29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialBan Ki-moon a făcut apel la încetarea focului în Fâşia Gaza

Ban Ki-moon a făcut apel la încetarea focului în Fâşia Gaza

Secretarul general ONU Ban Ki-moon a făcut apel, joi, în deschiderea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, la încetarea focului în Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, transmite Mediafax.

"Este mai urgent ca oricând să se încerce găsirea unui teren de înţelegere pentru a se reveni la calm şi la un acord de încetare a focului", a declarat Ban, reiterând îndemnurile sale pentru cele două tabere "să deea dovadă de reţinere maximă".

"Comunitatea internaţională trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a pune capăt imediat acestei escaladări şi pentru a ajunge la (un acord) durabil de încetare a focului", a afirmat el.

Civilii din Fâşia Gaza "sunt prinşi la mijloc între atitudinea iresponsabilă a Hamas şi riposta dură a Israelului", a subliniat Ban. "Israelul are preocupări legitime pentru securitatea sa, dar sunt îngrijorat şi de numeroşii palestinieni care au murit sau au fost răniţi în urma operaţiunilor israeliene", a spus secretarul general ONU, conform sursei citate.

Ban Ki-moon a evocat "riscul unui război deschis" şi a apreciat că doar încheierea tirurilor de rachete ale Hamas asupra Israelului ar putea preveni o ofensivă terestră a armatei israeliene în Fâşia Gaza.

"Doar un acord de pace (general în Orientul Mijlociu) ar putea aduce o securitate durabilă atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni", a subliniat Ban Ki-moon.

Cele mai citite

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...

George Tuță își anunță prioritățile ca primar în Sectorul 1: transporturi și parcuri

George Cristian Țuță, candidatul care a câștigat alegerile în Sectorul 1, își anunță deja prioritățile ca primar. "L-am vizitat pe directorul STB pentru lista de...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă