7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDosare desecretizate Decembrie 1989. Ceaușescu avea un plan să se refugieze la...

Dosare desecretizate Decembrie 1989. Ceaușescu avea un plan să se refugieze la Sinaia

Fostul președinte Nicolae Ceaușescu avea un plan de a se deplasa la Sinaia, la finalul anului 1989, relevă datele din dosare desecretizate Decembrie 1989.

Informații în acest sens apar în setul de documente desecretizate de SRI la data de 22 decembrie 2022.

Astfel, la nivelul Securității județului Prahova, în perioada 15 – 16 decembrie 1989 s-a discutat un plan denumit CRISTAL-89. Acest plan „viza măsuri informativ – operative specifice și de securitate și gardă în cazul venirii șefului statului în zona Sinaia”. La data de 17 decembrie 1989 a avut loc o nouă ședință în care șeful Inspectoratului Județean Prahova al Ministerului de Interne „a subliniat că toate unitățile militare sunt în alarmă de luptă”.

Apoi, la 18 decembrie 1989, Securitatea județului Prahova a avut încă o ședință. La aceasta s-a făcut „analizarea fiecărui ofițer sau subofițer propus a face parte” din acțiunea CRISTAL-89. Acești ofițeri și subofițeri urmau să facă parte din dispozitivul de securitate și gardă al acțiunii.

Documentele citate nu dezvăluie de ce a renunțat Nicolae Ceaușescu să meargă la Sinaia. În schimb, se precizează că prim-secretarul PCR al județului Prahova a plecat de la Ploiești la 22 decembrie 1989 iar apoi „era la Sinaia în paza armatei”.

Motivele pentru care Ceaușescu s-ar fi gândit să se retragă la Sinaia ar putea fi legate de numărul mare de unități militare din zonă. De exemplu, la Câmpina era o școală militară de Miliție, la Predeal era o unitate a Ministerului Apărării Naționale iar la Bran (județul Brașov) era un centru de instruire al Securității. De asemenea, la Strejnic (județul Prahova) funcționa un aerodrom pe care, eventual, putea ateriza elicopterul lui Ceaușescu.

Sinaia mai fusese folosită de cuplul Ceaușescu pentru vacanțe. Familia Ceaușescu a locuit, uneori, la Castelul Peleș. Acest obiectiv era păzit permanent iar populația nu avea acces nici în curte, nici în interior.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...
Ultima oră
Pe aceeași temă