39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInternaționalCongresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Congresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului l-au invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, în pofida disensiunilor majore în rândul populaţiei americane cu privire la războiul din Gaza, informează dpa, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, i-a trimis vineri lui Netanyahu invitaţia oficială. Scrisoarea a fost semnată de lideri de frunte ai Partidelor Democrat şi Republican din ambele camere ale Congresului SUA.

Nu a fost menţionată şi data la care premierul israelian îşi va susţine discursul.

Johnson îşi anunţase în prealabil planurile de a-l invita pe Netanyahu, deşi democraţi influenţi, inclusiv predecesoarea lui Johnson, Nancy Pelosi, se pronunţaseră împotriva unui discurs al premierului israelian.

Liderul majorităţii din Senat, democratul Chuck Schumer, l-a criticat dur pe Netanyahu pentru maniera în care acesta a gestionat războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, ba chiar a mers până acolo încât a cerut desfăşurarea de noi alegeri în Israel.

Cu toate acestea, Schumer, care este cel mai important oficial evreu ales în administraţia SUA, a semnat scrisoarea, remarcă dpa.

Premierul Netanyahu, discurs istoric care a divizat Israelul

Discursul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, de marţi, în faţa Congresului american, a fost primit cu răceală de preşedintele SUA, Barack Obama, a divizat israelienii şi a consternat Teheranul. Considerând că se află în „misiune“ pe sol american, aceea de a împiedica un acord între marile puteri şi Iran asupra programului nuclear, Netanyahu a pronunţat un discurs virulent contra Republicii islamice şi a afirmat că acordul avut în vedere de SUA va apropia iranienii de arma atomică.

Adresându-se celor două camere reunite ale Congresului american timp de 41 de minute, punctate de numeroase şi călduroase aplauze, Benjamin Netanyahu şi-a făcut cunoscute obiectivul şi obsesia. Obiectivul de a demonstra clasei politice americane că cei zece ani de îngheţ a filierei lor nucleare, propusă de preşedintele Obama iranienilor şi despre care secretarul de Stat, John Kerry a început să discute la Geneva, sunt departe de a fi o garanţie suficientă pentru viitor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă