32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Salariul minim în mediul privat este de 700 de lei

Salariul minim în mediul privat este de 700 de lei

Sindicatele şi patronatele au semnat, vineri, Contractul colectiv de muncă la nivel naţional care prevede un salariu minim de 700 de lei şi o creştere a veniturilor pentru muncitorii calificaţi şi pentru maiştri, cei cu studii superioare rămânând la acelaşi nivel, de 1.200 de lei minimum, informează Mediafax.

Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corîci, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că de doi ani nu mai fusese majorat salariul minim, iar prin acest contract colectiv s-a încercat acoperirea inflaţiei măcar pentru cei cu salarii foarte mici.

Coeficientul pentru muncitorii calificaţi va fi de 1,1 astfel ca aceştia vor avea un salariu de 770 de lei, până acum având 720 de lei. Cea mai mare creştere va fi pentru maiştri care vor avea un coeficient de 1,3, ceea ce înseamnă o creştere de la 780 la 910 lei. Cei cu studii superioare vor rămâne la aceeaşi valoare de 1.200 de lei salariul minim, scăzându-le coeficientul de la 2 la 1,72.
Actualul contract colectiv de muncă este valabil în perioada 2011-2014, dar va fi negociat în fiecare an de sindicate şi patronate.

În contract se introduce salariul de bază minim brut pe oră care va fi de 4,118 lei, astfel încât, la un program complet de lucru de 170 de ore pe lună, să se ajungă la venitul de 700 de lei.
Potrivit patronatelor, România nu va mai avea probleme în a primit următoarele tranşe de la FMI prin introducerea salariului orar în contractul colectiv.

Sindicatele şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că România va avea şi în 2011 două salarii minime pe economie, unul pentru angajaţii din mediul privat, şi unul pentru cei din mediul public.

“Guvernul s-a grăbit din nou să stabilească un salariu minim sub cel negociat de sindicate şi patronate, ştiind că partenerii sociali vor semna un contract colectiv de muncă care stabileşte un salariu minim de 700 de lei”, a declarat, vineri, vicepreşedintele Cartel Alfa, Romulus Niţă.
Potrivit lui Adrian Izvoranu, reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, fondul de salarii va creşte cu 12-17%, depinzând foarte mult de ponderea pe care o au salariile în cheltuielile generale ale unei companii. Potrivit lui Izvoranu FMI a agreat valoarea de 700 pentru salariul minim.

Sindicatele şi patronatele susţin că au fost negocieri aprinse pentru încheierea acestui contract colectiv, spunând că sunt ramuri cum ar fi textilele, mobila, pentru care majorarea salariului minim constituie un efort deosebit, dar că acest pas trebuia făcut, deoarece salariul minim nu a mai fost majorat de doi ani.

Sindicatele şi patronatele au convenit ca la 1 martie 2011 să reactualizeze anexa privind contractul colectiv pe ramură, iar peste şase luni să facă o adaptare a contractului colectiv de muncă la legislaţia în vigoare.

Cele mai citite

UNICEF, concluzii îngrijorătoare cu privire la copiii din România. 41,5% dintre aceștia, în risc de sărăcie şi excluziune socială

UNICEF a pregătit o serie de activități distractive și educative pentru copii și părinți, oferindu-le oportunitatea să se bucure împreună și să învețe lucruri...

Atenție! Kaufland retrage un produs de la raft, deoarece există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogene

Retailerul Kaufland a luat decizia de a retrage de pe rafturi un sortiment de file de somn suspectat de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes. Conform...

Congresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului l-au invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, în pofida disensiunilor majore în rândul populaţiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă