22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialIndiferenta europeana?

Indiferenta europeana?

Ca oras ce s-a manifestat drept constiinta politica a Romaniei, Timisoara este neasteptat de calma in fata alegerilor europene. La oricare alt scrutin post-decembrist, cele trei luni dinaintea alegerilor erau marcate de forfota: organizari de staff-uri, scoliri si instruiri de tot felul, angajari pentru "facatorii de imagine". Acum e suspect de liniste.
Sau stiu cabinetele politice secrete pe care nu le spun publicului, si anume ca nu vom avea alegeri pentru Parlamentul European la 13 mai, desi a fost stabilita data, sau… lumea a obosit si nu mai este atenta la ce se petrece. In urma cu o luna, Legea alegerilor europene (33/16.01.2007 – ca sa fim mai exacti) fixa scrutinul european ca fiind unul similar celor cunoscute: alegeri pe liste de partid. Nu de alta, dar oricat de multi ar fi sustinatorii ideii ca alegerile uninominale sunt mai bune, tot n-ar avea castig de cauza in fata marilor familii europene care vor sa stie cui ii apartin trimisii Romaniei, spre exemplu.
Listele ca listele, dar de sustinatori tot e nevoie. Cel putin 200.000 de semnaturi pentru partide, cel putin 100.000 pentru candidatii independenti. si-atunci e stranie apatia: unde sunt chemarile la iscalituri, dezbaterile pre-electorale, campaniile pregatitoare?
Mai prevazatoarea Maria Grapini – aflata la primele ei alegeri – a lansat deja listele pentru sustinatorii ei, luand in serios campania in care s-a angrenat. Daciana Sarbu conteaza pe fidelitatea social-democratilor condusi in Banat de tatal ei. Adrian Cioroianu are cabinet parlamentar la Timisoara, capabil sa organizeze colectarea de semnaturi.
Dar in viata publica alegerile pentru Parlamentul European parca n-ar trezi nici o emotie. si e greu de crezut ca sunt chiar atat de neinteresante: totusi, vom asista la o premiera, daca nu altceva!
Furati de subiectul fotbal si administratie, chibitii Timisoarei, care se aduna "la porumbei" (in piata centrala a orasului) nici macar n-au auzit inca de un asemenea subiect. Pai cand sunt atatea alte lucruri interesante, gen meciuri de fotbal, procese, retrocedari, divorturi – fie ele si in Capitala – te mai uiti la niste alegeri pentru Parlamentul European?
Las’ ca vine ea, campania electorala, cand de pe toate posturile vom fi bombardati cu informatii si imagini si-om vedea. Sau?

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă