26.1 C
București
duminică, 7 iulie 2024
AcasăPoliticăDupă ce data alegerilor a fost stabilită, începe căutarea candidaților prezidențiali

După ce data alegerilor a fost stabilită, începe căutarea candidaților prezidențiali

Coaliţia de guvernare a anunțat, ieri, calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Liderii PSD și PNL au stabilit organizarea alegerilor prezidențiale pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar alegerile pentru legislativ pe 1 decembrie.

Astfel, vom avea alegeri în trei week-enduri consecutiv.

„Am stabilit ca alegerile prezidenţiale vor fi organizare la 24 noiembrie, turul I şi 8 decembrie, turul al II-lea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. Astfel putem adopta chiar azi Hotărârea de Guvern prin care validăm calendarul alegerilor şi încheiem acest subiect”,

a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au bătut palma pentru un acord pe termen mai lung și încep să așeze cărțile pentru viitorul președinte. Principala miză a celor doi pare să fie eliminarea lui Mircea Geoană, care cochetează în prezent cu candidatura din postura de independent la prezidențiale, deși un anunț oficial nu a fost încă făcut. Totuși, sondajele actuale îl prezintă drep favorit pe Mircea Geoană.

PSD și PNL, proprii candidați 

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, că PNL și PSD vor avea proprii candidați la alegerile prezidențiale și că este posibilă o guvernare în tandem începând cu 2025.

Întrebat dacă rămâne valabil tandemul preşedinte-premier între PNL şi PSD, Ciucă a spus: „În acest moment, vă pot spune că fiecare dintre partide va avea propriul candidat. (…) Dacă ne uităm şi la rezultatele obţinute la alegerile locale şi la consistenţa actuală a valorii politice a celor două partide, se poate discuta despre o abordare similară pentru guvernarea din 2025. Este atât de diversificată şi dinamică viaţa, încât este greu să previzionăm ce se va întâmpla peste 10 ani”.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, transmite joi, după ce coaliţia a ajuns la un acord pe calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, că PNL, ca principal partid de dreapta, are puterea de a uni românii şi de a oferi ţării un preşedinte cu adevărat reprezentativ iar fiecare vot contează enorm.

”Dacă votul de dreapta se fragmentează, riscăm să ajungem cu un preşedinte care nu ne reprezintă valorile şi interesele – şi nu putem permite asta”,

Nicolae Ciucă, președintele PNL

”Mă bucur că am ajuns la un acord cu privire la data alegerilor şi că acestea vor fi la termen. S-a dovedit că propunerea PNL a fost cea potrivită. Coaliţia a demonstrat maturitate, iar pentru acest lucru le mulţumesc partenerilor noştri. Este un lucru bun că s-a încheiat perioada în care politicienii umpleau mass-media cu dezbaterile despre data alegerilor, în loc să se concentreze pe problemele reale ale oamenilor”, a scris preşedintele PNL pe Facebook.

Totodată, purtătorul de cuvânt al PNL și-a exprimat încrederea în partidele aflate la coaliție și a precizat că doar acestea pot da următorul președinte

„Dacă privim cu pragmatism ecuația alegerilor prezidențiale, este limpede că în turul al doilea nu pot ajunge decât candidații PNL și PSD. Așa a fost la toate alegerile prezidențiale de până acum și asta ne confirmă sondajul CURS. Candidații partidelor mici sau cei independenți nu au nicio șansă, pentru că alegerile prezidențiale sunt în primul rând o competiție între partide și apoi o competiție între persoane”, a scris într-un mesaj pe social media Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.  

Mircea Geoană, geană pe alegeri

Mircea Geoană dă semne clare că alegerile 2024 din România reprezintă o miză importantă. La scurt timp după ce coaliția a anunțat stabilirea scrutinului, acesta a postat un mesaj pe Faceebook în care anunță că „după lupte seculare, rămâne cum am stabilit, anul 2024 este anul independenților în România!”.

Geoană a spus că își va anunța poziția referitoare la o poziție candidatură după data de 11 iulie.

Dacă ar fi alegerile acum, Geoană ar fi votat de 26,7% dintre alegători, conform ultimului sondaj INSCOP. El este urmat de Marcel Ciolacu, cu 17,8% și de Elena Lasconi, cu 14,3%.

Partidele politice încep deja să-i bată lui Geoană la ușă. Premierul Marcel Ciolacu le-a spus jurnaliștilor că va propune, în congresul PSD, susținerea unui candidat independent la prezidențiale. Iar asta ar însemna, implicit, ca PSD să nu aibă candidat propriu. Întrebat, în iunie, dacă l-ar susține pe Geoană, Ciolacu a spus: „nu am dscutat cu el de câțiva ani. (…) Domnul Geoană nu e din afara partidului, a fost preşedintele PSD, cred că e cel mai longeviv preşedinte al PSD, până la mine”.

Organizația neguvernamentală „România Renaște”, care îl susține și promovează pe Mircea Geoană, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, un apel pentru ca actualul secretar general adjunct al NATO să candideze la alegerile prezidențiale de anul acesta.

Mesajul a fost prezentat de liderul mişcării, profesorul universitar Dumitru Borţun, care a precizat că Mircea Geoană ar putea să renunțe la funcția din Alianța Nord-Atlantică după summitul NATO de la Washington, care va avea loc în perioada 9-11 iulie.

„Mișcarea «România Renaște!» face apel la toate forțele sănătoase moral și democratice să ni se alăture”, a spus președintele ONG-ului care face, de mai multe luni, campanie pentru Geoană.

Pe măsură ce alegerile prezidențiale sunt tot mai aproape, vom asista și la alte negocieri între partide.

Liderii Coaliției au stabilit în ședința de joi ca atacurile între partide să înceteze, iar primii care au primit interdicție la atacuri sunt membrii Guvernului pentru a ține „Executivul departe de lupta politică”.

Ultimele săptămâni au adus tensiuni între PNL-PSD pe fondul neînțelegerilor privind data alegerilor prezidențiale, care au culminat cu atacuri între membrii partidelor.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
00:01:57

Noii miniștri ai Marii Britanii sosesc la 10 Downing Street pentru o ședință de cabinet cu noul prim-ministru ales, Keir Starmer.

Flancat de viceprim-ministrul său, Angela Rayner, în stânga sa și de secretarul cabinetului, Simon Case, în dreapta sa, Starmer a început prin a spune...

Minoritățile sexuale, vinovate de fertilitatea scăzută. Declarația controversată a unui demnitar european

Martina Šimkovičová, ministrul slovac al Culturii, a afirmat într-un interviu că minoritatea LGBTQ+ este responsabilă pentru scăderea ratei fertilității din Europa. Aceste declarații au...

MApN cercetează Delta Dunării pentru eventuale obiecte căzute pe teritoriul României

Forţe ale Ministerului Apărării Naţionale efectuează, sâmbătă, cercetări într-o zonă a Deltei Dunării în eventualitatea existenţei unor obiecte căzute pe teritoriul României, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă