24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImportatorii de mere din Federaţia Rusă ar putea renunţa la produsele moldoveneşti

Importatorii de mere din Federaţia Rusă ar putea renunţa la produsele moldoveneşti

Importatorii de mere din Federaţia Rusă ameninţă că vor renunţa la produsele moldoveneşti din cauza că acestea nu corespund cerinţelor pieţei, relatează Publika TV, citat de Mediafax.

Piaţa Pokrovskaia este cea mai mare piaţă agricolă din Europa, dar şi locul în care moldovenii îşi vând 90 la sută din produsele exportate în Federaţia Rusă. În această perioadă, în piaţa de la periferia Moscovei se vând, în fiecare zi, în medie, câte 300 de camioane de fructe, preponderent mere. Tendinţa este, însă, în scădere, afirmă importatorii ruşi.

“Firmele din Rusia nu mai cumpără mere fără ambalaj, dar Moldova vinde încă mere fără a fi sortate în prealabil. Ele sunt sortate manual şi nu corespund cerinţelor înaintate de reţelele de comerţ”, a declarat Serghei Şciavliov, importator.

În aceste condiţii, producătorii de mere din Moldova se tem că într-o zi vor rămâne fără piaţă de desfacere, pierzând teren în faţa exportatorilor europeni, notează postul de televiziune.

“Dacă în următorii ani nu se va schimba nimic, vom avea o mare problemă. Nu vom mai avea unde exporta produsele noastre, pentru că nu se respectă standardele impuse, iar mentalitatea noastră este departe de cea europeană”, a explicat Maxim Gusac, exportator.

În opinia ministrului agriculturii, Vasile Bumacov, calitatea fructelor nu este singura problemă a producătorilor moldoveni. “Într-o reţea de supermarketuri, oricât de bună ar fi marfa, dacă nu eşti capabil să livrezi cantitatea necesară şi în ritmul necesar, nu eşti acceptat”, a arătat Bumacov.

Anul trecut exporturile de mere din Moldova în Rusia au fost evaluate la 6,6 milioane de dolari. Numai capitala Moscova are o populaţie de aproape patru ori mai mare decât a Republii Moldova, iar salariul mediu în capitalal rusă a ajuns la 1.000 de euro.

Cele mai citite

Polițiștii rutieri vor avea un cod de conduită obligatoriu în relația cu șoferii

Polițiștii rutieri din România vor trebui să respecte un cod de conduită specific în relația cu șoferii. Această obligație este inclusă într-un proiect de lege...

170 de români au așteptat zece ore pe aeroportul din Antalya după ce s-a stricat avionul care urma să-i aducă acasă

170 de turiști români au așteptat peste zece ore pe aeroportul din orașul Antalya (Turcia), după ce avionul la care cumpăraseră bilete, care urma...

Israelul întrerupe activitatea militară de-a lungul drumului din sudul Fâșiei Gaza pentru a facilita ajutoarele

Armata israeliană a declarat că va face pauze tactice zilnice în activitatea militară de-a lungul unui drum principal din sudul Fâșiei Gaza, asta pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă