5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Cine va primi mai mulți bani la rectificarea de buget. 14 la sută la pensii, restul la pandemie

Rectificarea bugetară va fi discutată și aprobată în următoarea ședință de Guvern din această săptămână, a anunțat premierul Ludovic Orban.

“Cu siguranţă rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni. Ministerul Finanţelor va finaliza raportul privind starea economică şi bugetară chiar astăzi împreună cu domnul ministru al Finanţelor o să mai purtăm discuţii cu miniştri – ordonatorii principali de credite, privitoare la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creştere a alocărilor bugetare pe zona investiţiilor în infrastructura de transport, sunt solicitări de la Ministerul Transporturilor, investiţiilor judeţene şi locale. Aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice”, a explicat șeful Guvernului.

Deși toate aceste cereri vor fi analizate, premierul a precizat că de o rectificare pozitivă, adică de bani în plus, vor beneficia, cu siguranță, doar trei domenii.

Șeful Guvernului a menționat explicit că se vor aloca bani în plus pentru Sănătate, Educație și Agricultură. La Sănătate e nevoie de bani mai mulți pentru combaterea pandemiei, la Educație se pregătește începerea noului an școlar, cu restricții sanitare, iar la Agricultură se anticipează o majorare a bugetului care să permită plata despăgubirilor către fermierii ale căror afaceri au fost afectate de secetă. De menționat este faptul că, acum câteva zile, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spunea că, în ciuda secetei din România, există grâu suficient, astfel că, la acest produs de bază, prețul nu ar trebui să crească.

“Sigur că suntem într-o situaţie în care constrângerile bugetare sunt foarte mari. Este clar că, aşa cum toate ţările din Uniunea Europeană au fost afectate, şi România a fost afectată de criza generată de epidemia de coronavirus şi o să analizăm cu foarte mare seriozitate fiecare obiectiv de investiţii şi fiecare solicitare de creştere a bugetului”, a avertizat premierul Ludovic Orban.

Din cauza acestor constrângeri, procentul de creștere a pensiilor nu va fi de 40 la sută, așa cum cere PSD, ci numai de 14 la sută, de la data de 1 septembrie 2020.

 

“Suntem într-o situaţie în care constrângerile bugetare sunt foarte mari. Este clar că, aşa cum toate ţările din Uniunea Europeană au fost afectate, şi România a fost afectată de criza generată de epidemia de coronavirus”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

IMPLICAȚIE  Cine și de ce va primi bani în plus

Șeful Guvernului, Ludovic Orban, a menționat explicit că se vor aloca bani în plus pentru Sănătate, Educație și Agricultură. La Sănătate e nevoie de bani mai mulți pentru combaterea pandemiei, la Educație se pregătește începerea noului an școlar, iar Ministerul Agriculturii cere bani pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă