15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Dosarele lui Sebastian Ghiţă, între circ şi realitate. Povestiri picante despre relațiile...

Dosarele lui Sebastian Ghiţă, între circ şi realitate. Povestiri picante despre relațiile sale de prietenie cu șefa DNA împachetează miza reală a scandalului declanșat de patronul RTV

Ultimele două dosare, în care Sebastian Ghiţă este denunţător, au o dublă semnifi-caţie, atât penală, cât şi morală.  

Este vorba despre dosarul “Black Cube”, de spionare a Laurei Codruța Kövesi în vederea compromiterii acesteia, şi despre cel în care Ghiţă s-a autodenunțat ca falsificator al unui raport care ar fi ajutat-o pe șefa DNA să scape de acuzaţia de plagiat.

Pe ambele fronturi, Sebastian Ghiţă relatează povestiri picante despre relațiile sale de prietenie cu șefa DNA din anii 2010-2012, povești pe care le repetă cu detalii de câte ori se prezintă pentru a fi audiat într-un dosar în care este inculpat. 

Denunţător la DIICOT în dosarul Black Cube

În vară, Sebastian Ghiță s-a dus singur la DIICOT și a spus că vrea să dea informații în dosarul “Black Cube”, , referitor la spionarea şi tentativa de compromitere a șefei DNA. El a dat atunci o declarație în care, practic, nu a denunțat nimic, conform surselor noastre.

Acum câteva zile, Ghiță a fost citat pentru a duce probele, așa cum a promis. S-a dus cu adresa de e-mail “cucuveauamov@gmail.com”, care, spun sursele noastre, nu are nicio relevanță pentru probațiunea din dosarul “Black Cube”. Specialiștii, care au studiat cu atenție adresa de mail făcută publică de Ghiță, nu exclud să fie o adresă fabricată de însuși “denunțătorul”.

Ghiță susține că adresa de mail a fost descoperită în redacție, în calculatorul unui jurnalist care se ocupa de DNA și care ar fi primit informații din dosare de pe această adresă de e-mail. 

Oricum, acea adresă de mail nu a fost găsită în unitățile informatice ale spionilor de la “Black Cube”, așa că nu face obiectul de anchetă de la DIICOT.

Sursele noastre au mai spus  că  spionii evrei nu au reușit să spargă nici conturile de e-mail ale șefei DNA, nici ale apropiaților ei, ci doar ale unor foști angajați ai DNA.

Cu bufniţele la Parchet

Acum două zile, când a fost chemat la DNA Ploieşti pentru a i se comunica extinderea cercetării penale împotriva sa, Sebastian Ghiţă a mers acolo cu două bufniţe bibelou. 

 “A fost un gest  pentru că acel obiect îmi fusese oferit de doamna Kövesi când aveam o relaţie bună de prietenie. -L-am adus înapoi şi i-am rugat pe domnii de la DNA să i le dea înapoi, pentru că am văzut cum Kövesi spunea că nu a fost prietenă cu mine… Eu am fost o persoană apropiată de dânsa. Când se încearcă să se facă politică folosind DNA, mă gândesc că trebuie să spun ceva”, a declarat Sebastian Ghiţă. El a mai spus că a fost vizitat de Kovesi acasă, că ar avea filmări deoarece are instalate camere pe tot domeniul său din Prahova. 


CITEȘTE ȘI: Doctoratul Codruței Kövesi este o bombă cu explozie întârziată. Scenarii: Unde poate să ducă scandalul bufnițelor mov ale inculpatului Sebastian Ghiță


Fără probe în dosarul Kövesi – plagiat

Sebastian Ghiță a fost audiat  de două ori  ca martor–denunțător la Secția de Supraveghere din Parchetul General, unde  a spus că în 2012 a participat la falsificarea raportului prin care şefa DNA a scăpat de acuzaţia de plagiat.
A dat și nume: Mihnea Costoiu, cu care ar fi adunat semnături de la membrii comisiei tehnice, respectiv de la Gheorghiță Mateuț și  Alexan-dru Boroi.

Și la aceste audieri  Ghiță a făcut spectacol: a încercat să inducă mesajul că a depus probe. Prima dată a ținut în mână un memory stick și se înțelegea că are probe importante pe care urmează să le depună, dar nu a depus stick-ul. A doua oară a ținut în mână un plic, în care a susținut că are probe. Avea doar două extrase de presă, spun sursele RL.

La dosar, procurorii au toate înregistrările emisiunilor la care a participat Sebastian Ghiță. Sursele noastre spun că, deși ar fi promis, până acum Ghiță nu a depus la dosar înregistrări.
 
Consecința acuzaţiilor

În cazul în care Sebastian Ghiţă nu va veni cu probe concrete în privinţa relaţiilor sale cu Laura Codruţa Kövesi, el riscă să fie condamnat la închisoare. Chiar şi o condamnare cu sus-pendare nu l-ar avantaja pentru că, fiind implicat în mai multe dosare, riscă să primească o pedeapsă cu executare dacă măcar încă una dintre acuzaţii este confirmată de judecători. 

Dacă însă Sebastian Ghiţă va veni cu filmările pe care spune că le are, pentru Laura Codruţa Kövesi va fi greu de explicat o relaţie cu Sebastian Ghiţă în 2012, pentru că la acea dată parlamentarul era judecat în dosarul Tracia-Asesoft. Acel dosar a fost închis de curând, pentru prescrierea faptelor, după ce a fost plimbat pe la diverse instanţe timp de 14 ani. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sebastian Ghiță și alte opt persoane   au pus la punct un mecanism folosind mai multe firme, prin care cumpărau produse petroliere de la rafinării, pe care le revindeau altor firme, cu eludarea plății taxei FSDP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice).

Procurorii susțineau că prejudiciul creat statului român se ridică la 2 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei era prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, companie unde administrator era Sebastian Ghiță.

O relaţie a Laurei Codruţa Kövesi, şefă a Parchetului Gene-ral în perioada respectivă, cu un inculpat într-o astfel de afacere ar pune capăt carierei acesteia chiar dacă s-ar conforma că teza sa de doctorat nu a fost plagiată.

Reamintim că, în 2011 , Sebastian Ghiţă l-a denunţat pe Sorin Ovidiu Vântu sub acuzaţia de şantaj, dosar în urma căruia SOV a fost condamnat la închisoare cu executare. La acea vreme, Laura Codruţa Kövesi  era tot procuror general.  



CITEȘTE OPINIILE JURNALIȘTILOR „România Liberă”.

Mălin Bot: Avem nevoie urgent de verdictul oficial în cazul Kovesi. Plagiatul impune demisia | OPINII 

Cătălin Prisacariu: Eroi n-au fost, eroi nu-s încă. Cazul Kövesi | OPINIE

Mircea Marian: Schimbați-o pe Kövesi, daca a plagiat. Dar consolidați DNA! | OPINIE


 

Cele mai citite

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă