnavi care au nevoie de tratament erau contrazise de medici de pe secție, care îmi scriau e-mailuri, dar care nu doreau să își dea numele public, de teamă. La puțin timp după acest episod, Dănuț Căpățână ajungea la Beciul Domnesc, fiind reținut pentru lua­re de mită, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA.

Acuzații, gândaci, explicații halucinante

Multe dintre secțiile SCJU arată ca la înființarea spitalului – groaznic. Așa a fost parcă dintotdeauna. Managerul spitalului a negat însă întotdeauna aceste lucruri. Spunea că s-a făcut întotdeauna deratizare și că poate nu e cel mai modern spital, dar e curat. Gândacii care apăreau inclusive în conferință de presă îl contraziceau.

Există în spital și secții renovate, care arată occidental, în urma unor investiții de zeci de milioane de euro. Secțiile noi au necesitat medici noi, așa că o bună parte din cei care lucrau acolo au fost înlăturați și în loc au fost aduși medici cu experiență din București, unii dintre ei inclusiv cu stagii de muncă peste hotare, în Germania, de exemplu.

Printre ei se află și șeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, Marius Militaru, care a stat la rândul său zile bune prin arest, fiind acuzat de luare de mită. Secția de Pediatrie a fost renovată numai după un protest disperat al mămicilor cu copii internați acolo și după intervenția Ministerului Sănătății.

Salariu de 3.000 lei, contract de 6.000 de euro

Căpățână a fost susținut în funcție de ex-președintele CJC, Nicușor Constantinescu (CJC administrează spitalul). Căpățână a încheiat un contract de management între CJC și firma sa, Performance Profile SRL, în 2009.

Contractul a fost făcut public de-abia luna trecută. 5.000 de euro pe lună încasa firma managerului, la care se adaugă TV.

„Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu a avut şi nu are salariul sau venitul de 5.000 sau 6.000 euro aşa cum mincinos au prezentat unele publicaţii şi acei pseudoziarişti la care am mai făcut referire. Salariul managerului Căpăţână Dănuţ este de 3.000 (trei mii) lei. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa are încheiat un contract de management cu o societate comercială, care este plătitoare de TVA, astfel, din valoarea contractului cu spitalul, plăteşte: salarii, TVA, taxe şi impozite, chirie pe spaţiul unde are biroul, contracte cu terţi. Este o defăimare a managerului şi a spitalului şi sunt nişte afirmaţii mincinoase, iar drept consecinţă ne rezervăm dreptul de a sesiza justiţia pentru aceste calomnii şi intoxicare a opiniei publice“, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul SCJU Constanţa.

Ce spune DNA

Dănuţ Căpăţână a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de luare de mită, în formă continuată. În perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de Dănuţ Căpăţână, şi o societate comercială s-au încheiat un acord-cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, valoarea acestora fiind de aproximativ 556.800 euro.

„Pentru «buna derulare» a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţână Dănuţ a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză) iniţial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro. Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Căpăţână Dănuţ, în baza unor contracte de «consultanţă» încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii“, precizează DNA într-un comunicat de presă.

În această manieră, în perioada 2012 – august 2015, Dănuţ Căpăţână ar fi primit suma totală de 77.412 euro şi 8.000 euro cash. Dănuț Căpățână a mai intrat în vizorul DNA în noiembrie 2014, când a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal.

Se caută un nou manager

„Consiliul Judeţean Constanţa susţine modalitatea organizării unui concurs. Până atunci, vom numi un director interimar. Eu îl susţin pe Grasa Cătălin şi el este de acord să preia interimatul“, a zis Dragomir. Contractul de management cu firma lui Căpăţână, Performance Profile SRL, încetează de astăzi“, a declarat, ieri, Cristinel Dra­gomir, președintele CJ Constanța. „CJC preferă alegerea viitorului ma­nager prin concurs, pentru a avea mai multe pârghii de a acţiona. Firma de management şi-a achitat datoriile, adică obligaţiile din contractul semnat cu CJC. Noi nu avem probleme cu firma cu care am încheiat contractul“, a mai spus Dragomir.

A plusat

În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa pentru încheierea unui nou contract, „cu ocazia unei întâlniri, Căpăţână Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 euro. După ce au căzut de acord cu privire la sumă şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior“, explică procurorii.

Miercuri, Dănuţ Căpăţână, a fost prins în flagrant de DNA după ce „a primit de la persoana denunţătoare o tranşă din „datoria“ pretinsă, respectiv 10.000 euro“.

Cele mai citite

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă