21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProteste în lanţ: 5 lucruri pe care le decontează acum guvernul

Proteste în lanţ: 5 lucruri pe care le decontează acum guvernul

“Greaua moştenire e de vină!” Întotdeauna! De obicei, acuzaţia apare când se schimbă o guvernare. Iată că acum a apărut în interiorul aceleiaşi guvernări.

Trezorierii Pogea şi Vlădescu n-au rezolvat problema stimulentelor pentru funcţionarii-care-urlă-“baa-nii!”, admite trezorierul Ialomiţianu. Tehnic, e adevărat. Practic, e o scuză tristă. Iată ce se întâmplă de fapt:

1. Guvernul decontează acum propria minciună. Trebuia ca o parte din stimulente să fie incluse în salariu încă de la începutul anului trecut. Asta ar fi însemnat o scădere de salarii în an electoral. Nu s-a întâmplat.

2. Guvernul decontează acum propria ticăloşie. Funcţionarii au fost păcăliţi – fiecare categorie în parte – că ei sunt privilegiaţi şi nu vor fi afectaţi de tăieri. Nu s-a întâmplat. Legea salarizării unitare, care ar fi tranşat corect problemele, a fost încuiată într-un sertar.

3. Guvernul decontează acum propria incompetenţă. Dacă ar fi anticipat măcar la un nivel minimal ce urmează să se întâmple, ar fi găsit din timp o formulă prin care salariile să fie reajustate corect. Nu s-a întâmplat.

4. Guvernul decontează acum propria lipsă de autoritate. După ce i-ai minţit, bugetarii nu mai sunt dispuşi să accepte nicio promisiune. După ce ai lovit pe toată lumea fără discriminare, nici cei care ar avea teoretic de beneficiat de pe urma austerităţii – contribuabilii privaţi – nu te mai susţin.

5. Guvernul îşi decontează acum inerţia criminală. De fapt, guvernele ultimilor zece ani au evitat să reformeze mare lucru şi au cârpit pe-ici-pe-colo, într-o inerţie care mai devreme sau mai târziu urma să ducă la dezastru.

Cu protestele de acum, funcţionarii sunt doar ceva mai iuţi decât contribuabilii – care intră în grevă fiscală puţin câte puţin – sau decât colapsul total al finanţelor publice, care este mai aproape decât ar părea.

Citeşte mai mult pe riscograma.ro

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

FOTO&VIDEO. Kate Middleton, prezentă la parada Trooping the Colour, în prima apariție publică după diagnosticul de cancer

Kate Middleton are prima apariție publică de la diagnosticul de cancer. Regele Charles al III-lea și nora sa, Kate Middleton, Prințesa de Wales, au făcut...

Sute de mii de oameni sunt în stradă în Franța împotriva ascensiunii extremei drepte la alegerile europarlamentare

UPDATE: Sunt violențe între manifestanți și polițiști la Paris după ce un agent al forțelor de ordine a smuls un steag al unuia dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă