24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Agent imobiliar

Agent imobiliar

Profesionistul care se ocupă cu intermedierea tranzacţiilor de vânzare/cum­părare de imobile trebuie să fie, în primul rând, un bun ­negociator.

Lucrul constant cu oamenii şi nevoia de a finaliza tranzacţiile care aduc bonificaţii la salariu fac ca profilul agentului imobiliar să fie complex, cu atât mai mult în această perioadă când solicitările nu sunt la fel de numeroase faţă de anii trecuţi. „Dacă în urmă cu cinci ani, clienţii erau cei care ne solicitau serviciile, acum noi suntem cei care îi căutăm pentru a avea activitate. Pentru asta este nevoie de abilităţi de vânzător, negociator şi iniţiator”, ne mărturiseşte Ion Crăciun, agent imo­biliar de opt ani.
Mai mult, Sorin Dimitriu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Şcolii Române de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie filiala Bucureşti (SRAFB), consideră că un agent imobiliar trebuie să dovedească entuziasm, dinamism, rezistenţă la efort şi stres, iniţiativă, atitudine pozitivă faţă de munca pe care o depune, empatie, cât şi să aibă abilitatea de a negocia un contract şi de a relaţiona cu alţi oameni.

Curs de calificare

Pentru a dezvolta aceste abilităţi, este recomandat urmarea unui curs de calificare de agent imobiliar. Costul calificării este între 300 şi 700 de lei, preţ de­terminat de şcoala care oferă cursul, perioada pe care se întind cursurile, cât şi modul de examinare. „Cursul este structurat pe patru module, respectiv: marketing şi management imobiliar, legislaţie imo­biliară, tranzacţie imobiliară şi comunicare şi negociere imobiliară”, completează Sorin Dimitriu.
Îndatoririle unui broker imo­biliar, în primul rând, sunt de a intermedia contractele clien­ţilor. „Agentul se ocupă de in­termedierea tranzacţiilor de vân­zare/cumpărare de bunuri imo­bile, închirieri, consilierea clienţilor, negocierea preţurilor şi elaborarea tuturor formalităţilor pentru contractarea şi înregistrarea proprietăţii”, precizează Dimitriu.
Veniturile lunare ale unui agent oscilează în funcţie de oraşul de desfăşurare a activităţii, numărul lunar de tranzacţii, cât şi modul de plată oferit de angajator. „Lunar, primesc 300 de euro, plus comision din ­tranzacţiile pe care le intermediez”, spune Ion Crăciun, care precizează că totalul este mai mic decât cel din urmă cu câţiva ani.

Cele mai citite

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Remiză spectaculoasă între Bologna și Juventus! „Bătrâna Doamna” a revenit de la 0-3

Bologna şi Juventus Torino au oferit cel mai spectaculos meci al etapei a 37-a din Serie A, după ce au remizat, scor 3-3. Bologna...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă