22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportUPDATE Băsescu a cerut retragerea proiectului de reformă a sănătăţii. Mitinguri...

UPDATE Băsescu a cerut retragerea proiectului de reformă a sănătăţii. Mitinguri pro Arafat în Bucureşti, Timişoara şi Braşov. Protestatar: manifiestaţia a fost o idee a tineretului PNL

UPDATE 8: Protestul de la Cotroceni s-a încheiat cu puţin înainte de miezul nopţii. Poliţia i-a mutat pe ultimii protestatari pe trotuarul din faţa Palatului Cotroceni.

UPDATE 7: Un bărbat a fost ridicat de jandarmi, vineri seară, după ce a încercat să forţeze intrarea la Palatul Cotroceni, el fiind dus la secţia 17 de poliţie. Bărbatul, în vârstă de 33 de ani, nu face parte din grupul de protestatari adunat la Cotroceni. El a venit dinspre Academie şi a încercat să forţeze intrarea în curtea palatului.

Aproximativ 250 de persoane au rămas să protesteze la Cotroceni. Oamenii scandează lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi împotriva guvernanţilor.

—–

UPDATE 6: Mitingul de la Braşov s-a încheiat fără incidente. La protest au participat aproximativ 500 de persoane.

—–

UPDATE 5: Potrivit unui participant la miting, protestul a fost o idee a tineretului de la PNL. Acestora li s-au raliat revoluţionarii, “noi, care am adus libertatea”, a declarat protestatarul, Ion Ciochină, preşedintele organizaţiei Radio Libertatea 22, pentru HotNews.ro. La Cotroceni s-au adunat aproximativ 1.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei. Printre aceştia se aflau şi persoane care purtau steaguri ale federaţiei sindicale Sanitas.

—–

UPDATE 4: Protestatarii din Piala Universităţii au ajuns vineri seara spre Palatul Cotroceni. Câteva sute de persoane participă la acest miting. Oamenii scandează numele lui Arafat şi lozinci împotriva preşedintelui. Zeci de jandarmi au fost mobilizaţi în faţa palatului, pentru a evita incidentele din timpul manifestaţiei. Protestatarii scandau “Demisia!” şi “Ieşi afară, javră ordinară!” Nu se ştie dacă preşedintele este la Palatul Cotroceni.

—–

UPDATE 3: Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, la solicitarea premierului Emil Boc, potrivit unui comunicat al Guvernului.

—–

UPDATE 2: Sute de persoane s-au adunat vineri seara în Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a-l susţine pe Raed Arafat. Oamenii au venit în centrul Capitalei în urma apelurilor făcute pe reţelele de socializare. Deşi era vorba despre un apel la solidaritate cu fondatorul SMURD, multe dintre lozinci erau împotriva preşedintelui şi guvernului, iar oamenii se plângeau de salarii mici şi medicamente scumpe. Manifestaţii similare au fost organizate şi la Timişoara şi Braşov.

Mitingurile au avut loc deşi Arafat le-a cerut oamenilor să nu mai iasă în stradă şi să nu se lase manipulaţi politic prin diverse anunţuri pe internet sau alte mijloace întrucât acţiunile pot degenera şi afecta proiectul legii sănătăţii.

—–

UPDATE: Deputatul PNL Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a  reacţionat la anunţul preşedintelui afirmând că Băsescu a înţeles că a susţinut un proiect de Lege a sănătăţii prost şi că este mai bine să renunţe. “Salut cu toată sinceritatea, cu toată responsabilitatea, cu tot entuziasmul societatea civilă românească. Din punctul meu de vedere, este o victorie de nedescris a acestei societăţi care amuţise, care amorţise şi care, în sfârşit, a dovedit unui preşedinte cu tendinţe autoritariste că nu e singur pe lume şi că nu poate face ce vrea el”, a spus Nicolăescu.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, crede că retragerea proiectului noii legi a sănătăţii arată o reacţie de supărare, de orgoliu, şi nu un raţionament politic.

“Nu am înţeles de ce proiectul a fost retras tocmai când intra pe panta dezbaterilor normale. Este necesar să construim o nouă lege încet, cu calm, fără perturbări. Pentru mine, retragerea proiectului a fost o surpriză”, a spus Astărăstoae, citat de Realitatea.net.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că retragerea proiectului de lege a sănătăţii promovat de actuala putere este “victoria cetăţenilor” şi că dezbaterea privind reforma sistemului de sănătate nu trebuie să înceteze. Ponta susţine că retragerea proiectului de Lege a sănătăţii din dezbatere reprezintă “o victorie a întregii societăţi româneşti, organizaţii ale societăţii civile şi presă”.

Pe de altă parte, Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a spus că  Legea Sănătăţii ar fi fost oportună, pentru că este modernă şi ar fi eficientizat sistemul medical. Despre decizia preşedintelui de a retrage proiectul de lege, Tabără a declarat: “Bănuiesc că a făcut o analiză, anunţul justifică reacţiile vehemente împotriva legii care nu aveau suport”.

Şi deputatul PDL Theodor Paleologu i-a luat apărarea preşedintelui. “E comic. Acum câteva ore, toată lumea îl înjura pe Traian Băsescu, de ce se propune legea asta şi aşa mai departe. Face un anunţ şi imediat, instantaneu, încep să îl acuze toţi de ce a cerut retragerea legii. Este foarte comic. Cu câteva ore înainte auzeam ceva, acum câteva minute auzim total altceva.(…) Adică orice-ar face omul ăsta, e prost, ori într-un sens, ori în altul”, a declarat Paleologu la Realitatea TV.

—–

Vezi aici declaraţiile preşedintelui:

Cea mai mare minciună vehiculată în aceste zile este legată de SMURD. Deşi legea este pusă pentru dezbatere pe site-ul preşedinţiei şi Ministerului Sănătăţii, continuă dezinformarea.

O altă discuţie a fost că se vor duce banii din sănătate la privaţi sau la băieţii deştepţi. Dragii mei, aceste lucruri se petrec acum, scrieţi tot timpul despre preţurile medicamentelor, despre anchete. Sunt o realitate ilegalităţile, furturile la achiziţii de aparatură medicală.

Indiferent cum analiştii etichetează ceea ce s-ar putea întâmpla dacă legea intră în vigoare, eu vă spun acum că acei privaţi se înfruptă acum din banul publc, sub umbrela statului.

Înţeleg ca la urgenţă totul e perfect şi nu mai e nimic de făcut, poate reuşiţi să aflaţi cât de dramatică e situaţia urgenţelor în mediul rural. Şi acolo sunt tot români!

Mai aflu despre privatizarea spitalelor, căreia i se opun sindicate. E vorba de transfornarea spitalelor în societăţi comerciale sau în fundaţii.

Mai aflu că, dacă se aprobă cumva legea, nu vor mai avea românii bani de medici. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum, nu are toată lumea bani de specialist. În acest moment, corupţia funcţionează din plin şi românii nu sunt egali din punctul de vedere al şanselor.

Nu spun că proiectul de lege e mai echitabil, pentru că probabil mulţi nu îşi vor putea face asigurări medicale suplimentare, dar măcar va exista un pachet de bază la care să aibă toată lumea acces.

O altă minciună este legata de ideea că aceiaşi bani vor fi utilizaţi, dar vor fi gestionaţi de firme private. Şi dacă ar fi mai bine aşa, pentru că firma privată ar urmări cheltuielile, pentru că statul acum nu o face şi doar decontează deficite.

Se omite că proiectul vizează lărgirea bazei de impozitare şi promovează asigurările suplimentare, care vor aduce şi ele mai multe resurse in buget.

Am mai văzut o îngrijorare: dacă fuge cu banii firma de asigurări sau dacă dă falment? Nu există acum firmă de asigurare care nu este reasigurată. Există legea asigurării care îpinge lucrurile spre acest drum şi nu cred că ar permite cineva ca o firmă de asigurare să funcţioneze altfel.

Acestea ar fi pincipalele elemente care apar în spectrul fie al neinţelegerii, fie al dezinformării voite.

Dincolo de a comentat şi a-mie xprima punctul de vedere cu privire la ceea ce se dezbate fals în spaţiul public, aş vrea să vă dau o cifră mult ma actuaă: în 2005, cheltuielile României c Săănătatea au fost de 10,9 mld lei. În 2011, cheltuielile cu sănătatea au fost de 24 mld lei. Nu suprapun valoarea leuui cu 2005 cu cel din 2011, dar nu avem o inflaţie de 223%, câăt a fost creşterea bugetului.

Dacă, în 2005, de la bugetul de stat contribuţia a fost de 2,9 miliarde lei, în 2011 a fost de 6,3 mld lei.

Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea. Înţeleg din toate semnalele publice că şi o mare parte din public nu vrea schimbarea. Cer public premierul retragerea proiectului care viza reforma în sănătate.

Am discutat, de altfel, cu primul ministru intenţia de a face acest lucru, şi o fac eu pentru că aici a fost Comisia Prezidenţială, aici s-a făcut propunerea de proiect de lege, aici au fost oamenii specialişti care s-au dedicat încercării de a pune un diagnostic.

Eu vreau să le mulţumesc public acelor specialişti care au lucrat atât la raport, cât şi la propunerea de proiect de lege a sănătăţii. Au făcut un efort care ţine din 2007 până săptămânile trecute. Eu le mulţumesc mult. Îmi pare rău că, datorită condiţiilor publice, ei pot sau puteau deveni, după mine, următorii inamici publici. Nu avem dreptul să batjocorim nişte specialişti care, în mod real, au muncit fără bani, dar dedicaţi sistemului de sănătate şi în încercarea de a da o soluţie alternativă, care în dezbatere publică civilizată, ar fi putut fi îmbunătăţit.

Cele mai citite

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă