27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFonduri de 167 miliarde euro

Fonduri de 167 miliarde euro

» Fluxul fondurilor europene s-ar putea bloca din cauza procedurilor dificile si a slabei capacitati administrative.
» Europa Centrala si de Est va beneficia de doua milioane de noi locuri de munca daca va absorbi banii.

Ritmul de crestere a produsului Intern Brut al Romaniei va fi cu 7,5% mai mare pana in 2013, in cazul absorbtiei integrale a fondurilor europene, fata de nivelul preconizat in absenta acestora, apreciaza Comisia Europeana, informeaza Mediafax.
Executivul de la Bruxelles a avertizat in mod repetat Romania, dar si Bulgaria, ca ar putea pierde o parte din fondurile destinate celor doua tari, daca nu realizeaza imbunatatiri la nivelul institutiilor care administreaza fondurile – transmite Reuters. Nu numai aceste doua tari, ci mai multi membri noi ai Uniunii Europene ar putea intampina probleme in procesul de absorbtie a fondurilor, ca urmare a administratiei slabe si a inabilitatii de a propune proiecte care indeplinesc criteriile stricte de mediu.
Pe de alta parte, daca cei zece membri din Europa Centrala si de Est care au facut parte din blocul comunist vor avea capacitatea de a accesa fondurile integral, productia economica la nivelul acestor state ar putea atinge pana in anul 2013 un nivel cu 5-9% mai mare decat in lipsa acestei surse de finantare, si s-ar crea doua milioane de locuri de munca suplimentare.   

Dezvoltare regionala
"Capacitatea administrativa poate reprezenta o bariera, iar mediul – un factor de incetinire a procesului de acces la fondurile europene", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Danuta Huebner. Procedura ineficienta si dificila ce trebuie respectata de autoritati ar putea reprezenta o alta amenintare pentru fluxul fondurilor europene – a adaugat oficialul european.
Potrivit planificarii bugetare a Uniunii Europene pentru intervalul 2007-2013, noii membri ai blocului comunitar trebuie sa obtina 167 de miliarde de euro sub forma de fonduri regionale, destinate in special constructiei de autostrazi, proiectelor de mediu, instruire a populatiei, lansare de afaceri si intensificare a activitatilor de cercetare in domeniul stiintific. Fondurile se obtin in general cu dificultate, intrucat UE a elaborat proceduri complexe de distribuire a finantarilor, pentru a nu fi acuzata de utilizarea incorecta a banilor contribuabililor. Huebner este insa de parere ca noii membri ai Uniunii Europene vor depasi aceste obstacole pentru a absorbi fondurile.

Dificultati
Cu toate acestea, mai multi oficiali ai Comisiei Europene au declarat, anterior, ca unii dintre membrii noi ai Comunitatii Europene ar putea intampina dificultati la coordonarea planurilor de dezvoltare a infrastructurii cu legislatia europeana in domeniul mediului, cum ar fi implementarea programului Natura 2000, care protejeaza habitaturile unde traiesc plante si animale rare.  Comisia Europeana a initiat, recent, o actiune in instanta impotriva Poloniei, privind planurile acestei tari de a construi o autostrada care sa traverseze o zona protejata, desi proiectul nu implica fonduri europene.
"Proiectele care implica fonduri europene trebuie sa fie foarte bine elaborate", a declarat Huebner. Vor mai trece insa, cel mai probabil, peste 15 ani pana cand Polonia si multi alti membri noi ai Uniunii Europene vor inregistra un PIB pe cap de locuitor echivalent cu 75% din media inregistrata la nivelul tuturor celor 27 de state membre. 

Cele mai citite

Giorgia Meloni e îngrijorată de ascensiunea extremei drepte după votul pentru Parlamentul European

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni şi-a exprimat sâmbătă speranţa că Uniunea Europeană va ţine cont în politicile sale de "mesajul" transmis de cetăţenii europeni...

Ciolacu subliniază că el va decide cine va fi comisarul european din partea României și nu Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că atributul desemnării comisarului european este al primului ministru, dar precizează că va avea discuţii şi în coaliţie şi cu...

S-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Cu prilejul comemorării a 135 de ani de la trecerea sa în neființă, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la mormântul său din Cimitirul...
Ultima oră
Pe aceeași temă