9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieŞomajul tehnic simplificat. Procedură de acordare mai simplă

Şomajul tehnic simplificat. Procedură de acordare mai simplă

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat simplificarea procedurii de acordare a şomajului tehnic. Se depun mai puţine hârtii. Perioada după care se fac primele plăţi a fost redusă de la 30 la 15 zile.

Vor fi plătiţi şi sportivii, pentru că activitatea cluburilor sportive e afectată de pandemie. Clubul se va adresa AJPIS, pe baza unei solicitări, la care ataşează un tabel cu informaţii despre sportivii pe care vrea să-i plătească din bani guvernamentali, a spus ministrul Muncii.

O persoană cu mai multe contracte, toate suspendate, poate opta pentru contractul pe care vrea să-l includă în şomajul tehnic cel mai avantajos. Dacă are mai multe contracte şi unul e activ, va beneficia de fonduri doar pentru acesta.

„Contractele de muncă suspendate în martie vor putea fi decontate, iar ajutorul de şomaj tehnic va fi decontat de stat pentru numărul de zile aferente perioadei stării de urgenţă, adică de la 16 la 31 martie.” Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului

O femeie în concediu de creştere a copilului îşi continuă concediul pe perioada stării de urgenţă. Au fost asiguraţi banii pentru stimulentul de inserţie al acelor femei ce doresc să revină în activitate mai devreme. Ajutorul de deces poate fi solicitat online.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a explicat că toţi angajatorii ce au suspendat temporar contractele individuale de muncă, în urma epidemiei, se califică pentru şomaj tehnic, pe perioada stării de urgenţă.

“Contractele de muncă suspendate în martie vor putea fi decontate, iar ajutorul de şomaj tehnic va fi decontat de stat pentru numărul de zile aferente perioadei stării de urgenţă, adică de la 16 la 31 martie”, a spus Dancă.

 

Deconturi parţiale

Firmele cu contracte suspendate înainte de intrarea în starea de urgenţă vor putea deconta ajutorul de şomaj tehnic parţial doar în perioada stării de urgenţă. Procedura pentru şomajul tehnic e simplificată.

Se depune o declaraţie pe proprie răspundere, din partea angajatorului, însoţită de o listă cu angajaţii având contractele de muncă individuale suspendate.

La 15 zile de la depunerea documentelor, ANOFM face plata la angajatori. Aceştia au obligaţia ca în trei zile de la primirea indemnizaţiilor să facă plata la angajaţi.

Alţi profesionişti, pe toate formele de prestaţii, vor primi o indemnizaţie fixă de 75% din salariul mediu brut/economie.

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă