14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportÎn ciuda protestelor societății civile, ministrul Tudorache nu renunță la proiectul de...

În ciuda protestelor societății civile, ministrul Tudorache nu renunță la proiectul de reorganizare a DIPI. Noul „Doi și-un sfert“ va intercepta fără mandat, dar șeful instituției va fi numit de premier

Dragoș Tudorache nu renunță la instrumentele abuzive pe care le-a cerut pentru serviciul secret al Internelor.

Spionii Internelor vor pu­tea să intercepte­ze comunicații în ca­zuri de „siguranță na­țio­­na­lă“, conform proiec­tu­lui ordonanței de urgență de reorganizare a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pe care ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, i-a propus-o premierului Cioloș. În ciuda protestelor societății civile, demnitarul nu a renunțat la aceste instrumente. O schimbare, totuși, a făcut: șeful noii DIPI va fi numit tot de către premier, nu de către ministrul de Interne.

Proiectul inițial al OUG pentru desființarea și reînființarea ser­viciului secret de informații al Internelor a fost modificat de către minis­trul Dragoş Tudora­che. Noutățile, însă, sunt doar două. Una constă în faptul că serviciul de informații va fi rebotezat „Direcția Generală de Protecție Internă“ (DGPI), și nu „Unitatea de Protecție Internă“, ca în varianta inițială. Cealaltă schimbare, mai importantă, prevede că șeful „spionilor“ MAI va fi numit de către premier, nu de către ministrul de Interne.  

Desființarea serviciului cunoscut popular ca „Doi și-un sfert“ și reînființarea acestuia ca structură militarizată au fost contestate în ultimele două săptămâni de societatea civilă, dar și de sindicatele polițiștilor. Desființarea actualei structuri se poate face doar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Surse din cadrul Ministerului de Interne susțin însă că ministrul Dragoș Tudorache nu a obținut încă avizul CSAT. 

Desființarea DIPI poate afecta organizarea alegerilor

Sindicatele polițiștilor i-au transmis ministrului Dragoș Tudorache o serie de propuneri și observații pentru înființarea noului serviciu secret de informații al Internelor. Unul dintre semnalele de alarmă trase de sindicaliști este legat de organizarea alegerilor parlamentare. „Termenele prevăzute de pro­iec­­­tul de OUG, respectiv intrarea în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial şi 30 de zile de emitere a noilor acte de organizare şi funcţionare a DGPI, considerăm că afectează buna desfăşurare a misiunilor specifice MAI pentru organizarea alegeri­lor“, au arătat sindicaliștii.

Un alt aspect semnalat de aceștia are legătură cu articolul 10, lit. a, din proiectul de OUG, care nu „stabileşte în concret care sunt faptele şi situaţiile care pot constitui ameninţări la adresa siguranţei naţionale şi sunt de competenţa DGPI. De asemenea, dacă viitoarea DGPI nu va culege informaţii din mediile de interes ale MAI (crimă organizată, evaziune fiscală, migraţie ilegală etc.), se va afla în imposibilitatea de a asi­gura o protecţie reală a misiunilor unităţilor MAI“.

Interceptări fără mandat de la judecător

O altă observație a venit din partea societății civile. Organizația APADOR-CH a transmis Ministerului de Interne o propunere pentru completarea proiectului de OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea noului serviciu de informații al Internelor. Proiectul prevede, printre altele, la articolul 13, că DGPI va putea culege informaţii fără mandat de interceptare de la judecător.

Propunerea APADOR-CH se referă la obligaţia deţinerii unei autorizări judecătoreşti pentru derularea oricăror activităţi specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului de către noul serviciu secret. „Modificarea proiectului de ordonanţă de urgenţă în acest sens este necesară deoarece, în forma propusă, UPI (actuala DGPI – n.r.) ar urma să deruleze acest tip de activităţi în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, lege veche de 25 de ani şi care nu a cunoscut modificări de substanţă în această perioadă. Astfel, măsurile de supraveghere efectuate ar trebui să aibă doar autorizarea unui procuror“, susține APADOR-CH.   

Blat. Arhiva pleacă la SRI 

Transformarea DIPI în DGPI ascunde un război tacit între serviciile de informații românești. În ultimii 26 de ani, serviciul secret de informații al Mi­nisterului de Interne a acumulat informații sensibile din toate mediile sociale. Cele mai importante informații sunt despre politicieni, funcționari publici, justiție, crimă organizată, afaceri publice și private, dar și despre alte servicii de informații.

Toate aceste dosare sensibile urmează să fie predate Serviciului Român de Informații pentru că, în urma reorganizării, noua unitate de informații nu va mai avea competențe extinse, ci se va ocupa strict de Ministerul de Interne. În paranteză fie spus, însă, textul proiectului OUG este contradictoriu: pe de o parte, viitoarea DGPI ar trebui să se ocupe exclusiv de Interne; pe de altă parte, serviciul secret de la Interne ar putea cerceta și teme care țin de securitatea națională, un domeniu vast și vag definit.

Cele mai citite

Prins în flagrant în timp ce transporta o cantitate de  100 grame substanțe psihoactive

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe...

O casă din Sectorul 2 al Capitalei a luat foc

Un incendiu de proporții, însoțit de degajări mari de fum, a izbucnit luni la o casă situată pe Strada Călușei din Sectorul 2 al...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă