27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSocialEvenimentAtenție! Kaufland retrage un produs de la raft, deoarece există suspiciunea de...

Atenție! Kaufland retrage un produs de la raft, deoarece există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogene

Retailerul Kaufland a luat decizia de a retrage de pe rafturi un sortiment de file de somn suspectat de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes.

Conform anunțului făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), produsul în cauză este „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, fabricat de SC Eco Nrg SRL. Loturile vizate pentru retragere sunt: L 700 150424, cu valabilitate până pe 03.06.2024; L 700 290424, valabil până pe 18.06.2024; L 700 140524, cu valabilitate până pe 03.07.2024; și L 700 210524, valabil până pe 10.07.2024.

„Detalii referitoare la ceea ce este în neregulă cu produsul: este posibilă infectarea produselor cu Listeria Monocytogenes. Măsuri pe care trebuie să le ia consumatorul: clienţii care au achiziţionat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugaţi să returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat”, se precizează în anunţul citat.

Listeria monocytogenes este o bacterie patogenă care poate provoca o infecție gravă cunoscută sub numele de listerioză. Aceasta este un microorganism Gram-pozitiv, facultativ anaerob, în formă de bacil, care se găsește frecvent în sol, apă și vegetație. Listeria monocytogenes este deosebit de periculoasă deoarece poate supraviețui și se poate multiplica la temperaturi scăzute, inclusiv în condiții de refrigerare.

Caracteristicile Listeria monocytogenes

  • Gram-pozitiv: Apare violet la colorarea Gram, indicând prezența unui perete celular gros de peptidoglican.
  • Facultativ anaerob: Poate supraviețui atât în prezența oxigenului, cât și în absența acestuia.
  • Temperatura de creștere: Se poate multiplica la temperaturi variate, inclusiv în condiții de refrigerare (0-4°C), ceea ce o face deosebit de periculoasă în alimentele refrigerate.

Listerioza este infecția cauzată de Listeria monocytogenes și poate varia de la forme ușoare până la severe, care pot fi chiar letale. Principalele căi de transmitere sunt prin consumul de alimente contaminate, cum ar fi produse lactate nepasteurizate, carne procesată și produse din pește. Listeria poate contamina și alimentele proaspete, inclusiv fructele și legumele.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă