33.5 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiCătălin Predoiu a participat la o masă rotundă împreună cu  șefi de...

Cătălin Predoiu a participat la o masă rotundă împreună cu  șefi de misiuni ai Uniunii Europene la București

La invitația E.S. Jean Cornet d’Elzius, ambasadorul Regatului Belgiei la București, Marian Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a participat pe 24 mai 2024 la o masă rotundă cu șefi de misiuni ai Uniunii Europene la București. Evenimentul a avut loc în contextul discuțiilor aprofundate privind protecția frontierelor și aderarea României la spațiul Schengen.

În cadrul întâlnirii, Predoiu a prezentat detaliat progresele României în consolidarea securității frontierelor externe ale Uniunii Europene, evidențiind măsurile stricte și eficace implementate pentru a combate migrația ilegală și traficul de persoane. Viceprim-ministrul a subliniat angajamentul ferm al României de a respecta toate standardele europene privind protecția frontierelor, oferind exemple concrete de acțiuni și operațiuni desfășurate în acest sens.

Ambasadorul Regatului Belgiei la București, E.S. Jean Cornet d’Elzius, a apreciat eforturile României și a punctat principalele realizări ale Președinției Belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Printre acestea, ambasadorul a menționat adoptarea Pactului privind migrația și azilul, un set esențial de legislație menită să gestioneze migrația în mod echilibrat și uman. Cornet d’Elzius a subliniat importanța implementării coerente a acestui pact de către toate statele membre pentru a asigura o abordare unitară și solidară la nivel european.

“În privința protecției frontierelor, ministrul Predoiu a prezentat măsurile concrete luate de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră pentru protejarea frontierei, combaterea migrației ilegale, a traficului de persoane și de droguri și a criminalității transfrontaliere. Ministrul Predoiu a demonstrat cu cifre și statistici modul profesionist în care Poliția de Frontieră și Poliția Română abordează provocările din teren, arătând că în urma măsurilor luate, migrația ilegală a scăzut în România cu 75%.

Acest fapt demonstrează că sistemul de lucru implementat la nivelul ministerului, prin investiții în echipamente, intensificarea pregătirii profesionale a polițiștilor, măsuri de creștere a integrității în exercitarea controalelor și în general a funcției publice, inclusiv prin Direcția Generală Anticorupție a MAI și prin DGPI, cooperarea dintre compartimentele sistemului MAI și a armelor sale, cooperarea foarte bună cu statele vecine, proiectele pilot implementate, dau roade și intenționăm să continuăm în același mod.

Pe plan diplomatic, au fost desfășurate acțiuni intense de cooperare regională, întâlniri de lucru cu miniștrii bulgar, ungar și (în mod recurent) cu ministrul austriac, videoconferințe periodice la nivel ministerial și contact permanent cu Comisia Europeană și președinția în curs și cea următoare, participarea la reuniuni ministeriale de vârf (de ex. Conferința de la Gent privind migrația) cu intervenții substanțiale concrete privind performanțele MAI în protejarea frontierei României și implicit a frontierelor UE, întâlniri prin care s-a consolidat poziționarea MAI în concertul european al eforturilor de combatere a migrației ilegale și protecție a frontierei”, se arată în comunicatul de presă al MAI.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare piață de capital, după valoare

Scena politică din Franța, unde vor avea loc alegeri anticipate la finalul lunii iunie, a ajutat Bursa de Valori din Londra să detroneze Parisul...

Caniculă, în toată țara. HARTA

Meteorologii anunţă caniculă în întreaga ţară, pe parcursul zilei de astăzi, în Capitală şi 16 judeţe fiind cod portocaliu. Maximele se vor situa între...

Nicușor Dan e pe val… în marea formată la Piața Unirii

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, e pe val, după ce a reușit să obțină și un al doilea mandat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă