15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGDF relansează marea debranşare

GDF relansează marea debranşare

„Debranşaţi-vă de la sistemul centralizat de încălzire” este îndemnul pe care cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România îl transmite clienţilor.

 

Preţul gazelor nu a mai fost majorat în România de doi ani, deşi distribuitorii interni încearcă să pună presiune pe autorităţi. Preţul gazelor livrat populaţiei, în România, este de aproape două ori mai mic decât media europeană şi ca urmare, companiile de profil reclamă scăderea profitului.

Oferte comerciale

În ultimele luni GDF Suez, lider pe piaţa furnizării de gaze naturale cu peste 1,3 milioane de clienţi, încearcă să-şi determine clienţii să renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să-şi monteze centrale termice de apartament. Pliantele de la GDF Suez, distribuite locatarilor de la bloc menţionează că, în anumite condiţii, „alegerea unei centrale termice individuale, moderne şi eficiente”, poate aduce economii de 40% la încălzire. „Este vorba de o ofertă comercială, se prospectează pe regiuni”, ne-a declarat un reprezentant de la GDF Suez. GDF Suez (fostul Gaz de France) a cumpărat Distrigaz Sud în 2005, printr-o tranzacţie de 310 milioane euro. Radu Opaina, preşedin¬tele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, ne-a declarat că în condiţiile actuale, montarea de centrale termice de apartament „ar putea constitui o soluţie” dacă autorităţile nu găsesc moda¬lităţii pentru un preţ al gigacaloriei corect, mai ales că preţul gigacaloriei în România este mult mai mare decât în alte ţări UE.

Soluţii radicale

„Avem de ales fie o soluţie radicală, de reducere a pierderilor din reţeaua centralizată şi stoparea creşterilor nefundamentate de preţ la energie termică, şi o soluţie salvatoare, nu neapărat eficientă, cum ar fi revenirea la boilerele electrice şi centrale termice. Însă oamenii se gândesc ce vor face dacă preţul la gigacalorie continuă să crească sau dacă distribuitorul local de energie termică închide porţile”, a precizat Radu Opaina. Florentin Teianu, directorul general al firmei Alex Gama, susţine că dacă subvenţiile la energie termică vor fi eliminate, perioada de amortizare a costurilor cu o centrală termică va fi redusă până la doi ani, faţă de 4-6 ani în prezent.

„Dacă este hotărât, în maximum două luni, un locatar de la bloc poate avea «la cheie» centrala termică de apartament. E nevoie de acordul vecinilor şi al asociaţiei de apartament. Durata de folosinţă a unei centrale termice este în general de 8-10 ani, însă dacă este una modernă şi eficientă şi este exploatată conform prescripţiilor tehnice, costurile se amortizează”, a menţionat Florentin Teianu.

Franţa sugerează să mărim preţul la gaze

Ambasada Franţei şi Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România au propus Guvernului român, printr-un document (Cartea Albă a Energiei) o serie de măsuri de eficientizare a sectorului energetic. Una dintre măsuri vizează „actualizarea” preţului gazelor, care, în opinia părţii franceze, ar scădea valoarea facturilor la energie. În ultimii ani, distribuitorii de gaze au cerut în fiecare an creşterea preţului gazelor naturale, motivând pierderi financiare din cauza tarifelor considerate prea mici.

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă