Da, este adevărat: maiorul de securitate Marin Pârvulescu are o pensie de 4082 de lei, iar colonelul de securitate Vasile Hodiș primește 5091 de lei, net, tot de la casa sectorială de pensii a SRI. Procurorii susțin că Hodiș și Pârvulescu au participat la „torturarea sistematică” a lui Ursu, care, în final, a murit de pe urma bătăilor.
Nu cred că acesta este un caz izolat. Toată miliția și securitatea din regimul Ceaușescu erau un uriaș instrument de opresiune politică. Nu aveam nevoie de raportul din 2007 al comisiei prezidențiale care a stabilit că toată securitatea – fără excepție – a făcut poliție politică. Am trăit acele vremuri și nu cred în teza „securiștilor patrioți”. Toți era slugile oarbe și brutale ale unui regim criminal.
Acum câteva zile un sondaj Avangarde arăta că 76% din cetățenii României consideră că pensiile speciale nu ar trebui să existe. Știu, și eu am de obicei mari rezerve față de datele prezentate de sociologul Pieleanu la Antena 3. Cred însă că în acest caz nu minte: nu are motive, pentru că pensiile speciale sunt creația amicilor săi din PSD. În consecință, nu înțeleg de ce absolut nici un partid de opoziție nu are curaj să joace acest subiect și să depună o inițiativă legislativă de desființare a tuturor pensiilor speciale, mai puțin cele ale magistraților. Drepturile magistraților sunt intangibile, așa a decis Curtea Constituțională, în înțelepciunea ei, în 2011. Pensiile speciale au toate ingredientele unui subiect scandalos, care ar putea fi exploatat de orice partid de opoziție. Sunt imorale: un securist care a omorât oameni în bătaie are dublul pensiei unui profesor. Nu respectă principiul contributivității. Grevează bugetul de miliarde de euro. O mână de circa 450.000 de pensionari „speciale” primesc de la stat cât primesc alte patru milioane. În 2015, când PSD și Gabriel Opreau au deschis porțile „pensiilor speciale”, cu complicitatea PNL și a președintelui Iohannis, aceste cifre au fost ținute ascunse. Legea pensiilor speciale pentru militari pur și simplu nu avea impact bugetar. Nici una din legile referitoare la pensiile speciale nu ofereau această informație. Cu toate acestea au fost votate și promulgate. Acum, din cauza prevederii care leagă pensiile speciale de evoluția salariilor, PSD s-a trezit cu o problemă pe care nu o mai poate gestiona și a început să pregătească terenul pentru înghețarea lor, făcând publice cheltuielile cu subvenționarea acestor privilegii acordate aparatului de represiune și pseudo-elitei politice. Este evident că Dragnea nu va îndrăzni să se pună rău cu Securitatea, veche și nouă, și nu va avea curajul unei reforme majore. Ar fi, deci, misiunea PNL, USR și PMP să propună abrogarea lor – unii lideri liberali și useriști au promis asta în campania electorală. E un test: vor avea sau nu curaj să deranjeze aparatul de represiune și să taie din propriile beneficii? Nu-mi place să joc rol de Casandră, dar cred că răspunsul va fi: „Nu, nu au curaj”!