27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Guvernul vrea să oblige şoferii să-şi pună cauciucuri de iarnă

Guvernul vrea să oblige şoferii să-şi pună cauciucuri de iarnă

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a preia proiectul ordonanţei de guvern prin care anvelopele de iarnă devin obligatorii şi îl pune în dezbatere publică. În text se precizează statul ar putea încasa 445 milioane euro, reprezentând TVA, din vânzarea anvelopelor, informează realitatea.net.

Astfel, şoferii nu scapă de obligaţia de a circula cu anvelope de iarnă pe porţiunile de drum acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Va fi considerată contravenţie circulaţia fără anvelope de iarnă sau fără lanţuri pe porţiunle acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei.

În cazul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi/sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Conform proiectului actual, conducătorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă în sezonul rece vor fi penalizaţi cu 9 până la 20 de puncte, amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al maşinii. Amenda este cuprinsă între 2500 şi 4000 de lei. Şoferii prinşi vor plăti şi cheltuielile de degajare a circulaţiei şi elementele de drum distruse.

Aceeaşi amendă este aplicată şi în cazul celor care circulă cu lanţuri pe roţi în zonele unde nu mai este zăpadă pe carosabil.

Măsura îi va viza pe proprietarii celor 4,21 milioane autovehicule din România, care vor fi supuşi astfel unui efort financiar de 1,85 miliarde euro.

Cele mai citite

Ministrul Tîlvăr refuză dezvăluirea detaliilor secrete

România este de 20 de ani membră NATO și armata ei încă e copleșită de tehnică sovietică.  Tehnica sovietică reprezintă 70% din înzestrarea Armatei...

Circulația pe Transalpina, oprită în acest weekend

Circulaţia rutieră va fi oprită, sâmbătă şi duminică, pe drumul naţional DN 67C, pentru desfăşurarea competiţiei sportive „Transalpina Master Challenge”. Potrivit Direcției Regionale de Drumuri...

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...
Ultima oră
Pe aceeași temă