24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialBangkok pe fugă

Bangkok pe fugă

Thailanda este singura ţară din sud-estul Asiei care nu a fost colonizată niciodată, iar capitala, Bangkok, e reprezentativă pentru cultura, tradiţia şi arhitectura locală. Aşa că până a ajunge la go-go baruri şi masaj tailandez, luaţi-vă porţia de cultură şi vizitaţi mai multe locuri.

Grand Palace şi Wat Phra Kaew
N-ai văzut Parisul dacă nu ai urcat în turnul Eiffel şi n-ai vizitat Bangkok-ul dacă nu ai intrat în curţile umbrite şi ornate ale Palatului Regal. Aici este fosta reşedinţă a regilor Thailandei şi tot aici se găseşte unul dintre cele mai importante temple din capitală: Wat Phra Kaew – lăcaşul de cult ce adăposteşte comoara cea mai de preţ a ţării: The Emerald Buddha – considerat a fi protectorul Thailandei. E de fapt o statuie mică din jad înfăţişându-l pe Buddha. Acesta este îmbrăcat în haine care-i sunt schimbate de însuşi regele Thailandei o dată pe an. Locul este interesant şi încărcat de istorie pentru că aici au loc toate marile ceremonii, inclusiv încoronări şi alte eve­ni­­mente oficiale. Frescele de pe pereţii curţilor interioare zugrăvesc istoria zbuciumată a Thailandei din ultimele sute de ani.

Wat Pho
Acesta este cel mai mare şi cel mai vechi templu din Bangkok şi găzduieşte una dintre cele mai mari statui ale lui Buddha. Da, acesta este templu cu „reclining Buddha”, adică Buddha care stă culcat, o statuie aurită lungă de 46 de metri şi înaltă de 15 metri. Poţi petrece uşor o zi întreagă hoină­rind prin curţile interioare ale acestui templu, asistând la ritualuri budiste sau făcându-ţi propriile ritualuri. Un exemplu de ritual propriu? În templul ce găzduieşte statuia lui Buddha poţi cumpăra pe câţiva bahti (40 bahti = un euro) un bol cu monede scoase din circulaţie, după care treci pe lângă un şir de boluri mai mari şi trebuie să arunci câte un bănuţ în fiecare bol. Dacă la sfârşit îţi rămân bani în bolul cel mic înseamnă că dorinţa (da, la începutul ritualului trebuie să-ţi pui o dorinţă) ţi se va împlini. De altfel zâmbitorii thailandezi au un cult al banului, ei când se roagă, se roagă mai mult pentru bani şi îmbogăţire decât pentru sănătate şi împlinire spirituală. Tot la Wat Pho poţi să te pierzi printre mormintele unor somităţi ale oraşului, vorbesc chiar de capete încoronate ce îşi dorm somnul de veci aici, sau poţi lua lecţii de masaj. De altfel aici, există şi o academie de masaj unde, pentru doar 100 de euro, poţi învăţa arta masajului thailandez în mai puţin de o lună.
Şi fiindcă veni vorba de masaj, peste tot prin Bangkok acesta este la mare cinste. Toate hotelurile, indiferent de stele oferă servicii de masaj, iar saloanele se găsesc la propriu pe toate drumurile. Cu uleiuri aromatice sau fără, la tălpi, la cap sau la tot corpul, masajul thailandez este unica experienţă pe care trebuie să o trăieşti la Bangkok, dacă ai avea de ales.

Se spune că la Bangkok vii cu o valiză şi pleci cu zece. And rightly so! Totul se cumpără şi totul se vinde la Bangkok. „Must-urile” – locurile unde trebuie neapărat să mergi la cumpărături – în materie de shopping sunt următoarele:
Chatuchak Market – cea mai mare piaţă în aer liber din lume. Chiar cea mai mare. Aşezată în nordul oraşului piaţa e deschisă numai sâmbăta şi duminica, iar diversitatea mărfurilor şi preţurile care-ţi aduc zâmbetul pe buze te fac să treci peste aglomeraţie şi peste oboseală. Găseşti aici de la suveniruri la mătăsuri fine, haine pe toate gusturile, obiecte decorative, cărţi mai vechi sau mai noi, animale de companie, reptile, păsări exotice, mobilier, veselă, flori şi diverse plante, ceramică, lumânări şi beţişoare aromate, genţi, rucsaci, încălţăminte, tablouri, şi opriţi-mă sau opriţi-vă din cumpărat că mai sunt şi alte locuri.
Damnoen Saduak – piaţa plutitoare, este o legendă a Bangkok-ului. Situată la circa o oră şi jumătate în afara oraşului, piaţa plutitoare este o afacere de dimineaţă. Asta înseamnă trezit pe la 6 şi plecat să ajungeţi acolo până în 8.00. Sătenii de pe canalele din jur ies la vânzare cu bărcile pline de fructe şi legume din grădinile lor: mango, papaya, banane, fructul dragonului, nuci de cocos, toate proaspete şi pe încercate. Suvernirurile aici sunt destul de scumpe, ieftine totuşi după standarde occidentale. Afacerile aici se fac de la barcă la barcă. Merită trezitul şi me­rită atmosfera de Veneţie exotică, în jur de ora 12.00 piaţa se goleşte, ţăranii pleacă spre case iar turiştii spre alte minunăţii.
Patpong Night Market
– La apusul soarelui tarabele se deschid una câte una în cel mai faimos cartier de pierzanie din oraş. Începe târgul de noapte din Patpong, de-a lungul celebrei Silom road. Până la primele ore ale dimineţii puteţi târgui aici o mulţime de fake-uri, replici cinstite, de zici că sunt adevărate ale unor haine de firmă, pe care, în mod normal, ai da o căruţă de bani le iei sub 10 dolari, plus ceasuri şmechere, cd-uri sau dvd-uri pirat, aur fals şi multe obiecte decorative îţi fac cu ochiul de vizavi de celebrele go-go baruri. Lumina de neon inclusă. Atunci când sunteţi la cumpărături în Bangkok, nu uitaţi să negociaţi. Thailandezii cred despre un om care plăteşte preţul cerut de vânzător că nu-şi cunoaşte valoarea. Un zâmbet şi câteva vorbe de duh vă pot aduce reduceri de până la 40%. Mai puţini bani pe cumpărături, mai mulţi pentru distracţie.
Patpong – aici am rămas cu shoppingul şi aici rămânem şi după pentru un show într-un go-go bar. Merită văzută şi trăită această experienţă tipic thailandeză.
E incredibil câte lucruri poate face o femeie cu trupul ei şi cu o minge de ping-pong, o lumânare sau o sticlă de bere. Oricum thailandezele sunt renumite pentru aproximativ tot ce ţine de sex şi de industria plăcerii. Şi sunt gata oricând să demonstreze acest lucru.
Cabbage and Condoms şi The Bed – sunt alte două locuri unde plăcerea trupească se îmbină cu plăcerile culinare. În primul local clienţii primesc prezervative o dată cu nota de plată, iar în al doilea masa se serveşte direct în pat. E de bine.
Khaosan Road – locul ce trezeşte amintiri atât de plăcute tuturor celor care în tinereţe au vizitat pe bani puţini Thailanda. Aici preţul unui pat într-o cameră de hotel nu depăşeşte 2-3 dolari şi tot aici găsiţi cea mai ieftină bere şi cele mai ieftine suveniruri. Străzile colcăie de turişti cu buget redus, de vânzători ambulanţi de mâncare şi de clowni, mimi, împletitori de codiţe şi tarabe cu cd-uri pirat. E un loc cu atmosfera chiar unică, de relaxare, distracţie şi uitare de probleme. Altfel, aici găsiţi agenţii de turism care vă pot face rost de cel mai ieftin bilet de avion sau autobuz spre alte destinaţii din Asia sau vă pot face la preţ redus un itinerariu prin Thailanda de nord, de sud sau prin insule.

În Bangkok mai puteţi merge cu barca pe râu, puteţi vedea un meci de box tailandez, învăţa tainele bucătăriei locale, merge cu trenul suspendat, comanda un costum sau o rochie la croitoraşi iscusiţi sau pur şi simplu sta la o bere pe o terasă şi observa lumea nebună trecând prin faţa voastră. Şi după ce aţi făcut toate aceste lucruri, gândiţi-vă că insulele şi nordul ţării oferă tot atâtea motive de mirare şi încântare ca şi capitala, aşa că, dacă timpul şi banii nu sunt o problemă, nu mai staţi pe gânduri!

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru Ucraina doar prin ministrul de Externe

Peste o sută de țări participă, în Elveția, la Summit-ul de pace pentru Ucraina, iar România este reprezentată la acest eveniment mondial doar de...

Țara care va implementa săptămâna de lucru de şase zile

Grecia urmează să implementeze o săptămână de lucru de șase zile, într-un efort de a combate deficitul de muncitori calificați, o problemă acută în...

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă