21.8 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăPoliticăBECC Costinești cere anularea alegerilor

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală din data de 9 iunie, din localitate.

Hotărârea respectivă urmează să fie comunicată Biroului Electoral Central (BEC) şi Biroului Electoral Judeţean nr.14 Constanţa, împreună cu documente justificative, pentru a se lua decizia finală privind anularea sau nu a scrutinului electoral de la Costineşti.

În adresa înaintată către BEC sunt menţionate mai multe nereguli constatate, printre care faptul că li s-a permis să voteze şi unor cetăţeni ucraineni care nu aveau acest drept.

„Din verificările efectuate, inclusiv de către organele de poliţie a reieşit faptul că persoana care a votat în poziţia nr. 24 pe listele electorale suplimentare pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, la Secţia de Votare nr. 417 – Schitu, se numeşte (…), este CETĂŢAN UCRAINEAN, şi deci, NU ESTE cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene. Aşadar, persoana în cauză NU AVEA dreptul să voteze la niciunul dintre scrutinele organizate în data de 09.06.2024, pe teritoriul României”, este una dintre neregulile semnalate de BECC Costineşti.

Alte deficienţe constatate sunt cele cu privire la listele suplimentare.

„La secţia nr. 416 Costineşti s-au constatat două deficienţe cu privire la listele suplimentare, anume că în lista electorală suplimentară pentru alegerile locale din data de 09.06.2024, pag. 2, poz. 15, un cetăţean pe nume (…) figurează cu domiciliul în mun. Drobeta Tumu-Severin, aşadar nu putem stabili dacă avea reşedinţa pe raza com. Costineşti. Totodată, se observă că la poz. 13 – 18 figurează cetăţenia în rubrica special destinată”, mai reiese din documentul menţionat.

După ce la Costineşti s-au numărat de mai multe ori voturile, a fost desemnat câştigător la funcţia de primar candidatul din partea PNL, în detrimentul candidatului PSD, la o diferenţă de un singur vot.

„Având în vedere aceste aspecte, coroborat cu faptul că la nivelul Circumscripţiei Electorale nr. 29 Costineşti, a fost desemnat câştigător la funcţia de primar candidatul din partea PNL, la o diferenţă de doar 1 (unu) vot, şi luând in considerare că nu există posibilitatea să se stabilească, dincolo de orice indoială rezonabilă, cu cine a votat persoana care nu a respectat acest drept, fiind evident ca votul acesteia putea fi hotărâtor, apreciem că se impune anularea alegerilor şi reluarea scrutinului electoral la nivelul Circumscripţiei Electorale nr. 29 Costineşti”, a mai transmis BECC Costineşti către BEC.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă