22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Personalul din sistemul public a primit cele mai puţine fonduri

Personalul din sistemul public a primit cele mai puţine fonduri

Anca-Cristina Zevedei face apel la directorii de resurse umane pentru a-şi construi o strategie clară asupra dezvoltării departamentelor pe care le reprezintă.

La aproape cinci luni de la preluarea mandatului de director general AMPOSDRU, Anca-Cristina Zevedei, şi-a îndeplinit multe din obiectivele propuse, precum deblocarea plăţilor între UE şi România pe POSDRU, modificarea Ghidului Solicitantului sau scăderea perioadei de evaluare a cererilor de finanţare de la zece luni la 20-30 de zile.

Aţi anunţat modificarea Ghidului Solicitantului pentru fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane. Ce v-a determinat să faceţi acest lucru?

C.Z. Nemulţumirea beneficiarilor. La data la care am preluat mandatul, Coaliţia ONG-urilor pentru Fonduri Structurale adresase o listă de propuneri de modificare a Ghidului Solicitantului direct către prim-ministru. Acest demers fusese făcut după ce încercaseră în repetate rânduri să poarte o discuţie cu fosta conducere AMPOSDRU. De asemenea, confederaţiile sindicale şi patronale transmiseseră nemulţumirile lor ministrului Muncii. După preluarea mandatului, pentru detensionarea situaţiei şi revenirea la o comunicare normală între autoritatea de management şi societatea civilă, am constituit grupuri de lucru pe problemele punctuale care generaseră nemulţumirea sindicatelor, patronatelor şi organizaţiilor neguvernamentale. Unul dintre grupurile de lucru a avut ca temă modificarea Ghidului Solicitantului. Majoritatea propunerilor au fost preluate în noua formă.

Pentru lunile următoare doriţi să lansaţi linia de finanţare pentru domeniul major de intervenţie (DMI) – 1.5 Programe doctorale şi postdoctorale în sprijinul cercetării. Cât de important este urmarea unui doctorat?

C.Z. Nu cred că nu ştiţi răspunsul la această întrebare. Doctoratul înseamnă cercetare, perfecţionare şi sunt convinsă că fiecare dintre noi înţelegem importanţa acestei forme de învăţământ.

Ţinând cont de DMI 2.1, în ce măsură mai putem susţine tranziţia de la şcoală la viaţa activă în condiţiile în care promovabilitatea la bacalaureatul 2010 a fost de până la 60%?

C.Z. Chiar dacă numai 60% din liceeni au absolvit examenul de bacalaureat, asta nu înseamnă că grupul-ţintă nu există. În plus, acest DMI se adresează şi studenţilor, precum şi celor care au terminat o şcoală profesională, colegiu, postliceală etc. În ceea ce priveşte copiii care au abandonat prematur şcoala sau adulţii care au ajuns la vârsta la care ar trebui să se întreţină singuri, dar nu pot obţine un loc de muncă pentru că nu au studii minime sau nu au nici o calificare, pentru toţi aceştia există în cadrul axei doi un DMI specific – Prevenirea şi corectarea timpurie a şcolii. Din păcate, cererile de proiecte pentru acest DMI au fost foarte numeroase, astfel încât banii alocaţi sunt aproape epuizaţi. Ca şi în cazul altor DMI-uri unde alocarea financiară 2007-2013 a fost epuizată, AMPOSDRU ia în calcul o realocare, respectiv utilizarea banilor alocaţi pe domenii majore de intervenţie faţă de care interesul beneficiarilor a fost foarte scăzut. Propunerea AMPOSRU pentru realocare va fi supusă votului Comitetului de Monitorizare POSDRU, care se va întruni în şedinţă extraordinară în luna septembrie, şi, dacă votul va fi favorabil, propunerea va fi înaintată Comisiei  Europene.

Dintre cele 7 axe şi cele 21 de domenii majore de intervenţie pentru România în sectorul HR care sunt mai dezvoltate în România la ora actuală?

C.Z. După cum rezultă din analiza noastră privind valoarea proiectelor selectate faţă de alocarea financiară 2007-2013, există şase domenii majore de intervenţie pentru care gradul de interes al beneficiarilor a fost atât de mare, încât am primit proiecte bune, care au trecut de evaluare, în sumă totală mai mare decât alocarea financiară până în 2013. Aceste domenii sunt DMI 1.2 – Calitate în învăţământul superior; DMI 1.3. – Dezvoltarea resurselor umane în educaţie şi formare profesională; DMI 3.1. – Promovarea culturii antreprenoriale; DMI 3.2. – Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii; DMI 6.2. – Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii;  DMI 6.3. – Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii.

Dar care au fost cele care au atras fonduri mai puţine?

C.Z. Cea mai mică valoare a proiectelor depuse raportată la alocarea financiară s-a înregistrat în domeniul care vizează dezvoltarea strategiei de formare profesională continuă a personalului din sistemul public de ocupare  în vederea creşterii calităţii şi eficienţei serviciilor oferite.

Cine poate beneficia de fondurile europene? Care sunt condiţiile de eligibilitate?

C.Z. În ansamblu, plaja de potenţiali beneficiari este deosebit de largă: şcoli, universităţi, firme, instituţii publice centrale şi locale, sindicate, patronate, camere de comerţ, ONG-uri, Academia Română, institute de cercetare, biserici şi asociaţii religioase etc. În caz concret, însă, categoriile de beneficiari eligibili diferă de la un DMI la altul, în funcţie de activităţile specifice. De pildă, o organizaţie neguvernamentală nu poate fi beneficiar eligibil pe DMI 1.5. Dar, asta nu înseamnă că ONG-urile sau firmele nu sunt eligibile în POSDRU. O ONG, de exemplu, poate fi un beneficiar eligibil pe DMI 2.2, 3.1, 3.2, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2. . Sfatul meu către potenţialii beneficiari este ca, în momentul în care intenţionează să completeze o cerere de finanţare, să citească cu atenţie Ghidul Solicitantului. În ghid se pot găsi criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, activităţi, grupul- ţintă şi cheltuieli. În foarte scurt timp, pe site-ul nostru,www.fseromania.ro, va fi publicat noul Ghid al solicitantului.

Care sunt paşii principali în a beneficia de fondurile europene pentru resurse umane?

C.Z. Cererea de finanţare se completează şi se transmite electronic. Pentru aceasta, potenţialul beneficiar trebuie să acceseze site-ul www.fseromania.ro, secţiunea Cereri de proiecte. Aici, activează link-ul action-web, care îi va aloca un cont personal, pe care potenţialul beneficiar îl personalizează prin nume de utilizator şi parolă. După introducerea parolei, i se vor activa toate liniile de finanţare care sunt deschise în acel moment. Selectează linia de finanţare pentru care vrea să aplice, iar sistemul îi va genera o cerere de finanţare. Câmpurile completate le poate salva şi modifica de câte ori crede de cuviinţă, până ajunge la forma dorită. După completarea câmpurilor cererii de finanţare, poate accesa butonul „trimite” şi cererea de finanţare va fi înregistrată la AMPOSDRU sau, după caz, la Organismul Intermediar căruia i se adresează. Imediat după trimitere, sistemul generează automat câteva declaraţii personalizate pe care potenţialul beneficiar trebuie să le printeze, să le semneze, şi să le ştampileze şi să le trimită în plic închis la AMPOSDRU. Deci, eu consider că mecanismul este foarte simplu, oferă siguranţă atât beneficiarului, cât şi finanţatorului şi nu presupune maldăre de hârtie.

Câţi bani credeţi că vor fi absorbiţi până la finele anului, luând în considerare activitatea din prima jumătate a anului?

C.Z. Deja, în ultimele şase luni suma cererilor de rambursare onorate de AMPOSDRU a fost de aproape trei ori mai mare decât cea a cererilor de rambursare onorate de la începutul POSDRU până în decembrie 2009. Eu cred că suntem pe drumul bun, că această creştere a absorbţiei efective a fondurilor europene se va accentua având în vedere şi facilităţile acordate beneficiarilor prin noul mecanism de acordare a prefinanţării. 

Şase noi linii de finanţare

După ce Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor în cadrul POSDRU, AMPOSDRU a anunţat şase noi linii de finanţare pe resurse umane, suma totală pusă la dispoziţia beneficiarilor fiind de aproximativ 600 milioane de euro. Cele şase linii de finanţare vizează programele doctorale şi postdoctorale, tranziţia de la şcoală la viaţa activă, accesul şi participarea la formarea profesională activă, dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare, promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă, cât şi dezvoltarea economiei sociale. O dată cu lansarea celor şase linii, Anca-Cristina Zevedei a precizat că este foarte important rolul pe care îl au directorii de resurse umane din companii, pentru că ei sunt cei care ar trebui să vină cu idei de proiecte care pot fi finanţate din fondurile europene pentru resurse umane. De asemenea, Zevedei consideră că directorii de HR ar trebui să aibă o strategie clară asupra dezvoltării resurselor umane, nu doar să verifice documentele noilor angajaţi.

“Cum în cazul unor domenii majore de intervenţie (DMI) alocarea financiară 2007-2013 a fost epuizată, AMPOSDRU ia în calcul o realocare, respectiv utilizarea banilor alocaţi pe DMI faţă de care interesul beneficiarilor a fost foarte scăzut.”

Cele mai citite

Europarlamentarul Eugen Tomac despre alegerile din România: “Un milion de voturi anulate și mii de procese verbale măsluite”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, susține că la alegerile din 9 iunie 2024, în România s-au consemnat "un milion de voturi anulate și mii...

Rusia – Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru Ucraina doar prin ministrul de Externe

Peste o sută de țări participă, în Elveția, la Summit-ul de pace pentru Ucraina, iar România este reprezentată la acest eveniment mondial doar de...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...
Ultima oră
Pe aceeași temă