Comisia românilor de pretutindeni din Senat va propune Guvernului o foaie de parcurs cu termene precise, pentru soluționarea problemelor românilor care lucrează în sudul Italiei, a declarat, marți, președintele Comisiei, Viorel Badea, potrivit Agerpres.
„În urma discuțiilor pe care le avem cu autoritățile italiene, urmărim modul în care sunt plângerile care au fost făcute de cetățeni. În cazul în care nu avem plângeri făcute de cetățenii români din zona respectivă, vom stabili o periodicitate a vizitelor, fie că e vorba de vizitele misiunilor diplomatice, fie că e vorba de vizitele parlamentarilor români. Intenționăm să organizăm o delegație a Parlamentului României, să aibă discuții directe cu parlamentarii sicilieni. Vrem să mergem chiar la firul ierbii, să ne întâlnim cu parlamentarii italieni și împreună cu ei să stabilim ce avem de făcut, pentru că ei cunosc cel mai bine ce se întâmplă cu aceste companii care îi tratează în mod abuziv pe românii care locuiesc în Sicilia, în Puglia sau în oricare altă parte a Italiei", a declarat Viorel Badea.
Potrivit președintelui Comisiei românilor de pretudindeni din Senat, problema nu este prezentă numai în regiuni din Italia, ci și în Germania.
„Situația, din punctul meu de vedere, este explozivă. Unul dintre invitații noștri care au fost audiați vorbeau chiar de venituri mai mari decât din traficul de persoane. În acest condiții, noi considerăm că o bună comunicare și un bun parteneriat interinstituțional — Guvern, Parlament și mediul asociativ — va putea să ne dea o șansă să soluționăm această problemă. Atât timp cât autoritățile italiene nu au reușit să pună capăt acestui "caporalat" chiar pe teritoriul Italiei, autoritățile române cu siguranță nu vor reuși să rezolve problema. Însă, ceea ce putem să facem noi este să tragem un semnal de alarmă atât la nivel public în România, cât și în relația noastră cu autoritățile italiene și să monitorizăm și să le dăm oamenilor încrederea că pot să comunice aceste situații", a mai spus Viorel Badea.
La dezbatere au participat, printre alții, parlamentari, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, reprezentante din România ale unor organizații din Italia.
Publicația The Observer a publicat, în 12 martie, un reportaj în care preciza că aproximativ 7.500 de femei sunt victimele sclaviei moderne în fermele și serele din Sicilia. Dintre acestea, majoritatea provin din România și trăiesc în condiții mizere, fiind obligate să muncească câte 12 ore pe zi, fără să fie plătite. Totodată, ele sunt victime ale agresiunilor sexuale și ale violurilor, mai notează sursa citată.
„Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice. Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe.
Potrivit sursei citate, multe dintre ele pleacă din țară pentru a-și întreține familiile și copiii pe care îi lasă în România, precizează The Observer, care a stat de vorbă cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa. Astfel, ele au mărturisit că sunt violate și exploatate, fiind amenințate cu violență fizică, arme și șantaj.
Totuși, reportajul sugerează că, pe lângă teama femeilor de a se adresa poliției, nici autoritățile italiene nu prea își dau interesul să rezolve această problemă. Încercările de a aduce această chestiune în dezbaterea parlamentului de la Roma nu au dat rezultate, singurul demers mai notabil fiind o cerere adresată guvernului în anul 2015 să inițieze o investigație.
Numeroasele violuri comise asupra româncelor sunt confirmate și de numărul foarte mare al avorturilor în rândul femeilor românce din acea zonă. Astfel, deși româncele reprezintă numai 4% din populația feminină a provinciei Ragusa, statistica arată că lor le revin 20% din avorturile înregistrate. De altfel, adesea ele vin la spital pentru avort însoțite de patronii lor sau de alți bărbați italieni. Pe lângă toate aceste abuzuri, condițiile de muncă sunt uneori chiar periculoase. O arată cazul unei alte românce care s-a îmbolnăvit și a născut prematur după ce a fost obligată să lucreze cu produse chimice, fără să i se ofere echipament de protecție.
Ca urmare a reportajului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Avocatul Poporului și Guvernul s-au sesizat și analizează situația româncelor din serele și fermele italiene.