15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Concediu de risc maternal

Concediu de risc maternal

Î.Sunt angajată într-un birou deschis, unde se află peste 30 de calculatoare. Acum, sunt însărcinată şi am anunţat angajatorul de starea mea, dar nu a luat nici o măsură. În prezent, lucrez opt ore pe zi, într-un mediu stresant, iar sarcina este cu stări acute de vărsături. Pot intra în concediu de risc maternal? Care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurg pentru a beneficia de acest concediu?

R.Calculatoarele nu emit radiaţii ionizante, ci doar un câmp electromagnetic prea slab pentru a pune în pericol sarcina şi sănătatea chiar la valoarea cumulată a 30 de aparate într-un spaţiu deschis.
Stresul nu este menţionat în legislaţia pentru protecţia maternităţii ca factor de risc pentru sarcină. Oboseala mentală şi fizică – da, însă fără precizarea unui nivel cantitativ de la care ar putea prejudicia gravida.

Starea acută de greaţă nu are legătură cu locul de muncă şi trebuie tratată la medicul obstretician-ginecolog şi/sau la medicul de familie, ce vă pot da inclusiv concediu medical obişnuit. Din cliapa anunţării angajatorului despre sarcină, neapărat în scris, acesta trebuie să trimită medicului de medicina muncii, în maximum zece zile, documentaţia medicală de la dumneavoastră privind starea de sănătate şi cea despre procesul şi condiţiile de muncă, pe baza metodologiei descrise în O.U.G. nr. 96/2003 privind Protecţia maternităţii şi Normele metodologice din H.G. nr. 537/2004.

Împreună vor întocmi pentru dumneavoastră, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Direcţia de Sănătate Publică, raportul de evaluare a riscurilor pentru sarcină la locul de muncă şi informarea cu privire la rezultatele evaluării. Apoi, vor decide ce măsuri se impun, după caz, de la ameliorarea mediului de muncă, inclusiv reducerea stresului şi oboselii, dacă e posibil, reducerea programului de lucru cu un sfert, schimbarea locului de muncă, până la recomandarea concediului de risc maternal, dacă apreciază că celelalte măsuri nu pot fi aplicate sau nu elimină riscurile pentru sarcină.

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

FOTO. Beat, a intrat cu mașina pe şantierul de modernizare a liniilor de tramvai de la Barbu Văcărescu

Un incident grav a avut loc noaptea trecută în București, unde un șofer băut a pătruns cu mașina pe șantierul de modernizare a liniei...
Ultima oră
Pe aceeași temă