2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSocialLegea certificatului verde, varianta finală. Când va fi adoptată și în ce...

Legea certificatului verde, varianta finală. Când va fi adoptată și în ce formă

Liderii Coaliției au stabilit forma finală a legii certificatului verde impus la locul de muncă, însă nu s-au pus de acord asupra formei în care va fi adoptată legea. PSD ar vrea ca premierul să-și asume răspunderea, însă Nicolae Ciucă nu este de acord să fie singurul responsabil, ci întreaga Coaliție. 

Să nu uităm că este vorba despre un document controversat, care a iscat nemulțumiri în rândul multor români și a dus chiar la proteste violente în stradă. Prin urmare, vorbim despre o măsură anti populistă care ar afecta capitalul de imagine al celui ce o adoptă. Și nimeni – nici PNL, nici PSD – nu vrea să-și asume asta. Este normal ca Nicolae Ciucă și liderii PNL să refuze să fie doar ei țapi ispășitori. Vorbim, totuși, despre o Coaliție, iar astfel de decizii trebuie luate de ambele tabere. Astfel că legea nu va fi una asumată, ci una care va fi dezbătută și votată în Parlament

Dacă se va întâmpla așa, Coaliția ar avea la dispoziție doar o săptămână să dezbată legea certificatului digital Covid în Senat și Camera Deputaților. În acest context, surse politice spun că luni Guvernul va adopta proiectul, iar apoi îl va trimite Parlamentului spre aprobare. Până miercuri legea ar putea fi adoptată.

Legea certificatului verde la locul de muncă. Ce prevede proiectul final

Dacă va fi trecută prin parlament, legea certificatului verde la locul de muncă ar putea suferi noi modificări. Însă, deocamdată, iată care este ultima sa formă!

Ce este certificatul verde

Certificatul digital COVID-19 este în vigoare din data de 1 iulie 2021 și facilitează libera circulație pe durata pandemiei. Certificatele digitale se eliberează de către Ministerul Sănătății, prin Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), și pot fi obținute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.

De ce va fi obligatoriu la locul de muncă

Certificatul verde va fi obligatoriu la locul de muncă deoarece în acest fel se încearcă protejarea sănătății publice și combaterea eficientă a răspândirii pandemiei Covid în România.

Cine va trebui să dețină un certificat verde 

Certificat verde vor trebui să aibă: 

  • persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare;
  • persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare;
  • persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”;
  • persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului;
  • persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.

Când ni se va cere să prezentăm documentul

Pe perioada stării de alertă, angajatorii din sectorul public şi privat sunt obligați să solicite tuturor angajaților certificatul electronic la intrarea la locul de muncă. De asemenea, toți angajații din sectorul public și cel privat au obligația prezentării documentului. Însă, doar în cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

Când se ridică obligativitatea prezentării certificatului la locul de muncă

legea certificatului verde spune că analiza situației epidemiologice se face de către Institutul Național de Sănătate Publică în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară. Obligația solicitării certificatului electronic la locul de muncă intră în vigoare la 72 de ore de la data creșterii cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.

Obligația solicitării certificatului încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

  • scădere timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național;
  • incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.
  • Angajaţii nevaccinaţi, 15 vouchere peste testare COVID
  • Persoanele nevaccinate beneficiază de 15 vouchere pentru testare antigen rapidă, pe perioada existenţei obligaţiei de a prezenta certificatul electronic, iar banii vin de la bugetul de stat. 
  • Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare în vederea verificării certificatelor prin intermediul aplicației mobile „Check DCC”.

Excepții de la Legea certificatului verde

Sunt exceptați de la aplicarea prevederilor prezentei legi angajatorii din sectorul privat cu până la 10 angajați, care nu efectuează activități de prestări de servicii care presupun interacțiuni directe cu clienții. Este exceptat de la aplicarea prevederilor prezentei legi personalul care își desfășoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Ce se întâmplă cu angajații care nu au certificat digital Covid

Persoanele care nu prezintă documentul la locul de muncă riscă suspendarea contractului de muncă, fără plata drepturilor salariale. 

Suspendarea încetează la data la care persoana prezintă certificatul, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea. Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/de muncă dispusă în conformitate cu prezenta lege poate fi contestată la instanța competentă conform legii, după caz.

Legea certificatului verde: sancțiuni pentru angajatori

Nerespectarea obligațiilor prevăzute de prezenta lege de către angajator reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se realizează de personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat, a Inspecției Muncii, precum și de ofițerii și de subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă