13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechMetaversul: următoarea evoluție a internetului și a experienței umane

Metaversul: următoarea evoluție a internetului și a experienței umane

Viitorul tehnologiei de consum se poate transforma odată cu promovarea metaversului, un concept ce îmbină realitatea și tehnologia, promovat inclusiv de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat că firma-mamă a rețelei sociale se va numi de acum încolo Meta. Acest lucru marchează un obiectiv strategic important pentru Zuckerberg, adică promovarea metaversului. Acesta se folosește de tehnologii precum realitatea virtuală și realitate augmentată pentru a crea experiențe digitale noi. Dar de ce este important metaversul?

Metaversul este o denumire nouă pentru următoarea generație a internetului, în care realitatea de zi cu zi va fi îmbinată cu experiențe digitale 3D, realiste, care se vor folosi de ochelari de realitate augmentată și de realitate virtuală. Oamenii se vor putea întâlni la birouri virtuale, vor putea face conferințe virtuale, iar industria entertainment-ului se va transforma.

Practic, oamenii vor funcționa în acel spațiu sub forma unor avataruri, identități digitale, pe care le vor putea personaliza și controla prin intermediul tehnologiilor de realitate augmentată sau realitate virtuală. Acest lucru va duce și la digitalizarea și transformarea economiilor, dacă acest concept urmează să fie preluat de către companii.

„Sunt nenumărate exemple privind digitalizarea economiei, care va duce la o explozie fenomenală a industriei IT în lume. Pentru a fi un jucător important în cadrul acestui fenomen, România trebuie să-şi facă lecţiile. Noi trebuie să îndrumăm orice copil care înţelege matematică şi algoritmi spre informatică, spre tehnologia viitorului. De asta va fi nevoie şi aici noi va trebui să facem eforturi pentru a-i îndrepta spre astfel de profesii. Sunt foarte multe specializări care scot absolvenţi pe bandă rulantă, care apoi nu-şi găsesc un loc de muncă. Nu spun că nu este nevoie şi de alte specializări, dar trebuie să ne concentrăm pe ceea ce cere piaţa muncii“, crede Daniel Metz, Președinte al Consiliului de Administrație, NTT DATA Romania.

Companiile virtuale din metavers

Pandemia a transformat modul în care lucrează companiile. Birourile s-au mutat acasă, iar comunicarea se face prin intermediul canalelor digitale precum mail-ul, Slack-ul sau aplicații de videoconferințe ca Microsoft Teams sau Zoom.

Următoarea evoluție pentru companii, după învățăturile din pandemie, ar fi transformarea lor în unele complet digitale cu ajutorul metaversului. Companiile nu vor mai avea birouri fizice, ci vor avea birouri virtuale unde angajații se pot întâlni cu ajutorul avatarurilor lor. Astfel, se recrează o parte din conexiunea de la birou și din interacțiunea reală. Pentru acest lucru companiile vor avea nevoie să ofere angajaților dispozitive precum căști de realitate virtuală, dar în viziunea celor care promovează metaversul, acestea vor deveni o banalitate, la fel ca smartphone-urile. În plus, diviziile de IT vor trebui să creeze un univers digital care să fie confortabil pentru angajați.

„Oamenii sunt mai productivi de acasă decât ne așteptam. Unii oameni credeau că totul se va prăbuși, dar nu a fost așa. Mulți oameni consideră că sunt mai productivi acum”, crede CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg.

Concerte în metavers

În ultimii doi ani oamenii din multe țări nu au mai putut să vadă artiștii lor favoriți din cauza amânării sau anulării concertelor. Entertainment-ul este esențial pentru sănătatea mentală a oamenilor. Din acest motiv, metaversul poate fi folosit pentru organizarea de concerte de către cei mai mari artiști ai lumii fără să fie nevoie de o deplasare prin toate țările.

Conceptul nici măcar nu este nou, ci a mai fost folosit în jocuri precum Roblox sau Fortnite, unde au fost organizate concerte virtuale cu prezența vedetei americane Ariana Grande. În plus, am avut parte de concerte cu holograme, dar și influenceri virtuali, care sunt creații digitale cărora li s-a construit o personalitate anume. Hatsune Miku este o artistă pop care e virtuală 100%, fiind creată de un studio.

Astfel, viitorul ar putea aduce nu numai concerte în metaverse, dar și dezvoltarea de identități virtuale create artificial, iar artiștii reali și artiștii virtuali vor putea cânta pe aceeași scenă.

Metaversul în educație

Una dintre primele implementări ale ideii de realitate virtuală pe scară largă a fost în educație. În pandemie am putut observa că elevii au avut dificultăți în a se descurca în școala online, iar profesorii nu au putut transmite informația așa cum trebuie. Dar chiar și înainte de 2020 erau dezvoltate concepte prin care elevii puteau să fie educați cu ajutorul realității virtuale, mai ales pentru subiecte complexe, precum ar fi chimia sau biologia. Astfel, atomii, moleculele sau corpul uman ar putea fi explicate mai ușor dacă s-ar folosi imagini digitale 3D pe care elevii să le urmărească printr-un dispozitiv de VR.

Astfel, în viitorul internetului, adică acest metavers, educația, dar și training-ul în domenii complexe precum medicina, ar putea fi schimbate. Studenții nu ar mai trebui să se deplaseze în laboratoare pentru a face experimente sau pentru a vedea corpul uman, ci ar putea fi totul recreat cu ajutorul tehnicii digitale. Cu toate acestea, există voci care au avertizat legat de metavers din cauza faptului că se va reduce interacțiunea umană reală, iar diferența dintre realitate și digital va deveni irecognoscibilă.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă