24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialAnghel, BVB: Pentru dezvoltarea bursei este nevoie de determinare politică şi o...

Anghel, BVB: Pentru dezvoltarea bursei este nevoie de determinare politică şi o strategie naţională

Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, a declarat, joi, că pentru dezvoltarea pieţei de capital este nevoie de determinare politică şi de o strategie naţională, astfel încât companiile să găsească la bursă o nouă modalitate de acces la finanţare, pe lângă sistemul bancar, relatează Mediafax.

“Pentru a dezvolta piaţa de capital trebuie ca decidenţii locali să ia deciziile corecte. Ar trebui să existe o strategie naţională”, a afirmat Anghel la un seminar pe tema pieţei de capital organizat de Ambasada Poloniei şi Deloitte.

El a amintit de programul de privatizări anunţat de autorităţi şi a arătat că bursa trebuie să ofere o alternativă de finanţare.

“În România, sectorul financiar este dominat de bănci. Peste 85% este reprezentat de bănci, încă 5% de firmele de leasing, deţinute tot de bănci. Teoretic, pentru companiile locale, atât de stat, cât şi private, singura soluţie de finanţare este creditul bancar. Nu la fel este şi în Polonia, unde bursa este o alternativă. Singura soluţie pentru România este să creeze o alternativă de finanţare a economiei, a companiilor, iar aceasta este bursa”, a spus Anghel, care ocupă şi funcţia de economist-şef al BCR.

Totodată, el a spus că Polonia este un exemplu pentru România, pentru că “a luptat pentru interesul său naţional”.

Prezentă la seminar, Lidia Adamska, membru în CA al Bursei de la Varşovia, a menţionat că privatizările şi voinţa politică sunt importante pentru dezvoltarea pieţei de capital, dar este nevoie şi de atragerea pe bursă a companiilor din mediul privat.

“Privatizările sunt importante pentru începutul pieţei de capital, însă nu durează la nesfârşit. (…) Nu este proiect mai uşor decât să stabileşti un sistem de vânzare-cumpărare. Totuşi, este important să construieşti piaţa, credibilitatea şi transparenţa, acestea fiind cheia pentru succes”, a continuat Adamska.

Totodată, Pawel Tamborski, subsecretar de stat în Ministerul polonez al Finanţelor, consideră că este dificilă atragerea de investitori instituţionali străini pe o bursă, însă fără aceştia dezvoltarea pieţei de capital este dificilă.

“Ţinem degetele încrucişate (pentru succes – n.r.) pentru ofertele pe care Guvernul Românie le pregăteşte”, a spus Tamborski.

Totodată, Jim Turnbull, Senior Capital Market Adviser în cadrul BERD, a atras atenţia că în România există “o problemă de lichiditate”, atât pe piaţa de acţiuni, cât şi pe cea a titlurilor de stat.

“Băncile cumpără titlurile de stat, dar le ţin acolo, le păstrează până la maturitate. Nu le tranzacţionează decât în mică măsură, iar acest lucru ar trebui să se schimbe, să le tranzacţioneze”, a spus Turnbull.

El a adăugat că România şi Polonia sunt privite mai bine de investitori, iar faptul că au încă o monedă locală şi nu au trecut încă la euro le-a permis o flexibilitate în perioada crizei.

“În Europa de Est nu prea sunt alternative de finanţare decât sistemul bancar. Trebuie diversificate alternativele, sistemul bancar reprezintă aproximativ 90% din sistemul financiar european. Cred că trebuie să creştem valoarea pieţei de capital”, a mai spus Turnbull.

Preşedintele CA al BVB spune că “va lupta” pentru a înlătura orice bariere, iar BVB să fie o bursă deschisă, care să atragă investitorii. “Ca un comentariu personal, pot înţelege dorinţa Fondului Proprietatea de a fi listat şi la Varşovia, pentru că este o piaţă atractivă pentru ei, cu investitori globali interesaţi să le cumpere acţiunile. Dar am văzut că lichiditatea pe piaţa secundară creşte imediat după listare, însă apoi cea mai mare parte rămâne pe piaţa principală” a mai spus Anghel.

Cele mai citite

VIDEO. Denis Alibec, gata pentru România – Ucraina: “Nu cred că ne este teamă de cineva”

Încă puțin până când România va juca primul meci la EURO 2024. Naționala lui Edi Iordănescu va întâlni Ucraina, luni, de la ora 16:00. Cu...

VIDEO. EURO 2024. Olanda trece la limită de Polonia

Selecționata Olandei a obținut o victorie importantă în primul meci din Grupa D a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, învingând naționala Poloniei...

Rusia – Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru Ucraina doar prin ministrul de Externe

Peste o sută de țări participă, în Elveția, la Summit-ul de pace pentru Ucraina, iar România este reprezentată la acest eveniment mondial doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă