Guvernul Tudose are un plan: să lase România în întuneric | OPINIE

de Mircea Marian , 20 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:09, 20 septembrie 2017
Guvernul Tudose are un plan: să lase România în întuneric | OPINIE

La 1 iunie 2016, curentul electric s-a întrerupt complet în nordul județelor Argeș și Vâlcea. Au rămas fără energie toate fabricile din zonă, traficul în Râmnicu Vâlcea a fost dat peste cap, zeci de mii de oameni au rămas în întuneric. O banală furtună răsturnase stâlpii de înaltă tensiune, cu tot cu fundație. Din 1977 nu se mai întâmplase așa ceva.

Pe 8 noiembrie 2016, a rămas fără curent întregul județ Tulcea. În aceeași zi, un scurtcircuit în rețeaua Transelectrica a dus la întreruperea Reactorului 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Ultima furtună, din nord-vestul Transilvaniei, a lăsat fără curent 500.000 de oameni. Doar în Maramureș, o furtună care a durat aproape o jumătate de oră a dărâmat cinci stâlpi de înaltă ten­siune.

Ce se întâmplă acum la Transelectrica nu este doar vina guvernării PSD, e rezultatul multor ani de administrare coruptă – printre altele, firmele lui Ghiță au stors de la această companie câteva milioane de euro – și incompetentă. Dar guvernarea PSD a făcut un pas înainte și, pe lângă plantarea la conducerea companiei a clienților de partid, a trecut la confiscarea banilor pe care Transelectrica și alte companii energetice îi aveau în conturi, inclusiv pentru investiții. În 2012, necesarul de investiții pentru modernizarea infrastructurii de transport era estimat, de către Transelectrica, la 500 milioane de euro.

Nu cred că, în acest moment, companiile de stat din energie au capacitatea de a face investițiile necesare în infrastructură. Ele nu sunt decât o sursă de locuri de muncă pentru rudele politicienilor – cazul soției lui Eugen Nicolicea, care, din jurnalistă la diverse gazete, a ajuns la Transgaz, unde se ocupă de conducta BRUA, este de notorietate – și de contracte dubioase. Pe termen lung, mă îndoiesc că România va avea parte de o guvernare pe deplin onestă, capabilă să îndrepte situația din aceste companii. Ele trebuie privatizate, într-o formă sau alta. Se poate face acest lucru și cu Transgaz sau Transelectrica. Mitul „companiilor strategice“ sau „de interes național“ nu ascunde decât dorința mediului politic de a-și menține controlul asupra unor surse de bani. Marea Britanie și-a privatizat rețeaua electrică în anii ’90, Australia a vândut mai multe dintre rețelele de transport în 2016, Grecia (condusă de un guvern de stânga) pornise în același an un astfel de proces. Desigur că opinia publică se va opune. Păstrând însă situația actuală, cred că e o chestiune de timp până când România sau bucăți consistente din țară vor rămâne în întuneric, tot mai des, pe perioade tot mai
lungi, la o banală furtună.

Comentarii

 • Patru Horincar

  21 septembrie 2017 20:55

  Stiam esentialul articolului inainte de-al citi Nu-i singur pesedeul vinovat sau toti sunt la fel . Si atunci ce-i de facut ?

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  20 septembrie 2017 18:33

  Noroc cu analiștii de la romaniaaplecata.ro care îi țin lumânarea lui Cristian Homobuci, va fi lumină din lumină că că lău

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  20 septembrie 2017 17:19

  Articol de dreapta rau-voitor chiar anti-Romanesc. Un banal cutremur cum se intampla atatea prin Japonia a distrus centrala Fukushima si este si azi penurie de electricitate in Japonia. Un alt banal cutremur a distrus stalpii din China si doua trenuri ramase fara electricitate s-au ciocnit circuland cu 350 km pe ora. Abea de curand trenurile Chineze au inceput iar sa circule cu 350 km pe ora dupa ce au fost dotate toate cu baterii care sa le permita sa opreasca in siguranta cand cade tensiunea. In SUA electricitatea si trenurile sunt de stat si sunt destule furtuni si cade curentul uneori mai mult de o saptamana. Singura solutie pe care multi prin SUA au adoptat-o este sa-ti cumperi un generator sau mai bine un acumulator. Daca acumulatorul este incarcat cu baterii solare te poti chiar deconecta de la retea sau mentine conectia doar in zilele noroase. Privatizarea nu este o solutie si asta stiu bine si Englezii care au privatizat electricitatea si ea s-a scumpit enorm cu toate ca in continuare sunt intreruperi de electricitate din cauza furtunilor.

  raspunde comentariului
  • Theodor Iliescu

   21 septembrie 2017 1:55

   "murieta" - Tare prost si mincinos esti ! Sau esti platit sa faci pe prostul si sa ne "vinzi gogosi comunistoide" !Ba prossttalaule in USA nici electricitatea - nici trenurile NU SUNT de STAT ! Cine draq ti-a bagat asemenea idiotii in cei cativa neuroni din scafarlia matale ? Toate - absolut TOATE sun particulare - sunt societati private, care lupta pe o piata concurentiala ! Si in Romania de azi mai sunt idioti ca acest "murieta" care indruga minciuni ordinare - minciuni care pot prinde la la neinformatii romani !SIKTIR jigoddie ordinara - scuteste-nne de minciuni care au vadit scopul de a deturna atentia de la MAREA PUNGASIE a guvernului Dragnea-Tudose de a FURA - si inca cu un an inainte de termenul legal de plata - a beneficiilor intreprinderilor - inca de Stat !! si a le impiedeca astfel de a mai face reparatii sau investitii de modernizare ! Se duce tara SIGUR LA RAPA - Dar Dragne Compania se umplu de parale ! RUSINE !

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    21 septembrie 2017 20:00

    Trebue sa ai mare tupeu sa ma minti pe mine care traiesc in SUA si platesc curentul la NJEG New Jersey Electricity and Gas. Prin alte parti ii spune PSEG adica Public Service Electricity and Gas dar peste tot este public si nici nu-mi imaginez cum ar putea fi privatizate centralele nucleare care produc si bombe atomice sau chiar si cele eoliene sau bazate pe maree cum sunt in New York si mai ales in Canada. Si calea ferata este de stat si din nefericire multe cai ferate apartin statelor nu federatiei cu toate ca exista si Americatrack care apartine guvernului federal. NJTS New Jersey Tranzit System este conectat cu Amtrack si alte retele din alte state si retele federale totushi insuficient si de aceea apar neconcordante. Ca sa merg la New York care este foarte aproape deci pot merge si cu bicicleta schimb doua trenuri NJTS care nu intra in New York si NYTS care intra in New Jersey dar doar pe anumite trasee. Si autobusele, metroul si tramvaiul sunt publice in general in proprietatea statelor nu a guvernului federal. Geryhound este proprietatea statului Texas, Peterpan a statului Massasutches. Asta se vede foarte clar caci sunt diferente foarte mari intre trenurile si auto-busele din diverse state in functie de cati bani au fost dispushi politicienii sa aloce. Chiar si Amtrack-ul a fost si inca este sabotat de guvernatorul republican din New Jersey care nu i-a permis sa circule prin New Jersey cu 240 km pe ora cu toate ca putea face asta in sigurata si Obama ar fi vrut sa creeze un tren cat de cat modern.

    raspunde comentariului
 • ovidiu19

  20 septembrie 2017 15:03

  "Privatizand" si ultimele resurse, ca Hidroelectrica, Nucleara si ce-o mai fi prin batatura...Vom ajunge si mai rau. Stainii, dupa ce s-a privatizat industria, au triplat toate preturile si au vandut-o la fier vechi. si n-au facut nimic. Nici o investitie...Au externalizat tot profitul... Mai bine smekerasii aciuati in posturi caldute la firme de stat... Decat "privatizare. Tot e mult mai bine,cu hotii nostri. De la multinationala, iei o spaga o singura data. Dar, Dunarea curge, si uraniu avem. Bine, rau, produce nonstop. Odata vanduta, ca gazul si petrolul ? Adio!Odata ce mentalitatea de hoti prosti, va fi starpita, prin pusul osului la treaba, si minbte limpede? poate mai avem o sansa!

  raspunde comentariului
 • bratfalean

  20 septembrie 2017 11:46

  Multe magazine alimentare micute scot lazile frigorifice pe timp de noapte de la curent! Pretul mare al utilitatilor, gaz, curent, apa dovedeste prostia manageriala a acestor socialisti de fatada! Noroc ca se poate face plinul la vecini !! bulgari, unguri

  raspunde comentariului
 • Corect!

  20 septembrie 2017 8:51

  Psd-istii de la varful puterii nu au probleme. Asta e si scopul lor. Sa fure tot de se poate fura din Romania, sa stinga lumina si sa plece in Brazilia. Nu se vede de la o posta ca nu la pasa de Romania?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design