22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecial"Cadou" de 30.000 de euro pentru cumnatul primarului Stavarache

“Cadou” de 30.000 de euro pentru cumnatul primarului Stavarache

» Marin Stanescu, consultantul unei afaceri de 11 milioane de euro, acuza ca banii i-au fost ceruti drept "premiu" pentru un contract intre CET Bacau si firma germana M±W Zander.

» "A mai vrut inca 120.000 de euro. De aici a pornit tot scandalul. Nu mi se parea normal sa-i dau comisionul meu", sustine intermediarul Marin Stanescu.

» "Este un borfas si nu am ce discuta cu el", sustine directorul de marketing al CET, Marius Stanila, cumnatul primarului de Bacau.

Romeo Stavarache, primarul Bacaului, a fost atras recent intr-un scandal de proportii de cumnatul sau, Marius Stanila, director la CET Bacau, acuzat ca ar fi primit 30.000 de euro drept recompensa pentru parafarea unei afaceri de 11 milioane de euro. "I-am dat cumnatului primarului Romeo Stavarache un plic cu 30.000 de euro, dupa ce mi-a spus ca trebuie sa-si premieze colegii din conducerea CET Bacau, el fiind director de marketing", ne-a declarat Marin Stanescu, fostul consultant al nemtilor de la M±W Zander. Povestea premierii a inceput in 2005, cand CET Bacau a organizat o licitatie pentru un echipament de cogenerare, adica producerea energiei termice si electrice in acelasi timp cu ajutorul unei turbine. Potrivit lui Stanescu, singura diferenta dintre participantii la licitatie a fost pretul de mentenanta, mai precis de intretinere, care a fost oferit de M±W Zander din Germania. La acest capitol, firme ca Petrom Service si Aerostar nu au putut cobori tariful sub 4 euro MW/ora, iar nemtii au castigat cu 1,7 de euro. Povestea s-a complicat apoi cand a venit vorba de o noua afacere cu Zander, iar de data aceasta se discuta de o valoare de 40 de milioane de euro, si de solicitarile lui Marius Stanila, cumnatul primarului de Bacau, care a dorit sa fie premiat cu 120.000 de euro. Acuzatiile lui Stanescu au fost negate de directorul Stanila, care l-a catalogat drept "borfas" pe consultantul firmei germane. Asta nu l-a impiedicat pe Stanila sa-si petreaca concediul in Tenerife cu "borfasul". La fel si cumnatul sau, primarul de Bacau, Romeo Stavarache.

Contract trimis la DNA
In toamna lui 2005, CET Bacau a organizat licitatia pentru turbina pe gaz care produce energie termica si electrica in acelasi timp. Firme importante ca Petrom Service sau Aerostar s-au infruntat cu colosul german M±W Zander, fara sanse insa. "A facut cea mai buna oferta: 9,2 milioane de euro fara TVA, cu 600.000 de euro mai putin decat a doua firma clasata", ne-a declarat Marius Stanila, directorul de marketing. Cumnatul primarului Romeo Stavarache ne-a spus ca nu a contat foarte mult pretul foarte mic de mentenanta. "Chiar daca ar fi cerut 10 euro, tot Zander ar fi castigat. Numai ca nu stim inca daca putem accepta oferta lor. Agentia Nationala pentru Reglementare in domeniul Achizitiilor Publice s-ar putea sa ne ceara o noua licitatie pentru mentenanta", ne-a spus Stanila, chiar daca in caietul de sarcini pentru licitatia de la CET era precizata obligatia firmei castigatoare de a asigura intretinerea pentru 15 ani. Decanul Baroului Bacau din cadrul UNBR (baroul considerat paralel cu cel clasic), Vasile Botomei, a sesizat DNA Bacau, institutie care cerceteaza acum contractul in dosarul 27/P/2007. "Consider ca nu este legal sa semnezi un contract pe baza unui caiet de sarcini care nu a mai fost respectat. Sunt convins ca M±W Zander a castigat tocmai pentru ca a oferit cel mai mic pret pentru mentenanta. Acum vor sa faca o alta licitatie si probabil sa renunte la tariful de 1,75 de euro MW/ora. Ceea ce este ilegal", a precizat Botomei, care a facut mai multe plangeri penale impotriva primarului de Bacau. Acesta a subliniat ca sunt interzise intalnirile dintre membrii comisiei si participantii la licitatii pana nu este semnat contractul, dar presedintele comisiei si-a petrecut concediul cu Marin Stanescu in Tenerife.

Afacere sarbatorita in Tenerife
Pana se se ajunga la DNA, Marin Stanescu, consultatul afacerii din partea nemtilor, s-a imprietenit cu Marius Stanila si si-au petrecut concediul impreuna in Tenerife. Locatie de vis unde directorul de marketing a venit cu sotia, cumnatul Stavarache si nepoatele. Pe banii lor. Concediul a avut loc insa imediat dupa ce Stanescu si-a incasat o parte din comision de la M±W Zander, iar 30.000 de euro i-ar fi dat cumnatului lui Romeo Stavarache. "stia ca trebuie sa incasez bani imediat dupa fiecare plata. A venit la mine si mi-a spus: o firma asa puternica nu are un fond de premiere? Nu avea si nici nu dorea sa le dea bani. Era inainte de Craciun si m-am gandit ca nu este bine sa-mi stric relatia. I-am dat 30.000 de euro intr-un plic pentru directorii de la CET, dupa cum mi-a spus. Mai tarziu, am aflat ca numai el a beneficiat de acea suma", ne-a declarat Stanescu, care a precizat ca acestia au fost singurii bani pe care i-a platit lui Stanila. "El si Stavarache au mers pe banii lor in concediu. Era culmea sa-l platesc si pe asta", a afirmat Marin Stanescu, care s-a distrat o saptamana in Tenerife impreuna cu primarul Romeo Stavarache si cumnatul acestuia.

"Mai trebuie sa dai 120.000 de euro"
Dupa concediu, afacerile au mers normal intre CET si Zander, iar societatea din Bacau a mai virat bani in contul turbinei de cogenerare. "Marius Stanila m-a abordat din nou si mi-a cerut suplimentarea fondului de premiere. Prima data i-am dat banii din comisionul meu, acum trebuia la fel, dar eu nu primisem o transa mare, ci doar 18.000 de euro. Nemtii nu au vrut sa auda, iar el mi-a cerut 120.000 de euro. Pana la urma, cumnatul primarului dorea sa ia 2% din 3% cat aveam eu comisionul. A fost prea mult si i-am spus. De atunci s-a suparat pe mine, iar anul acesta am fost concediat de M±W Zander. Ma judec cu societatea din Germania pentru ca nu mi-a achitat comisionul", ne-a precizat Marin Stanescu. Acesta trebuia sa incaseze 281.000 de euro comison pentru afacerea cu CET, dar nu a luat decat 80.000 de euro, suma la care s-a adaugat salariul lunar de 1.500.

"Este un santajist ordinar!"
Marius Stanila neaga ca a luat cei 30.000 de euro si ca ar fi cerut inca 120.000. "De ce sa-mi fi dat acesti bani? Acest domn Stanescu este un borfas si nu am ce discuta cu el. Un santajist ordinar care a fost condamnat definitiv pentru inselaciune. Eu nu am stiut cine este si nici nemtii care l-au angajat. Deci sa fie clar: nu mi-a dat bani si nici nu i-am cerut vreodata", ne-a declarat directorul de marketing de la CET Bacau. Acesta recunoaste ca si-a petrecut vacanta in Tenerife cu Marin Stanescu si primarul Romeo Stavarache, dar spune ca s-a intalnit intamplator cu intermediarul. "El stia unde ma duc, a imprumutat bani si a venit dupa mine", sustine cumnatul primarului de Bacau. Stanescu are alta versiune. Potrivit acestuia, directorul de la CET i s-a plans ca nu are cu cine sa mearga in concediu si de aceea au plecat impreuna. "Eu nu vreau sa-l bag la puscarie cu aceste declaratii, dar a luat banii si mi-a cerut altii. Fac oricand testul la detectorul de minciuni daca are curaj si sustine ca este nevinovat", a afirmat Marin Stanescu.

Plangeri impotriva nemtilor
Intermediarul afacerii CET-M±W Zander a deschis un proces cu nemtii pentru ca nu vor sa-i plateasca restul din comisionul lui, dar a facut si o sesizare la vama. Marin Stanescu ii acuza pe fostii sai patroni ca nu si-au achitat taxele corespunzatoare pentru turbina adusa in tara pentru CET. "Neconcordanta dintre valorile reale ale echipamentelor importate si valorile declarate in vama in vederea achitarii taxelor aferente producand astfel un important prejudiciu statului roman. M±W Zander a prezentat un document cu valoarea turbinei de 196.000 de euro, cand pretul acesteia ajunge la peste 1,8 milioane de euro. Puteti calcula si dumneavoastra cum au fentat ei plata taxelor reale", ne-a mai declarat Marin Stanescu, care asteapta rezultatul anchetei de la Directia Antifrauda din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.

Stanescu, pionul din afacerile cu CET
Marin Stanescu nu este la prima afacere cu CET. El a lucrat si pentru societatea General Fluid din Bucuresti, care a incheiat un contract de contorizare termica in municipiul Bacau. Afacere de 70 de miliarde de lei vechi in care a fost implicat direct primarul Romeo Stavarache, initiatorul unui proiect de hotarare a Consiliului Local pentru garantarea creditului furnizor. Avocatul Vasile Botomei a sesizat DNA si-n acest caz in care sustine ca este vorba de o "atentie" in termopane si centrala termica pentru scoala la care invata copilul primarului. Stanescu sustine ca sponsorizarea s-a facut cu indicarea clara a unitatilor care vor beneficia de generozitatea societatii din Capitala chiar de sefii administratiei locale. Botomei a mai subliniat ca in cadrul contractului cu General Fluid nu exista ca modalitate de plata avalizarea de catre Consiliul Local.

ISTORIC
» 2005
Are loc licitatia de la CET pentru echipamentul de producere a energiei termice si electrice in acelasi timp, care a fost adjudecata de societatea germana M±W Zander.

» 2006
Sunt efectuate primele plati catre firma din Stuttgart, an in care consultantul Marin Stanescu, directorul Marius Stanila si primarul Romeo Stavarache isi petrec concediul impreuna in Tenerife

» 2007
Afacerile de la CET cu General Fluid si M±W Zander au intrat sub lupa DNA la sesizarile avocatului Vasile Botomei. Imediat a venit declaratia lui Stanescu legata de "premierea" celui care a fost presedintele comisiei de licitatie, respectiv Marius Stanila.

Cele mai citite

Românul ucis în Congo, Cosmin Samolinschi, avea doar 22 de ani

O tragedie a avut loc în Congo. Un cetățean român, Cosmin Samolinschi (22 ani), a fost ucis, iar alți doi români au fost răniți. Un...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

Mai mulți deținuți au fost uciși în Rusia, după ce luaseră ostatici din rândul gardienilor

Forțele de intervenție au ucis în Rusia mai mulți deținuți, care luaseră ostatici câțiva gardieni. Incidentul s-a produs la un centru de arest preventiv din...
Ultima oră
Pe aceeași temă