Când va finaliza INSEMEX expertiza privind cauzele incendiului din Colectiv

de Roxana Petre , 04 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 13:27, 04 ianuarie 2016
Când va finaliza INSEMEX expertiza privind cauzele incendiului din Colectiv

Raportul de expertiză privind incendiul din clubul Colectiv, realizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, va fi finalizat la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, a transmis directorul instituţiei, George Găman, citat de Mediafax.

Mai mult, el a precizat că raportul trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. După finalizarea expertizei, va fi înaintată Parchetul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie, care au solicitat acest raport.

Citește si: S-a sinucis unul dintre tinerii răniți în tragedia de la Clubul Colectiv. Numărul victimelor a ajuns la 65

Întrebat dacă a fost vorba despre o lucrare mai complexă decât alte rapoarte realizate de INSEMEX Petroşani, George Găman a spus că “nicio expertiză nu seamănă cu alta, după cum niciun eveniment nu seamănă cu altul, fiecare având particularităţile lui”. 

George Găman a refuzat să facă alte declaraţii sau comentarii legate de acest subiect.

Duminică, fostul preşedinte Traian Băsescu se declara îngrijorat de întârzierea expertizei privind cauzele incendiului din Clubul Colectiv. El a afirmat că experţii de la Petroşani ştiu probabil deja care sunt elementele ce nu corespund versiunii vehiculate până în prezent despre eveniment.

Citește si: #Colectiv 1 AN. Patronii de cluburi sunt invitați ca duminică seară să proiecteze spre cer o rază de lumină, în memoria victimelor tragediei din Colectiv

"Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani (referitoare la incendiul de la Colectiv - n.r.). Ceva nu se leagă în ceea ce priveşte întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere'', declara fostul preşedinte Traian Băsescu la B1 TV.

El afirma că se tergiversează prezentarea raportului final privind incendiul din clubul Colectiv, precizând că, personal, a mai văzut ''expertize între două ape''. ''Au murit 63 de oameni. Avem o expertiză care a început acum o lună şi totuşi se tergiversează un raport final. (...) Eu am mai văzut expertize între două ape. (...) Cred că ceva nu se leagă. (...) să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asiguraţi public că s-a făcut o simulare nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleaşi materiale... Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată", sublinia fostul şef de stat.

Băsescu critica, de asemenea, declaraţia făcută de directorul Institutului de la Petroşani, potrivit căruia expertiza va fi prezentată în luna februarie. ''Am văzut chiar astăzi (duminică - n.r.) o declaraţie a directorului Institutului de la Petroşani, acolo sunt cei mai buni profesionişti pe care îi are România. Dar când sunt 63 de morţi să spui «vom vedea prin februarie expertiza» .... Acolo sunt de scris trei pagini, şi eu am fost expert al Ministerului Justiţiei pe probleme navale. Se scriu 10 pagini pentru descrierea procedurii, dar evenimentul va fi descris în 3. Descrierea evenimentului de la Colectiv va avea probabil 3-4 pagini'', argumenta Băsescu.

Citește si: Instanța dispune începerea judecării lui Cristian Popescu-Piedone în dosarul Colectiv

El susţinea că este convins că "experţii de la Petroşani ştiu deja ce nu bate, ce nu se potriveşte cu versiunea de până acum''.

În urma incendiului din clubul bucureştean Colectiv, de pe 30 octombrie, 63 de persoane au murit, peste 150 fiind rănite.

Citește si: Dosarul Colectiv: Stingătoarele din club erau expirate

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design