15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportUPDATE Antonescu: USL nu mai există. Dacă ajungem la consultări, nu-l propun...

UPDATE Antonescu: USL nu mai există. Dacă ajungem la consultări, nu-l propun pe Ponta ca premier

UPDATE: Nu sunt obligat să informez când mă întâlnescu cu Băsescu.

UPDATE: Antonescu, despre emoţiile lui Ponta: Cred că Traian Băsescu este invidios.

L-am sunat pe primul ministru şi l-am întrebat dacă din ceea ce a spus înseamnă dacă sunt dispuşi să mergem pe formula stabilită, a spus “Nu, asta nu”.

Am asumat revizuirea constituţiei. Am fpcut un proiect de revizuire. Păcat de el, pentru că dacă o sa-l citiţi este destul de interesant. Unul dintre exemple ar fi egalitatea de tratament între cetăţean şi instituţii.

UPDATE: Antonescu: Nu în funcţia de preşedinte al Senatului stau eu. Comentariile domnului Sârbu au fost destul de joase. Ştie că nici nu ştiu unde sunt vilele de protocol. Dar mai ştie că aceste texte se pot vinde. Este nesănătos să adâncim în minţile alegătorilor că funcţiile stau în vile de protocol.

Pentru mine, preşedinţia Senatului îmi este indiferentă. O respect însă. Este o funcţie dată prin votul Senatului. Nu am niciun motiv să mă cramponez de funcţia din Senat dar nici nu am niciun motiv să demisionez din Senat.

UPDATE. Antonescu a mai spus că este posibilă depunerea unei moţiuni de cenzură în situaţii cum ar fi creşterea cotei unice ori desfiinţarea acesteia, sau adoptarea legii amnistiei, el menţionând însă că opoziţia trebuie să folosească acest instrument cu chibzuinţă.

Antonescu a răspuns că opoziţia poate utiliza o singură dată pe sesiune moţiunea de cenzură, deci este nevoie de chibzuinţă.

El a mai spus că este posibilă depunerea unei moţiuni de cenzură în situaţii cum ar fi creşterea cotei unice ori desfiinţarea acesteia, sau adoptarea legii amnistiei.

Antonescu a spus însă că PNL nu va semna moţiunea de cenzură iniţiată de PDL.

UPDATE: Antonescu: E vreme ce noi plecăm dintr-un Guvern de Ponta, evident că nu mă duc să-l propun pe Ponta, ca premier, dacă ajung la consultări la Cotroceni.

Noi nu venim să-i aruncăm în cap domnului Ponta pentru lucruri care au fost când am fost împreună.Am ajuns la capătul răbdării.

De când am venit la guvernare, noi nu ne-am ocupat la PDL. Am vorbit despre PDL când am fost în opoziţie. Nu dorim niciun fel de înţelegere cu PDL. În mod natural, dacă vom fi în opoziţie, sigur România va avea opoziţie, după doi ani de zile.

Sigur că noi discutăm în fond despre o formulă în care PNL ar avea prim-ministru.

UPDATE: Antonescu, despre decizia lui Tăriceanu: Pare puţin nepoliticos să spui despre propiul tău partid să spui că e o decizie pripită. Poate avea categoric o altă părere, dar nu mi se pare elegant să spună că este decizie pripită.

Nu am trimis semnale către PSD sau către altcineva. Şi în legătură cu situaţia Guvernului, este ca, foarte repede să avem un guvern stabil. Credem că e bine să demisioneze. Domnul Ponta crede că probabil nu e cazul, va arunca o serie de ocări, că vrem să-l dăm pe mâna lui Băsescu.

Dacă vrea să facă un nou Guvern să-l facă mai repede dar nu cu interimat de 45 de zile.

Atunci ştim cine este la putere şi cine este în opoziţie. Am luat această decizie în această seară, pentru că altfel se vede ca o criză politică şi nu face bine imaginii României.

Nu este cazul să înceapă războaie în administraţia locală.

UPDATE: Antonescu: În următoarele alegeri, nu are nimeni nicio îndoială că aceşti vor vota pentru altceva. Vreau să le mulţumesc pentru campaniile pe care le-am făcut împreună.

Nu regret că un guvern se rupe, că probabil PNL, după patru ani de opoziţie şi alegeri câştigate, se vede din nou în opoziţie. Asta e nedrept, dar nu  e neaparat grav

UPDATE: Antonescu, după şedinţa USL: Noi nu am dezertat de la obligaţia de a guverna, suntem gata să participam la orice formulă guvernamentală, nu fugim de această responsabilitate, dar nu mai putem continua un guvern care, din foarte multe puncte de vedere, a încălcat programul de guvernare, regulile interne de guvernare, prin persoana premierului. O a treia decizie e ca, în urma constatării incetarii USL, delegatia permanenta a PNL a decis sa acorde deplina liberatate organizatiilor judetene de a incheia orice alianta necesara In al patrulea rand, constatam incetarea de fapt a existentei USL.

Am fost puşi în situaţia de a simul aacest proiect. Am constatat că Ponta şi PSD că vor să transforme USL în PSD-ul din 2004.

Nu vrem să minţim pe nimeni.

Indiferent daca vom continua în opoziţie sau la putere, convingerea mea e că foarte curând cel mai târziu la finele anului, vom reveni la guvernare, dar vom încerca din orice postură să apărăm marile valori propuse oamenilor. Pentru noi, acestea sunt o democraţie politică reală, cu separaţia puterilor în stat, un stat de drept şi independenţa justiţiei, o economie liberă şi liberală, o administraţie performantă, dedicată cetăţeanului şi nu primarului, o politiăa externă care să pastreze orientările mari.

UPDATE. Antonescu, după şedinţa PNL: ”Aş vrea să spun că este o decizie care s-a luat cu vor covârşitor însă nu s-a luat uşor. E o decizie pe care nu ne-am dorit-o, am încercat să o evităm, nu prin târguri şi amânări, ci prin căutarea tuturor posibilităţilor de a speră că în formulă USL să poate continu, nu cu ei sau ei cu noi, ci pe calea angajamentelor făcute. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe şi ni s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, o nesfârşită aruncare de responsabilitate de la unul la altul, ci să avem curajul să constatăm ceea ce e categoric adecvarat:
USL nu mai există pentru că nu mai avea şanse să existe”.

Mâine, până în ora 12, toţi miniştrii, demnitarii liberali, îşi vor înregistra demisia.

Prin încălcarea repetată şi flagrantă, la un prag inacceptabil, a unor elemente de alcătuire a guvernului de către premierul Ponta PNL a decis să pună capăt unei crize prelungită artificial de premier.

Miniştrii noştri, pe care îi vedeţi alături de mine, cu excepţia doamnei Campeanu, care nu a putut veni din probleme medicale, dar care a anunţat că îşi asumă decizia, mâine, până în oră 12, îşi vor depune oficial demisia la registratură guvernului

A două decizie e de a solicita demisia dlui Ponta din funcţia de premier.

A primit mandatul şi investitură că premier în fruntea unui guvern al USL din care şi noi făceam parte, în urmă unui vot copleşitor al cetăţenilor României. Reacţia firească în urmă retragerii miniştrilor liberali a dlui Ponta trebuie să fie demisia domniei sale.

UPDATE. Printre cei care s-au abţinut ieşirii PNL de la Guvernare ar fi fost, înafară de Tăriceanu, liberalii Radu Stroe şi Cristian David, conform unor surse citate de B1TV

UPDATE. Tăriceanu: Am votat împotriva ieşirii de la guvernare.  Este o “decizie pripită” a formaţiunii. Rămâne să mă gândesc ce este de făcut.

UPDATE. PNL a votat ieşirea dela guvernare, anunţă surse din PNL

UPDATE. Tăriceanu: PNL a forţat ieşirea de la guvernare şi nu a mers cu un mandat real de negociere cu PS.

”Suntem azi într-un impas major încât nu avem altă soluţie decât să ieşim din USL şi să ieşim de la guvernare”, a mai spus Tăriceanu

UPDATE Rezoluţia discutată în Delegaţia Permanentă prevede luarea la cunoştinţă a rupturii USL, de către PSD şi ieşirea de la guvernare. De asemenea, rezoluţia prevede demisia miniştrilor şi secretarilor de stat liberali din Guvern. În plus, liberalii vor solicita demisia lui Victor Ponta. Totuşi, rezoluţia lasă posibilitatea colaborării cu PSD la nivel local. Proiectul prevede şi libertatea aleşilor locali de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a consiliilor locale fără restricţii de la centru. 

UPDATE Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a cerut “prudenţă” şi amânarea unei decizii. 

UPDATE Crin Antonescu a cerut ieşirea PNL de la guvernare, afirmând că, în caz contrar, PSD oricum va scoate PNL din Executiv.

UPDATE. Liberalii ar discuta excluderea ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu.

UPDATE. SURSE politice spun că în dicuţia dintre Antonesu şi Ponta, premierul ar fi încercat să tragă de timp. Această afirmaţie ar fi făcut-o Antonescu în cadrul şedinţei PNL

Antonescu: ”Am apreciat foarte mult prestaţia mediatică. Nu am înţeles exact care era mesajul. Faptul că Daniel Constantin renunţă, de parcă era vorba de Ianukovici, nu contează”.

Citeşte şi: Ponta: Fac apel la PNL să salvăm USL. Vreau să-i numesc în funcţie pe toţi cei care au fost propuşi de PNL. Constantin a renunţat să fie vicepremier

”L-am sunat pe premier şi l-am întrebat dacă sunt date noi. Mi-a spus că nu, astfel că mi-am dat seama că această intervenţie a fost un eveniment teatral”.

Citeşte şi: Cum decurg negocierile USD-UDMR pentru guvernare

”Această situaţie nu mai poate fi prelungită. Într-un fel sau altul vom pune punct în această seară”.

Citeşte şi: Iohannis: Ponta nu a venit cu nicio noutate. Tăriceanu: Cel mai important lucru este să ne concentrăm pe soarta USL-ului

Antonescu: Toate răspunsurile la toate întrebările, vi le vom da la finalul şedinţei, a spus Antonescu, înainte de intrarea la şedinţa PNL.

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă