17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSănătateBani europeni pentru investiții în oncologia românească

Bani europeni pentru investiții în oncologia românească

Lupta împotriva cancerului beneficiază de instrumente financiare fără precedent. Cele trei instrumente europene (Planul European de Combatere a Cancerului, Misiunea pentru Cancer din cadrul Orizont Europa și programul EU4Health) finanțează în mod direct acțiunile în oncologie.

Unitățile medicale (atât cele oncologice, cât și spitalele județene) vor putea accesa fonduri semnificative prin intermediul proiectelor depuse, au explicat participanții la dezbaterea „Oportunități de finanțare pentru investiții în oncologie”, organizată în cadrul proiectului „Împreună Învingem Cancerul”.

UE- cinci linii de finanțare

Cercetarea, inovarea, tehnologia și controlul cancerului sunt finanțate prin programul Orizont Europa și Misiunea pentru Cancer, dar și prin Europa Digitală, Instrumentul Euratom sau instrumentul de finanțare interregională a investițiilor în inovare (Interregional Innovation Investments funding instrument).

Potrivit europarlamentarului Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie, cercetare și energie (ITRE) și al Intergrupului de luptă împotriva cancerului, în momentul de față există cinci linii de finanțare deschise cu termen final pe 7 septembrie.

”HORIZON-MISS-2022-CANCER-01-03 (Pragmatic clinical trials to optimise treatments for patients with refractory cancers) este o cercetare focusată pe alegerea pragmatică a studiilor clinice în tratarea pacienților cu orice tip de cancer refractar, la orice vârsta și în orice stadiu.  HORIZON-MISS-2022-CANCER-01-04 (Towards the creation of a European Cancer Patient Digital Centre) are ca scop crearea Platformei digitale a unui Centru european digital pentru cancer la care să aibă acces atât pacienții, cât și cercetătorii și medicii. HORIZON-MISS-2022-CANCER-01-02 (Strengthening research capacities of Comprehensive Cancer Infrastructures) este o cercetare referitoare la infrastructuri existente sau necesare, naționale sau regionale care oferă resurse și servicii pentru a sprijini, a îmbunătăți și a integra îngrijirea cancerului, cercetarea, formarea profesioniștilor din domeniul îngrijirii și educația pentru pacienții cu cancer, supraviețuitorii și familiile/îngrijitorii. Prin linia de finanțare HORIZON-MISS-2022-CANCER-01-05 (Establishing of national cancer mission hubs and creation of network to support the Mission on Cancer), în fiecare stat membru și în fiecare țară asociată va fi înființat un hub național al misiunii pentru cancer care va functiona pe toata durata Misiunii, cu o primă fază de implementare de trei ani. Cea de- a 5-a linie – HORIZON-MISS-2022-CANCER-01-01 (Improving and upscaling primary prevention of cancer through implementation research) va finanța cercetări care vor identifica și aborda barierele ce împiedică adoptarea și implementarea programelor de prevenție efectivă. De asemenea, programele de prevenire primară a cancerului ar trebui adaptate nevoilor particulare ale populațiilor țintă, ținând cont de condițiile socio-economice, culturale și geografice. Instrumentele digitale și seturile de date pot fi parte integrantă a proiectului”, a explicat europarlamentarul român. 

EU4Health – 5,3 miliarde euro până în 2027

Programul de sănătate EU4Health permite finanțarea de acțiuni specifice în lupta împotriva cancerului, mai ales a acțiunilor incluse în Planul european de combatere a cancerului lansat în 2021, dar și a unor acțiuni propuse de statele membre, conform celor agreate în regulamentul UE pentru Sănătate. Bugetul EU4Health pentru perioada 2021-2027 este de 5,3 miliarde de euro, iar programul de lucru 2022 are alocate 835,3 milioane de euro (din care 17,6% pentru cancer).

Toate apelurile pentru programul Eu4Health 2021 au fost publicate. Dintre cele relevante pentru lupta împotriva cancerului, vor fi deschise în toamna acestui an două apeluri competitive sub programul anual 2022. Unul este destinat acțiunilor pentru prevenirea cancerului și altor boli netransmisibile, cu un buget de 11 milioane euro, iar altul este pentru finanțarea etapei a doua a programului de instruire între specialități, cu un buget de 7 milioane euro.

Citește și:

Programul Operațional Sănătate: 200 milioane euro pentru screening populațional

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Traficanți de droguri prinși la Sibiu. Vindeau cu sume cuprinse între 100 și 140 lei

La data de 28 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sibiu, au dispus...

Clienţii Raiffeisen din Rusia nu vor mai putea efectua plăţi în dolari din 10 iunie

Subsidiara din Rusia a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International a anunţat miercuri că plăţile iniţiate în dolari nu vor mai fi disponibile începând...

Plafonarea prețurilor la energie și gaze, suportată de companii. Statul le decontează cu întârziere facturile plafonate

Plafonarea prețurilor la gaze și energie a dat peste cap inclusiv afacerile furnizilor care sunt nevoiți să suporte din propriul buget facturile mai mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă