13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPasajul Basarab, construit in proportie de 47%

Pasajul Basarab, construit in proportie de 47%

Dupa ultima vizita pe care a facut-o ieri pe santierul Pasajului Basarab, zona Orhideelor, edilul-sef al Capitalei a concluzionat ca lucrarile la acest obiectiv sunt executate in proportie de 45-47% si i-a cerut constructorului sa devanseze cu cateva luni termenul de predare.

O analiza a lucrarilor realizate de la vizita sa anterioara pana ieri a scos in evidenta faptul ca acestea sunt in grafic. Astfel, in ultimele trei-patru luni s-au turnat 9.000 metri cubi de beton, s-au turnat esafodajele pentru podul in arc al pasajului si au fost demolate doua case din zona Orhideea. Desi  lucrarile pot continua si pot sa fie in grafic, ceva probleme mai sunt de rezolvat in zona. Este vorba de demolarea pasarelei pietonale plasate deasupra liniilor de cale ferata de la Gara de Nord, mutarea unui panou publicitar si a unor instalatii electrice. Pasarela pietonala, fost monument istoric deja declasat, se spera sa fie demolata peste doua saptamani. Pentru aceasta este nevoie insa ca Societatea CFR si Ministerul Transporturilor sa  stabileasca modalitatea in care sa se inchida liniile de cale ferata si sa se intrerupa liniile de inalta tensiune, operatiuni absolut obligatorii. Cele mai mari probleme le ridica totusi mutarea unor instalatii electrice. Nu este vorba de lucrarea in sine, ci de faptul ca de opt luni se asteapta acceptul de la societatea de electricitate, aviz care intarzie nejustificat. In fine, ultimele patru case care inca stau in calea Pasajului Basarab si care sunt situate in zona Fabricii de Bere "Grivita" vor cadea prada buldozerelor chiar saptamana viitoare. Sorin Oprescu a tinut sa sublinieze ca nu sunt probleme financiare in privinta continuarii lucrarilor la acest obiectiv, care a starnit mult timp nemultumirea locuitorilor din zona.

"La o eventuala rectificare bugetara nu ne gandim sa ne atingem de sumele destinate Pasajului Basarab. In bugetul primariei s-au prevazut 210 milioane lei, dar valoarea totala a lucrarilor cred ca va fi de 469 milioane de lei. Pentru lucrarile de expropriere avem alocate 105 milioane lei", a spus ieri Oprescu. In privinta termenului de finalizare a pasajului, prevazut pentru finele anului 2010, primarul general al Capitalei deja le-a solicitat constructorilor sa urgenteze lucrarile.
"stiu ca termenul este sfarsitul anului 2010, dar sper sa nu fie gata in luna decembrie. Vreau sa incercati sa finalizati in vara, adica putin mai repede", a completat Oprescu.
Dorit de unii si hulit de altii, pasajul rutier denivelat superior Basarab va asigura legatura rutiera si de tramvai intre Bd. Nicolae Titulescu, soseaua Orhideelor, Podul Grozavesti, Bd. Vasile Milea si soseaua Grozavesti, completandu-se, astfel, inelul principal de circulatie al Capitalei in partea de nord-vest.  

Viaductul principal al pasajului va avea o lungime totala de 1.450 metri (117 metri va avea podul de arce peste raul Dambovita, iar 340 de metri va avea pasajul peste zona Garii de Nord), cu bretele de acces la pasaj in lungime de 1.126 metri si rampe de acces de 1.250 metri. Pentru construirea pilonilor de sustinere a portiunii din pasaj care va traversa Dambovita, implicit lucrarile de montaj aferente, Podul Grozavesti a fost inchis circulatiei.  Pana pe data de 14 iulie a.c., valoarea lucrarilor care s-au executat la pasaj a ajuns la 169.601.206,18 lei, inclusiv TVA.

Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă