27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialIndiferenta europeana?

Indiferenta europeana?

Ca oras ce s-a manifestat drept constiinta politica a Romaniei, Timisoara este neasteptat de calma in fata alegerilor europene. La oricare alt scrutin post-decembrist, cele trei luni dinaintea alegerilor erau marcate de forfota: organizari de staff-uri, scoliri si instruiri de tot felul, angajari pentru "facatorii de imagine". Acum e suspect de liniste.
Sau stiu cabinetele politice secrete pe care nu le spun publicului, si anume ca nu vom avea alegeri pentru Parlamentul European la 13 mai, desi a fost stabilita data, sau… lumea a obosit si nu mai este atenta la ce se petrece. In urma cu o luna, Legea alegerilor europene (33/16.01.2007 – ca sa fim mai exacti) fixa scrutinul european ca fiind unul similar celor cunoscute: alegeri pe liste de partid. Nu de alta, dar oricat de multi ar fi sustinatorii ideii ca alegerile uninominale sunt mai bune, tot n-ar avea castig de cauza in fata marilor familii europene care vor sa stie cui ii apartin trimisii Romaniei, spre exemplu.
Listele ca listele, dar de sustinatori tot e nevoie. Cel putin 200.000 de semnaturi pentru partide, cel putin 100.000 pentru candidatii independenti. si-atunci e stranie apatia: unde sunt chemarile la iscalituri, dezbaterile pre-electorale, campaniile pregatitoare?
Mai prevazatoarea Maria Grapini – aflata la primele ei alegeri – a lansat deja listele pentru sustinatorii ei, luand in serios campania in care s-a angrenat. Daciana Sarbu conteaza pe fidelitatea social-democratilor condusi in Banat de tatal ei. Adrian Cioroianu are cabinet parlamentar la Timisoara, capabil sa organizeze colectarea de semnaturi.
Dar in viata publica alegerile pentru Parlamentul European parca n-ar trezi nici o emotie. si e greu de crezut ca sunt chiar atat de neinteresante: totusi, vom asista la o premiera, daca nu altceva!
Furati de subiectul fotbal si administratie, chibitii Timisoarei, care se aduna "la porumbei" (in piata centrala a orasului) nici macar n-au auzit inca de un asemenea subiect. Pai cand sunt atatea alte lucruri interesante, gen meciuri de fotbal, procese, retrocedari, divorturi – fie ele si in Capitala – te mai uiti la niste alegeri pentru Parlamentul European?
Las’ ca vine ea, campania electorala, cand de pe toate posturile vom fi bombardati cu informatii si imagini si-om vedea. Sau?

Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Tribunalul București suspendă executarea sentinței din dosarul Dan Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă