16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăȘtirile zileiBănățenii se pot da cu cataramanul

Bănățenii se pot da cu cataramanul

Începând cu 1 Mai, bănățenii se pot da cu catamaranul pe Lacul Surduc, potrivit unui comunicat al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT).  

Astfel, în perioada 30 aprilie – 25 septembrie 2022 se vor relua plimbările gratuite cu catamaranul electric Eco Timiș pe lacul Surduc.

Rezervația Naturală Lacul Surduc este cel mai mare lac din vestul României. Priveliștea va putea fi admirată de pe ambarcațiunea pusă gratuit la dispoziția celor care vizitează destinația. În plus, turiștii se vor bucura și de traseul de cicloturism din jurul lacului, de drumeții și experiențe gastronomice în zonă!informează Ziua de Vest.

Bănățenii se pot da cu cataramanul. Dar ce e cataramanul?

Având o capacitate de opt locuri, catamaranul are motor electric, fiind complet nepoluant. A fost achiziționat de APDT Timiș prin intermediul proiectului european RORS-39, Eco Timiș. Acesta este un nou produs turistic, dar și promovează Rezervația Naturală Lacul Surduc.

Catamaranul – aflat în prezent în custodia Primăriei Fârdea – este acostat pe malul lacului Surduc. Accesul turiștilor la îmbarcarea și debarcarea de pe catamaran se va face de pe drumul public spre lac. La intrarea de pe drumul național spre Centrul de Studii Biblice și este marcat de indicatoare Eco Timiș.

citește și: Minunea de Paști din 1992

Catamaranele au fost inventate de popoarele austroneziene. Au navigat în insulele Oceanului Indian și Pacific. Ambarcațiunile variază ca mărime. De la nave mici cu vele sau cu vâsle până la nave maritime mari și feriboturi cu mașini roll-on/roll-off.

Astăzi, în Marea Mediteraniană este o fiță să te plimbi cu cataramanul.

Gospodăria lui Mihai Iamandi din Zolt

Turiștii pot găsi locuri de campare pe malul lacului sau cazare la pensiuni și căsuțe pe malul lacului. Pot face picnic sau pot servi masa în locațiile deschise în localitățile Zolt, Fârdea, Gladna Română sau Dumbrava.

Serviciilor de ospitalitate din zonă li se adaugă din acest an și cele oferite în Gospodăria lui Mihai Iamandi din Zolt. Loc unde turiștii pot servi un prânz tradițional cu specific local și nu numai, încheie Ziua de vest, prezentând și opțiunile de turism din zonă.

Lacul Surduc a fost realizat în anii ’70-’80, ca zonă de de protecție pentru inundați, dar și pentru agrement și de alimentare cu apă a Timișoare.

În anul 1977 a reușit să acumuleze 25 milioane metri cubi de apă, lacul și barajul fiind  proiectate pentru acumularea unui volum dde 51 milioane metri cubi. Ar fi trebuit să se realizeze un canal de aducțiune de la izvoarele Begăi, dar lucrările au fost sistate după 1990.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă