16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSocialJustițieCSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro.

Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se retragă din procesul accidentului de la 2 Mai, însă colegii ei de la Judecătoria Mangalia i-au respins cererea.

Azi, în așteptarea deciziei CSM, Ancuța Popoviciu a stat mai bine de un minut în fața ziariștilor fără să le răspundă la nici o întrebare.

Consiliul Superior al Magistraturii a respins propunerea Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a judecătoarei din procesul accidentului de la 2 Mai.

Inspectorii judiciari apreciaseră că exercitarea în continuare a funcției de către Ancuța Popoviciu putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare și ar fi fost de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției.

CSM a considerat însă că această solicitare este neîntemeiată iar decizia luată este fără cale de atac. Inspecția Judiciară poate continua însă acțiunea disciplinară, dacă sunt întrunite condițiile legale – precizează CSM.

Vă reamintesc, în repetate rânduri părinții victimelor din dosarul 2 Mai au acuzat comportamentul Ancuței Popoviciu, care ar fi mestecat gumă în sala de judecată iar la unul dintre termene l-a chemat în sală pe Sebastian, unul dintre tinerii omorâți de Vlad Pascu, despre care judecătoarea nu știa că a decedat.

Procesul accidentului comis de Vlad Pascu sub influența drogurilor este aproape de un prim verdict. Dacă judecătoarea Popoviciu ar fi fost suspendată, procesul s-ar fi reluat de la zero. Pe 17 aprilie, Ancuța Popoviciu și-a cerut transferul de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria sectorului 2.

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, anchetată disciplinar. Inspecţia Judiciară s-a autosesizat

Inspecţia Judiciară a anunţat, vineri, că s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul judecătorului care soluţionează dosarul în care este cercetat penal Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai.

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind modul de desfăşurare a şedinţei de judecată din ziua de joi la Judecătoria Mangalia, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu faţă de judecătorul desemnat să soluţioneze dosarul privind accidentul din data de 19 august 2023.

„Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligaţiei de studiere a dosarelor anterior şedinţei de judecată (inclusiv din perspectiva prezenţei în instituţie a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, comportamentul judecătorului în şedinţele de judecată, în principal cu referire la şedinţa de judecată din ziua de joi, precum şi existenţa unor eventuale situaţii de incompatibilitate în legătură cu dosarul menţionat”, se arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă