18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSRI a desecretizat toate documentele Revoluției. Statul român trebuie "să condamne cu...

SRI a desecretizat toate documentele Revoluției. Statul român trebuie “să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul”, afirmă directorul SRI

Serviciul Român de Informații, SRI, a desecretizat toate documentele Revoluției din Decembrie 1989 iar o listă cu ultima tranșă a acestor documente a fost publicată pe site-ul SRI.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a transmis și un mesaj, la data de 22 decembrie 2022, în care explică necesitatea difuzării publice a tuturor informațiilor referitoare la Revoluția Română.

“Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.

Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor”, precizează directorul SRI, Eduard Hellvig.

În paralel, președintele Iohannis, în mesajul dedicat Revoluției Române, sublinia că Justiția încă n-a stabilit vinovații pentru crimele din Decembrie 1989. Principalul inculpat în dosarul Revoluției este fostul președinte Ion Iliescu.

În documentele Revoluției apar nume de ofițeri de Securitate activi și după Revoluție

Actele care sunt publicate acum sunt intitulate de SRI “Dosar Fond Documentar Comisia Decembrie 1989”. Dosarul conţine 13 volume. El a fost creat în urma corespondenței SRI cu Comisia “Decembrie 1989” a Senatului României, în anii 1991 și 1992.

La momentul ianuarie 1992, unele cadre ale fostei Securități erau “încă în activitate”, precizează unul dintre documente. Acesta poate fi motivul pentru care unele acte aflate la SRI au fost desecretizate atât de târziu. Unele cadre din fosta Securitate care erau încă active, în ianuarie 1992, participaseră și la “misiuni ordonate” ale Securității din perioada 15 – 22 decembrie 1989. Dintre acești ofițeri sau subofițeri, unii erau pensionați, alții trecuseră în rezervă dar alții erau încă în activitate, în anul 1992.

Un ofițer SRI implicat în Revoluție avea, în 1989, gradul de general maior. Despre acesta se precizează că a fost în decembrie 1989 la Timișoara. În textele desecretizate se precizează că, în anul 1992, acest ofițer era decedat. Ar putea fi vorba de generalul Emil Macri, care a murit în anul 1991. Macri a fost șeful Direcției a II-a, “Contrainformații Economice”, din Departamentul Securității Statului.

Documentele pot fi consultate în original la sediul Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul”, subordonată SRI. Pe site-ul SRI, numele din documente ale ofițerilor sau subofițerilor sunt blurate, deci nu sunt făcute publice.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă