33.2 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialUTIL. Totul despre înmatricularea unei maşini second hand adusă din străinătate

UTIL. Totul despre înmatricularea unei maşini second hand adusă din străinătate

Tot mai mulţi români preferă să cumpere maşini second-hand aduse din străinătate. Şoferii consideră că o maşină rulată pe drumurile din alte ţări este mai bună faţă de cele care circulă prin România, deoarece se uzează mai puţin.

De altfel, piaţa auto second-hand este în continuă creştere. Numai în luna septembrie, la nivel naţional au fost, înmatriculate 18.496 de autovehicule ”la mâna a doua”, cu 28,85% mai multe faţă de aceeaşi lună din 2012. Iar în primele nouă luni ale anului, au fost înmatriculate 166,077 de maşini vechi, faţă de 121,124, în perioada similară din 2012, cu 37,11% mai multe.

În comparaţie, piaţa de autoturisme noi a scăzut în luna septembrie cu 5,17%, faţă de luna similară din 2012, iar pe primele nouă luni, rapoartele arată o scădere de 16,4%.

Specialiştii în piaţa auto spun că la fiecare maşină nouă vândută în România, cel puţin trei maşini vechi sunt aduse din străinătate.

Ce trebuie să faci înainte să-şi cumperi o maşină second hand

Sunt multe cazuri în care cei care şi-au achiziţionat maşini aduse din străinătate s-au trezit şi fără bani şi fără maşini, după ce poliţia a descoperit că acestea figurează ca fiind furate din alte state.

Pentru a nu trece prin întâmplări similare, poliţiştii le recomanda amatorilor de chilipiruri de pe piaţa auto să fie atenţi la actele maşinii. Este de preferat, ca în cazul în care nu ştie clar cum arată astfel de documente, cel care doreşte să cumpere maşina, ar fi bine să meargă împreună cu o persoană specializată, la tranzacţie. Dacă nu există acte, ar fi bine să nu se mai pună în discuţie tranzaţia respectivă.

În cazul în care documentele par în regulă, trebuie să se verifice şasiul maşinii. Dacă acesta prezintă urme de deteriorare sau modificări, maşina are sigur probleme şi ar fi indicat să se evite achiziţionarea automobilului.

Pentru a descoperi dacă maşina are probleme mecanice, aceasta ar trebui testată, avându-se în vedere cela mai uzuale manevre. Un mecanic ar fi folositor în cazul în care cumpărătorul nu se pricepe la detaliile tehnice.

 Etapele de dinaintea înmatriculării unei maşini SH cumpărată dintr-un stat UE

Dacă maşina este în regulă şi merită cumpărată, începe calvarul actelor şi statului la cozi. Iată care sunt etapele care trebuie urmate înainte de a ajunge cu maşina la serviciul de înmatriculări.

Mai întâi trebuie încheiate formalităţile vamale de import definiv sau temporar pentru autovehiculele achiziţionate dintr-un stat nemembru UE.  Apoi trebuie să se treacă, obligatoriu, de următoarele etape, potrivit site-ului Prefecturii Bucureşti:

– Obţinerea cărţii de identitate a vehiculului de la Registrul Auto Roman(RAR) sau de la societatea comercială de unde s-a achiziţionat vehiculul.

– Obţinerea certificatului de autenticitate şi a inspecţiei tehnice periodice(ITP), în cazul unui vehicul care a mai fost înmatriculat în România sau în străinătate de la Registrul Auto Roman(RAR).

– Completarea tipizatelor (fişa de înmatriculare şi cererea de înmatriculare). Acestea se obţin prin descărcare directă de pe site-ul nostru de la secţiunea tipizate şi pot fi completate olograf.

– Obţinerea vizei de la organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale(DITL) de la locul de domiciliu. Fişa de înmatriculare se poate descărca de pe site-ul Prefecturii.

-Achitarea taxei de înmatriculare de 60 lei în cazul vehiculelor cu masa mai mică sau egală cu 3.500 kg sau de 145 lei în cazul vehiculelor cu masa mai mare de 3.500 kg. Această taxă se poate achita la CEC pentru sectoarele 3 şi 4, la direcţiile de impozite şi taxe locale pentru sectoarele 1, 5 şi 6 sau la Poşta Română pentru sectorul 2.

-Obţinerea deciziei de calcul a timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii, de la organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

– Achitarea timbrului de mediu conform deciziei de calcul, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care contribuabilii sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe sau îşi au domiciliul fiscal.

-Încheierea asigurării obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie (RCA). Se incheie pe o perioadă de minimum şase luni la orice societate de asigurări.

– Copierea documentelor originale acolo unde este cazul.

– Apoi se depune dosarul de înmatriculare sau transcriere la ghişeele serviciilro de înmatriculare.

Ce documente sunt necesare înmatriculării maşinilor SH aduse din străinătate

Dosarul pentru înmatricularea maşinilor care au fost cumpărare din statele Uniunii Europene şi care au mai fost înmatriculate ar trebui să cuprindă:

-Cererea solicitantului: Cerere înmatriculare pentru persoană fizică sau juridică, după caz

-Fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent; Fişa de înmatriculare poate fi descărcat de pe site-ul Prefecturii Bucureşti.

-Cartea de identitate a vehiculului original şi copie;

-Documentul care atestă dreptul de proprietate original şi copie;

– Actul de identitate al solicitantului original şi copie;

– Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termen de valabiliate;

– Copia asigurării RCA în termen de valabilitate;

– Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;

– Dovada plăţii taxei de înmatriculare stabilită

– Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare de 37 lei;

– Decizia de calcul a taxei de poluare pentru autovehicule, emisă de Administraţia Financiară teritorială;

– Dovada achitării timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii (original şi două copii) şi decizia de calcul eliberată de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

– Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei pentru număr la rând respectiv 85 lei pentru număr preferenţial, sume achitate la ghişeul de depunere documente;

– Certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Român;

– În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie, precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora,  

–  Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Cele mai citite

Zboruri anulate la aeroportul din Manchester, Marea Britanie, după o pană de curent, duminică, 23 iunie 2024

Zboruri anulate în două terminale și sosiri deviate la aeroportul din Manchester, Marea Britanie, după o pană de curent, duminică, 23 iunie 2024 Zborurile la...

Fotbalistul francez Tchouaméni afirmă că îl „îngrozesc” opțiunile politice „extreme”

Mijlocașul francez al echipei Real Madrid, Aurélien Tchouaméni, a declarat duminică că îl „îngrozesc” opțiunile politice „extreme”, referindu-se la alegerile legislative anticipate din Franța...

Bilanțul victimelor în Gaza depășește 37.000 după opt luni de război

Ministerul Sănătății din Gaza, condusă de Hamas, a declarat duminică că cel puțin 37.598 de persoane au fost ucise în timpul celor peste opt...
Ultima oră
Pe aceeași temă