24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine va controla portul Constanţa?

Cine va controla portul Constanţa?

La o zi după ce Radu Mazăre anunţa că e posibil ca PSD să piardă alegerile în Constanţa, dacă oraşul nu primeşte mai multe acţiuni la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, premierul Victor Ponta a reacţionat.

Întrebat dacă Portul Constanţa va trece la Primăria Constanţa, acesta a precizat: “Portul Constanţa, pentru că este un loc atât de important pentru România, pentru toată Europa, pentru ceea ce vrem să facem, noua Cale a mătăsii, cred că trebuie să îmbine autoritate locală, autoritate centrală şi investitori privaţi”.

Premierul a vorbit despre listarea la bursă a societăţii portuare. “Adică să o listăm la bursă, să avem investitori privaţi, să avem participaţie minoritară a Guvernului şi participaţie minoritară a autorităţii locale. Aşa se întâmplă în marile porturi europene şi aşa funcţionează lucrurile bine”, a adăugat Ponta.

Cu numai o zi înainte, Radu Mazăre spunea că speră ca Victor Ponta să îşi ţină promisiunea privind trecerea a 20% din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa la autorităţile locale, în ciuda opoziţiei Ministerului Transporturilor.

“Eu am discutat chestiunea cu Ponta, o să văd, la un moment o să vină alegeri, o să vedem dacă le trec aici, o să vedem după aia cine s-a ţinut de cuvânt, cum votează lumea. Ce vrei să fac mai mult de-atât? Să mă iau de gât cu ei, să mă împuşc? Nu pot să mă împuşc. Eu cred că primul-ministru se ţine de cuvânt, el aşa mi-a spus. La un moment dat vin alegeri, dacă nu ne-am ţinut de cuvânt lumea ne penalizează, nu e aşa în politică? Dacă vii şi spui da, trec portul şi nu treci portul, nu te mai votează, înseamnă că i-ai minţit”, a menţionat Radu Mazăre.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, dezaprobă iniţiativa ca acţiuni ale Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa să mai treacă la autorităţile locale, susţinând că cele 20 de procente deţinute de acestea sunt suficiente. Şi predecesorii săi au susţinut ideea că autoritatea locală nu trebuie să mai primească acţiuni în plus la CNAPMC. De aceeşi părere sunt şi majoritatea operatorilor portuari.

Ce se dorea înainte de alegeri

În toamna anului trecut, înainte de alegerile parlamentare primarul Constanţei anunţase că cele 60 de procente deţinute de Guvern la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa vor fi împărţite între Primăria Constanţa, Primăria Năvodari, Primăria Mangalia şi Consiliul Judeţean Constanţa. Un proiect în acest sens a fost depus la Parlament de patru parlamentari PSD. În prezent, statul deţine 60% din acţiunile APMC, 20% Fondul Proprietatea şi 20% Consiliul Local Municipal Constanţa.

Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă