11.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Directorii se opun comasării

Într-un comunicat de presă, Dan Lungu a anunțat că susține directorii muzeelor bucureștene care își manifestă nemulțumirea față de anunțul făcut de ministrul Valer Daniel Breaz.

În cursul săptămânii trecute, într-un comunicat de presă al Ministerului, reprezentanții acestuia precizau că au în vedere construirea unui complex muzeal de mari dimensiuni, care să reunească mai multe muzee bucureștene existente, anume Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Acestora, spuneau reprezentanții, ar fi urmat să li se alăture în complexul muzeal și viitorul Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Locul în care acesta urma să fie construit, conform celor menționate, era spațiul dintre Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”.

Pe rând, directorii muzeelor în cauză au susținut pozițiile oficiale ale instituțiilor pe care le conduc, acuzând faptul că inițiativa de comasare anunțată de Minister nu a fost urmarea unei consultări prealabile a celor implicați.

Totodată, ei au menționat și că această idee s-ar afla în contradicție și cu actele de înființare ale muzeelor.

Nemulțumirile nu s-au limitat doar la lipsa consultărilor publice, ci au continuat, Ministerul fiind blamat și de către reprezentanți ai lumii academice și politice, pentru că o astfel de idee ar duce la distrugerea identităților muzeelor propuse spre comasare.

În ceea ce privește cazul Muzeului Holocaustului din România, Hotărârea de Guvern privind înființarea lui nici nu a fost încă elaborată.

Ba mai mult, situația viitorului muzeu, construit conform planului unui proiect coordonat de Institutul „Elie Wiesel”, ar fi trebuit să fie discutată la începutul lunii, în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților.

„Comasarea muzeelor și crearea unui asemenea complex e o idee proastă mai veche, nu trebuie să ne mire faptul că ea continuă să apară, ci trebuie să ne manifestăm nemulțumirile și să împiedicăm aplicarea ei, pentru că există o serie întreagă de motive care desființează încă din start inițiativa aceasta”, a declarat Dan Lungu.

 

 

 

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă