33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodDe ce vrea Europa interzicerea clonării

De ce vrea Europa interzicerea clonării

Deşi vor fi mai severe decât legislaţia existentă în America, noile reguli vor fi realizate astfel încât să se evite tensiunile comerciale dintre ţările membre U.E. Se va permite în continuare importarea alimentelor produse din clone, dar şi a embrionilor de la animale clonate.

Norme severe

Propunerea acestor norme, care vor înlocui prezentul pachet legislativ al Uniunii, a fost necesară datorită neliniştii care a cuprins Europa în urma mediatizării intense a pericolelor produse de clonarea animalelor.

Posibilităţile tehnologice de care dispun ţări europene precum Anglia sau Elveţia, care au importat material embrionar şi animale clonate din America, au creat un val de reacţii negative din partea publicului european. Atitudine amplificată de faptul că, în ultimii ani, cercetătorii din aceste ţări au clonat cu succes mai multe animale.

Dacă normele vor fi aprobate de guvernele ţărilor membre şi de Parlamentul European, clonarea din industria alimentară europeană va fi interzisă în totalitate.

America are o legislaţie a clonării animalelor mai puţin restrictivă decât cea care va fi propusă de U.E. În SUA, produsele alimentare provenind de la bovine, porci şi capre clonate precum şi descendenţi ai acestora pot fi consumate în siguranţă, potrivit unei declaraţii date în 2008 de Administraţia americană pentru alimente si medicamente.

Cu toate acestea, Ministerul Agriculturi din SUA a cerut fermierilor să nu introducă deocamdată aceste clone pe piaţa alimentară pentru a putea crea o tranziţie mai „lină şi organizată”.

Clonarea- un motiv de îngrijorare

În prezent, clonarea nu este foarte răspândită în Europa pentru că tehnica necesară acestei proceduri este scumpă, iar publicul consumator este reticent în privinţa calităţii alimentelor produse în acest mod.

Însă dezvoltarea rapidă a industriei clonării în alte părţi ale lumii devine un motiv de îngrijorare pentru U.E. Ţări precum SUA, Canada sau Argentina exportă produse lactate sau carne obţinute de la animale clonate, alimente care ajung şi în Europa.

De asemenea, în ţările din U.E există carne şi lactate ce provin de la animale clonate cu ajutorul spermei sau a embrionilor importaţi.

Deşi produsele provenite de la animalele clonate sunt deja prezente în ţările membre, Uniunea Europeană vrea să elimine total comercializarea acestor alimente. În plus, se va propune şi interzicerea utilizării materialului genetic recoltat de la alte clone pentru a crea noi animale.

Comisia Europeană consideră că animale clonate sunt dificil de recunoscut şi distribuţia lor ar putea avea un efect negativ asupra relaţiilor comerciale existente între ţările europene. Totuşi se aşteaptă ca membrii comisiei să recomande metode mai eficiente pentru identificarea materialelor genetice importate.

Ştiinţa nu va fi afectată

Interdicţiile nu vor afecta clonarea în scopuri ştiinţifice sau cazurile în care ea este folosită pentru a împiedica dispariţia unor specii. Dar, în funcţie de modul în care regulile vor fi aplicate, acestea pot influenţa activitatea unor fermieri din Europa care folosesc deja tehnica clonării pentru a crea tauri de luptă şi care intenţionează să o aplice şi pentru alte animale, cum ar fi caii.

De asemenea, guvernele din Europa au ameninţat că vor adopta o lege separată de ceea propusă de comisie, care va permite ţărilor să interzică cultivarea plantelor modificate genetic. Această decizie va putea duce la schimbarea politicilor de comerţ existente până acum.

Impotriva noilor norme propuse

Franţa şi Germania s-au declarat împotriva introducerii acestor norme, spunând că prin adoptarea lor se încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. „Refuzăm să fim implicaţii în discuţiile pentru această propunere”, a declarat Chantal Jouanno, secretarul de stat al Franţei pe probleme de mediu înconjurător.

Iar ministrul german al mediului, Norbert Röttgen spune că planul Comisiei Europene „nu are o bază legală” şi „pune la îndoială conceptul de piaţă liberă”.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus ca guvernele europene să aibă opţiunea de a introduce sau nu aceste reguli, o modalitate prin care se permitea existenţa culturilor biotehnologice în ţările din Europa. Această schimbare avea ca scop şi facilitarea relaţiilor comerciale între ţările membre U.E.

Procedee dăunătoare animalelor

Susţinătorii drepturilor animalelor spun că tehnicile de clonare pot afecta sănătatea animalelor – le provoacă dureri, inclusiv sarcini dificile.

De asemenea, clonarea animalelor este interzisă prin Directiva 98/58/CE a Consiliului European din 20 iulie 1998 privind protecţia animalelor de fermă. Acest act prevede că „nu trebuie practicate metode de creştere naturale sau artificiale care provoacă sau pot provoca suferinţe sau vătămări animalelor în cauză”.

Clonarea animalelor în Europa

Primul animal clonat a fost oaia Dolly, experiment reuşit în 1996 la Institutul Roslin din Edinburgh (Scoţia), după 276 de încercări nereuşite. După Dolly, cercetătorii europeni au început să cloneze mai multe animale, de la vaci sau porci la maimuţe şi soareci.

Anul acesta, în luna mai, cercetătorii spanioli din Fromista au reuşit să cloneze primul taur de luptă, pe care l-au denunit Got. Iar în ultimii trei ani, fermierii din Marea Britanie au folosit embrioni importaţi pentru a clona cel puţin trei animale.

Cele mai citite

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Cele nouă puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează SIPRI

Cele nouă țări recunoscute ca fiind puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează Institutul Internațional de la Stockholm pentru Cercetări în domeniul Păcii (Stockholm International...
Ultima oră
Pe aceeași temă