Fostul președinte Nicolae Ceaușescu avea un plan de a se deplasa la Sinaia, la finalul anului 1989, relevă datele din dosare desecretizate Decembrie 1989.
Informații în acest sens apar în setul de documente desecretizate de SRI la data de 22 decembrie 2022.
Astfel, la nivelul Securității județului Prahova, în perioada 15 – 16 decembrie 1989 s-a discutat un plan denumit CRISTAL-89. Acest plan „viza măsuri informativ – operative specifice și de securitate și gardă în cazul venirii șefului statului în zona Sinaia”. La data de 17 decembrie 1989 a avut loc o nouă ședință în care șeful Inspectoratului Județean Prahova al Ministerului de Interne „a subliniat că toate unitățile militare sunt în alarmă de luptă”.
Apoi, la 18 decembrie 1989, Securitatea județului Prahova a avut încă o ședință. La aceasta s-a făcut „analizarea fiecărui ofițer sau subofițer propus a face parte” din acțiunea CRISTAL-89. Acești ofițeri și subofițeri urmau să facă parte din dispozitivul de securitate și gardă al acțiunii.
Documentele citate nu dezvăluie de ce a renunțat Nicolae Ceaușescu să meargă la Sinaia. În schimb, se precizează că prim-secretarul PCR al județului Prahova a plecat de la Ploiești la 22 decembrie 1989 iar apoi „era la Sinaia în paza armatei”.
Motivele pentru care Ceaușescu s-ar fi gândit să se retragă la Sinaia ar putea fi legate de numărul mare de unități militare din zonă. De exemplu, la Câmpina era o școală militară de Miliție, la Predeal era o unitate a Ministerului Apărării Naționale iar la Bran (județul Brașov) era un centru de instruire al Securității. De asemenea, la Strejnic (județul Prahova) funcționa un aerodrom pe care, eventual, putea ateriza elicopterul lui Ceaușescu.
Sinaia mai fusese folosită de cuplul Ceaușescu pentru vacanțe. Familia Ceaușescu a locuit, uneori, la Castelul Peleș. Acest obiectiv era păzit permanent iar populația nu avea acces nici în curte, nici în interior.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!