40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru Ucraina doar prin ministrul de Externe

Peste o sută de țări participă, în Elveția, la Summit-ul de pace pentru Ucraina, iar România este reprezentată la acest eveniment mondial doar de ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Summit-ul de pace este co-organizat de Elveția și de Ucraina și se desfășoară în stațiunea Bürgenstock din centrul Elveției. Printre participanți se numără președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vicepreședinta SUA, Kamala Harris, precum și cancelarul (șeful guvernului) Austriei, Karl Nehammer. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă și ea la reuniunea din Elveția.

„Astăzi, sunt la Summitul pentru Pace în Ucraina, pentru a reconfirma angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru pace – o pace care nu înseamnă capitulare în fața agresorului, o pace care nu înseamnă ocuparea teritoriilor, o pace care respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Pacea Ucrainei este pacea Republicii Moldova”, a anunțat șefa de stat a Republicii Moldova.

Pacea Ucrainei este pacea Republicii Moldova

Reuniunea de la Bürgenstock (Buergenstock) se desfășoară în perioada 15 – 16 iunie 2024. Rusia nu a fost invitată să participe la această reuniune și, drept urmare, nu a trimis niciun reprezentant.

Planul prezentat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost intitulat de acesta „Formula de Pace”.

După cum se știe, Elveția este țară neutră din punct de vedere militar, nu face parte din UE și are tradiție în găzduirea de negocieri internaționale.

Citește și:

Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă