-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportProiectul de modificare a pensiilor militare decimează conducerea instituțiilor de forță. Tot...

Proiectul de modificare a pensiilor militare decimează conducerea instituțiilor de forță. Tot mai mulți generali din MApN, MAI, SRI și STS cer să treacă în rezervă

Președintele Klaus Iohannis a aprobat, marți, un nou val de pensionări în structurile din sistemul național de apărare și ordine publică.

Printre generalii trecuți în rezervă se numără șeful Forțelor Terestre, generalul maior Marius Harabagiu, directorul Statului Major General, generalul maior Ovidiu Tărpescu, și șeful Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Marin Andreiana.

Ofițerii care ies la pensie, prin decretul semnat marți, sunt generali care provin din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și SRI.


700 de polițiști au depus cereri de pensionare, de vineri până azi, a declarat, marți, ministrul de Interne, Carmen Dan.

 

Anterior fuseseră trecuți în rezervă generali din SRI și din STS. De exemplu, chiar directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul Marcel Opriș, a cerut și i s-a aprobat să iasă la pensie.

Coaliția PSD-ALDE a discutat, luni, proiectul de modificare a legii pensiilor speciale, stabilind trei principii: pensile aflate în plată nu scad, pensiile nu vor fi mai mari decât salariile și nu vor mai creşte în funcţie de creşterea veniturilor celor aflaţi în activitate ci vor fi indexate în raport cu rata inflației.


Potrivit proiectului de OUG privind pensiile militare, se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcţii din 12 luni din ultimii cinci ani, la alegere. În prezent, se calculează media veniturilor brute din şase luni consecutive din ultimii cinci ani, la alegere, cu un spor de până la 15%.

Actul normativ va intra în vigoare în jurul datei de 15 septembrie.

”Dacă nu intervenim, efortul bugetar pentru pensiile speciale va crește de la șase miliarde cât este în prezent, la zece sau chiar 15 miliarde de lei”, a explicat președintele PSD, Liviu Dragnea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă