24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe şanse la credite mai au firmele mici

Ce şanse la credite mai au firmele mici

Cererea de credite pentru IMM-uri ar putea creşte în perioada următoare susţin reprezentanţii bancherilor şi ai oamenilor de afaceri. Aceştia îşi argumetează afirmaţiile prin evoluţiile bune din ultima jumătate de an, numărul insolvenţelor şi al împrumuturilor neperformante reducându-se continuu.

Mai multe credite în lei

Directorul pentru IMM-uri de la Alpha Bank, Daniela Niculescu, consideră că datele statistice oficiale din ultimele şase luni indică o stabilizare a mediului macroeconomic.

„Atât din punct de vedere statististic, cât şi din percepţiile pe care le avem asupra pieţei în prezent putem spune că s-a creat o stabilitate la nivel macroeconomic. Astfel, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 2,1% în perioada aprilie 2010 – aprilie 2011. Nu este o creştere semnificativă, dar este o îmbunătăţire. În ceea ce priveşte structura acestuia din punct de vedere al valutelor în care a fost acordat observăm o creştere semnificativă a creditelor în lei de 6,6%, iar cel în euro de doar 4,8%. Asistăm aşadar la o ronizare a creditelor companiilor, aspect datorat şi evoluţiei dobâzii la creditele în lei”, a declarat Daniela Niculescu.

De asemenea, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) confirmă faptul că numărul firmelor care nu pot returna creditele este în scădere faţă de 2010. În plus, se remarcă un alt aspect pozitiv şi anume faptul că numărul împrumuturilor întreprinderilor mici şi mijlocii pentru investiţii este în creştere, în detrimentul celor pentru „subzistenţă”.

„Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung, pentru finanţarea investiţiilor. În acest an aceste credite reprezintă 29% din total. Este un semnal pozitiv că a început accesarea de credite pentru creşterea cifrei de afaceri, şi chiar dacă mai sunt cereri pentru finanţarea capitalului de lucru, pentru subzistenţă, acestea sunt în scădere”, a adăugat Aurel Şaramet.

Garanţii pentru credite

Ultimii doi ani (2009-2010) au fost ani extrem de dificili pentru sectorul IMM-urilor. În 2009, nu mai puţin de 133.000 de IMM-uri şi-au suspendat activitatea, între timp înfiinţându-se 116.000 noi firme. Cele mai multe firme care au fost închise au fost din domeniul serviciilor de intermediere imobiliară, construcţiile, industrie şi servicii de administrare şi sprijin, comerţ. În 2010, situaţia a continuat să fie dificilă, foarte multe firme repoziţionându-şi afacerile, renunţând la anumite activităţi mai puţin profitabile şi reducând costurile la limita suportabilităţii.

În prezent, potrivit preşedintelui FNGCIMM, creşterea numărului creditelor pe termen lung, pentru investiţii este un alt semn care indică o revenire a sectorului de IMM-uri.

„Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung, pentru finanţarea investiţiilor. În acest an aceste credite reprezintă 29% din total. Este un semnal pozitiv că a început accesarea de credite pentru creşterea cifrei de afaceri, şi chiar dacă mai sunt cereri pentru finanţarea capitalului de lucru, pentru subzistenţă, acestea sunt în scădere”, a menţionat Aurel Şaramet.

Numărul firmelor din industrie care accesează credite a crescut, în condiţiile în care cele mai active, anul trecut, erau cele din construcţii şi comerţ. În acest an, 26% din întreprinderile care solicită garanţii pentru credite sunt din industrie, faţă de 16-17% în ultimii ani.

Cele mai citite

România și Turcia vor colabora pentru deminarea în Marea Neagră

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că, în curând, va fi operaționalizată acțiunea de deminare în Marea Neagră, desfășurată în comun de forțele navale din...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă