-0.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSportRecalcularea pensiilor speciale ar putea fi blocată

Recalcularea pensiilor speciale ar putea fi blocată

Guvernul Boc întâmpină noi probleme în eliminarea aşa-numitelor „pensii nesimţite”, după ce Curţile de Apel din Bucureşti şi Cluj au blocat procesul recalculării.

Cea mai recentă decizie de natură să dea speranţe beneficiarilor de pensii speciale a fost dată la sfârşitul săptămânii trecute de Curtea de Apel Bucureşti în procesul intentat Guvernului de cei 271 de membri ai Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi al Parchetelor. Concret, instanţa a decis să fie suspendată Hotărârea de Guvern nr. 737 din 2010, prin care Guvernul Boc a stabilit cum să fie recalculate pensiile personalului auxiliar din jus­tiţie. Decizia suspendării poate fi atacată cu recurs, în 15 zile, şi ea se aplică până când instanţa decide dacă se impune sau nu să fie anulată hotărârea de guvern respectivă. Aceeaşi „reţetă” a fost aleasă şi de Curtea de Apel Cluj, doar că atunci era vizată HG nr. 735 din 2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, pensiilor poliţiştilor şi ale func­ţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar.

Nu sunt automat returnaţi banii

Dincolo de aceste decizii ,rămâne întrebarea dacă se suspendă automat toate recalculările de pensii speciale. Întrebare cu răspunsuri diferite, în funcţie de interlocutor. Victor Ciorbea, avocatul reprezentanţilor personalului auxiliar din Justiţie, a explicat pentru România Liberă că, teoretic, suspendarea aplicării hotărârii de guvern are efect asupra tuturor pensionarilor din breaslă. Practic însă, Ciorbea este sceptic în privinţa respectării deciziei CAB. „Eu le-am recomandat tuturor celor 271 de membri ai Asociaţiei să deschidă în paralel şi procese individuale cu acelaşi scop (anularea şi suspendarea HG-ului), pentru a fi siguri că li se respectă drepturile. Acelaşi sfat l-aş da tuturor celor afectaţi de recalcularea pensiilor speciale, pentru că o astfel de decizie a instanţei ar fi avut efect asupra tuturor doar dacă des­fi­inţa Legea 119/2010 (în baza cărora au fost emise hotărârile – n.r.)”, spune Ciorbea.

Tot el arată că aceia care şi-au primit deja pensiile tăiate după recalculare nu-şi vor lua banii înapoi, ca urmare a hotărârii Curţii de Apel. „Pentru asta trebuie să deschidă procese separate pentru repunerea în drepturi”, a precizat fostul premier. La rândul său, actualul prim-mi­nistru, Emil Boc, s-a rezumat să declare că legea care a stat la baza recalculării a fost declarată constituţională şi, ca atare, ea se aplică. „N-am văzut nici o motivare (…) Nu ştiu chestiunea punc­­tuală care a avut loc într-o instanţă sau alta, legea este con­stituţională şi merge mai departe”, a declarat Boc. Aceeaşi reac­ţie şi la Ministerul Muncii. „Să vedem ce se suspendă, cât se suspendă, pentru ce perioadă. Nu pot să mă pronunţ. Probabil că vom face recurs”, a spus şi secretarul de stat Valentin Mocanu.

Şi celelalte categorii ar putea câştiga în instanţă

Victoriile obţinute în instanţă ar putea îmbia şi alţi beneficiari de pensii speciale să cheme statul în judecată. Este vorba de foştii parlamentari, funcţionari publici parlamentari, diplomaţi, aviatori şi angajaţi ai Curţii de Conturi, cu toţii vizaţi de Legea 119/2010 pentru care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament. De altfel, mai mulţi foşti parlamentari, printre care ex-peremiştii Lucian Bolcaş şi Gheorghe Funar, au chemat şi ei statutul în instanţă, dosarul urmând a fi judecat de Tribunalul Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie.

Guvernul a fost avertizat că urmează o avalanşă de procese

Controversata Lege 119/2010  a fost asumată de Guvernul Boc în Parlament pe 7 iunie, la pachet cu legea privind scăderea pensiilor cu 15% şi a salariilor cu 25%.     Ulterior, în iunie, Curtea Constituţională a decis că nu pot fi tăiate pensiile, dar că se poate proceda la recalcularea pensiilor speciale, mai puţin cele ale magistraţilor. Prin urmare, experţii Casei de Pensii au trecut la recalculare, proces în urma căruia unele persoane au primit pensii drastic scăzute (este cazul aviatorilor, cărora li s-au înregistrat reduceri şi de cinci ori), iar altele au primit mai mulţi bani (unii militari, dar şi foşti parlamentari şi funcţionari parlamentari). Totuşi, Guvernul a fost avertizat încă de la începutul anului de Consiliul Legislativ că recalcularea ar putea atrage un val de procese la instanţele naţionale sau internaţionale, „cu şanse de a obţine câştig de cauză”. 

Cele mai citite

Percheziții de amploare în 13 județe, într-un dosar de trafic de migranți și crimă organizată

Migranții, recrutați și pregătiți în Turcia, erau transportați în România prin Bulgaria Polițiștii desfășoară 69 de percheziții domiciliare în 13 județe și în București, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă