23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalSUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1...

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel, care nu a fost încă semnat, au declarat marți pentru Reuters doi oficiali americani, potrivit g4media.ro.

Pachetul de ajutor include vehicule, muniții de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniții antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, au declarat oficialii, sub rezerva anonimatului.

Președintele Joe Biden a cerut Congresului american să acorde un ajutor de 60,8 miliarde de dolari Ucrainei, dar inițiativa s-a blocat când republicanii din Camera Reprezentanților au refuzat să voteze măsura timp de luni de zile.

Odată ce legea Ucraina-Israel va fi semnată, fondurile pentru refacerea stocurilor ar urma să își revină, atenuând astfel îngrijorarea Pentagonului că utilizarea Autorității prezidențiale de retragere (Presidential Drawdown Authority – PDA) pentru a ajuta Ucraina ar compromite pregătirea militară a SUA.

Autoritatea prezidențială de retragere permite președintelui să autorizeze transferul de arme în exces din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.

Pe măsură ce fondurile de reaprovizionare sunt desfășurate, companiile americane de apărare ar obține mai multe contracte, pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă.

Experții se așteaptă la o creștere a portofoliului de comenzi al RTX, alături de alte companii importante care primesc contracte guvernamentale, precum Lockheed Martin, General Dynamics și Northrop Grumman, în urma adoptării legii de suplimentare a cheltuielilor.

Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că-i va trimite „rapid” ajutoare militare „importante”

Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că va trimite „rapid” ajutoare militare „importante” Ucrainei, odată ce Congresul american va adopta definitiv un nou pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează AFP şi Reuters, potrivit cotidianul.ro.

Statele Unite „vor furniza rapid noi ajutoare militare importante pentru a răspunde nevoilor urgente de luptă şi apărare aeriană ale Ucrainei” şi aceasta de îndată ce Senatul american va adopta, la rândul său, enormul plan de ajutor validat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski i-a mulţumit omologului său american Joe Biden pentru „sprijinul neclintit” acordat ţării sale, după deblocarea noului plan de ajutor american de către Camera Reprezentanţilor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...
Ultima oră
Pe aceeași temă