21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăPlafonarea prețurilor la energie și gaze, suportată de companii. Statul le decontează...

Plafonarea prețurilor la energie și gaze, suportată de companii. Statul le decontează cu întârziere facturile plafonate

Plafonarea prețurilor la gaze și energie a dat peste cap inclusiv afacerile furnizilor care sunt nevoiți să suporte din propriul buget facturile mai mici pentru populație până când își primesc diferența de bani de la stat. Totuși, plafonarea prelungită până în primăvara anului viitor la nivelul actual nu este deloc văzută cu ochi buni de experții în energie.

Potrivit datelor ANRE, pentru perioada aprilie 2022 – februarie 2024, situația deconturilor facturilor a ajuns la suma de 25 de miliarde de lei pentru această perioadă de doi ani, și până pe 24 mai erau în analiză 367 de cereri depuse în vederea decontării, acestea aflându-se în diferite stadii de analiză.

Potrivit datelor ANRE, față de luna trecută, suma totală transmisă spre decontare în baza Ordonanțelor de Urgență a Guvernului nr. 118/2021 și 27/2022 a crescut cu aproape 335 de milioane de lei.

Prosumatorii produc energie gratis

O situație asemănătoare o au prosumatorii care ar trebui să primească bani pentru producerea de energie, însă nici vorbă de așa ceva.

În acest moment, sunt facturi restante atât pentru consum, cât și pentru energia livrată în rețea. Potrivit Autorității de Reglementare în Energie (ANRE) s-au făcut câteva controale.

În 2022 au fost amendați șase mari furnizori care întârziau aceste facturi. Sancțiunile aplicate au cumulat aproximativ jumătate de milion de lei. La ANRE curg însă în continuare plângerile de la prosumatorii care spun că nu își primesc facturile.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) cere Autorității de Reglementare în Energie să aplice furnizorilor care întârzie facturile mai mult de 30 de zile penalizări în cuantum de 0,2%/zi din valoarea nefacturată, în favoarea prosumatorilor. „Solicităm ANRE: măsuri coercitive aplicate tuturorfurnizorilor de energie electrică licenţiaţi în România privind întârzierea facturării cu mai mult de 30 zile calendaristice faţă de data convenită în contract. Depăşirea acestui termen să fie sancţionată cu penalizări în cuantum de 0,2%/zi din valoarea nefacturată, în favoarea prosumatorilor”, arată APCE într-un comunicat.

Critici dure pentru Guvern de la trei experți internaționali

Intervenția statului în stabilirea prețurilor la energie nu mai are nicio justificare, cred trei experți internaționali prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionarii cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de Asociația Energia Inteligentă. Ei au criticat amestecul în piață și au argumentat că măsura plafonarii este plătită, indirect, de toți cetățenii, prin taxe și scumpiri la raft. Piața trebuie lăsată să funcționeze liber, pentru că ea se autoreglează și oferă prețuri competitive, au spus specialiștii.

„Plafonarea nu e un cadou picat din cer”

„Nu vedem nicio justificare pentru a continua reglementarea pieței. Acest lucru nu va duce la nimic bun. Sperăm că aceste măsuri vor fi stopate sau suspendate”, a spus Doug Wood, Gas Committee Chair, Energy Traders Europe.

 „Unii consumatori își permiteau să plătească prețuri mari în perioada de criză. Sprijnul ar trebui acordat doar celor vulnerabili. În caz contrar, reglementarea are un efect de bumerang și aduce taxe mai mari. Este fix ce se întâmplă acum, în România sau în alte țări. Plafonarea nu e un cadou picat din cer. Noi, plătitorii de taxe, suntem cei care trebuie să plătim.

Amestecul statului distorsionează piața. În loc să-i dai voie să funcționeze liber, te trezești cu un mozaic uriaș de probleme. Economistul Friedrich Hayek spunea că e un non sens absolut să te gândești că o persoană din Guvern poate ști tot ce se întâmplă în piață. Piața – da.  Piața răspunde natural în fața provocărilor care apar”, a explicat Aura Săbăduș, senior expert în cadrul companiei de consultanță ICIS Londra.

Dacă plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze pentru clienţii casnici anunţată ca fiind în vigoare până la 31 martie 2025 va fi prelungită şi în anul 2026.

„Plafoanele la clienţii finali, în acest moment, rămân până la 31 martie 2025. În contextul în care preţurile din piaţă vor continua să scadă, vom lua măsurile în consecinţă. În mod normal, pe preţuri mici nu va fi nevoie de aceste plafoane din martie 2025, facturile românilor n-ar trebui să crească. Mai mult decât atât, Comisia Europeană ne solicită să direcţionăm, practic, mai bine aceste măsuri către consumatorii vulnerabili. Asta au făcut majoritatea statelor europene. România a ales o variantă a acestei paradigme, în care a echivalat nivelul de consum pe gospodărie cu nivelul de venit, dar este o echivalare aproximativă. Asta înseamnă că cei care au un consum lunar, aşa cum bine ştiţi, de sub 100 de kilowaţi-oră plătesc cel mult 0,68 de lei kilowatt-oră, pe când o gospodărie cu peste 300 de kilowaţi-oră consum lunar plăteşte aproape dublu, acel 1,3 lei kilowatt-oră”, a declarat Burduja.

În concluzie, putem vorbi despre un haos în rândul tarifelor la gaze și energie, despre o lege neclară în energie care nu ajută prosumatorii, iar românii primesc așa-zisa plafonare care în realitate este un măr otrăvit.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă