24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInternaționalAmbasadorul Martin Harris: Festivalul Enescu are o puternicã "aromã" britanicã

Ambasadorul Martin Harris: Festivalul Enescu are o puternicã “aromã” britanicã

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a scris pe blogul sãu cã este impresionat de organizarea şi programul Festivalului “George Enescu”, de evoluţiile muzicienilor invitaţi, dar şi de pasiunea spectatorilor români pentru muzica clasicã.

“Cât de bine este sã te afli în Bucureşti, acum, când se desfãşoarã Festivalul ?George Enescu?!”, declarã ambasadorul britanic în introducerea postãrii sale de pe blog.

“Când am vãzut pentru prima datã programul ediţiei din acest an a festivalului, cea de-a XX-a, nu-mi venea sã-mi cred ochilor. Arãta ca programul uneia dintre acele conferinţe care promit participarea Preşedintelui, a trei miniştri şi a ambasadorului Marii Britanii, dar acolo vezi de fapt doar trei oficiali citind discursurile miniştrilor care i-au trimis în locul lor, un academician prãfuit şi, ei bine, pe ambasadorul Marii Britanii. (Nu voi mai face din nou aceeaşi greşealã!). Însã visul ediţiei Festivalului Enescu din acest an a devenit realitate. Iar acest vis a fost sã reuneascã pentru o lunã, la Bucureşti, unele dintre cele mai mari orchestre şi unii dintre cei mai mari muzicieni din Europa, pentru o varã târzie cu muzicã fantasticã”, a spus ambasadorul Martin Harris.

“Festivalul din acest an are o puternicã ?aromã? britanicã. Patru dintre orchestrele de top din Marea Britanie vor susţine concerte – The London Symphony Orchestra, The Royal Liverpool Philharmonic, The Academy of St Martin in the Fields şi The Orchestra of the Age of Enlightenment. Cultura britanicã este atât de bine reprezentatã, iar acest lucru mã încântã. Prezenţa mea la acest festival mã bucurã nespus de mult. Am ascultat ?Lohengrin? la Opera Naţionalã din Bucureşti, am urmãrit prestaţia oferitã de London Symphony Orchestra şi asearã (13 septembrie, n.r.) am dus-o pe fiica mea sã îl asculte pe legendarul Daniel Barenboim interpretând partituri de Mozart şi Bruckner cu Deutsche Staatskapelle”, a mai spus Martin Harris.

“Însã nu doar orchestrele invitate fac savoarea unui festival, ci şi publicul prezent. Concertele din Bucureşti au fãcut sãli pline. E o plãcere deosebitã sã te afli într-o salã plinã de spectatori, în care fiecare scaun este ocupat şi fiecare persoanã din public este total captivatã de muzicã. Îmi place în mod deosebit tradiţia acestui festival, potrivit cãreia, atunci când un concert se încheie la ora 22.00 la Sala Palatului, mulţi dintre spectatori traverseazã Calea Victoriei pânã la Ateneu, pentru a asista la ultimul concert al serii. Se vede cã aceşti oameni sunt cu adevãrat nişte spectatori pasionaţi de festivaluri”, a adãugat ambasadorul britanic.

“Ascultând concertul susţinut de London Symphony Orchestra, sãptãmâna trecutã, am fost uimit de moştenirea culturalã pe care o avem în comun. Pe scenã se afla o orchestrã britanicã, ce intrepreta un dans maghiar de un compozitor german, în capitala României. Naţiunile Europei au fiecare o identitate distinctã, însã am reuşit sã împãrtãşim între noi câte ceva din culturile noastre naţionale, care s-au întrepãtruns – indiferent cã era vorba de Britten şi Bartok, de Enescu şi Elgar, de Grieg şi Grekhanov, de Prokofiev şi Puccini. Tradiţia muzicii clasice de valoare este prezentã în întreaga Europã şi ea este minunat celebratã la ediţia din acest an a Festivalului Enescu”, mai spune Martin Harris.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului “George Enescu” se desfãşoarã între 1 şi 25 septembrie. Festivalul “George Enescu” este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender.

Festivalul “George Enescu”, ce are loc o datã la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numãrat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Cele mai citite

Mai mulți deținuți au fost uciși în Rusia, după ce luaseră ostatici din rândul gardienilor

Forțele de intervenție au ucis în Rusia mai mulți deținuți, care luaseră ostatici câțiva gardieni. Incidentul s-a produs la un centru de arest preventiv din...

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Donald Trump a participat la o slujbă religioasă, alături de persoanele de culoare

În weekend, Donald Trump, împreună cu o serie de republicani, a participat la o slujbă religioasă într-o biserică din Detroit, cu enoriași de culoare. ...
Ultima oră
Pe aceeași temă